[E39] Zapalająca się żółta kontrolka ciśnienia oleju

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

CHIEFF
Świeżak
Świeżak

[E39] Zapalająca się żółta kontrolka ciśnienia oleju

Post autor: CHIEFF »

Zapala mi się podczas jazdy i czasami zaraz po odpaleniu auta żółta kontrolka,która jest od ciśnienia oleju.Stan oleju w aucie na bagnecie jest prawie pod max tyle co powinno być ,czyżby to czujnik zaliczał padaczkę.A może coś poważniejszego?.Nadmienię ,że nie mam obecnie żadnych problemów z autem wszystko działa tak jak powinno.Koledzy może mi ktoś podpowie gdzie ten czujnik jest po otwarciu maski auta,oczywiście chodzi o silnik TDS 2.5 Potrafi kontrolka zgasną i czasami przez tydzień się nie odzywa ,ale wczoraj przekroczyła swoje możliwości odpalała się zaraz po odpaleniu auta-zgasiłem odpaliłem ponownie i zapaliła się dopiero po przejechaniu ok. 20 kilometrów?
andrzeyek2
Bywalec

Post autor: andrzeyek2 »

Witam

Ja bym powiedział, że jest jakieś zwarcie gdzieś i stąd taka różnorodność w pojawianiu sie kontrolki. Dodam, że funfel ma uszkodzony ten czujnik w E46 to świeci sie zawsze, niezmiennie po zapaleniu silnika i gaśnie po ok 5 sek

pozdrawiam
CHIEFF
Świeżak
Świeżak

po przekręceniu kluczyków w stacyjce zapala się na te powiedzmy 5 sekund i gaśnie zaraz,ale już po odpaleniu auta potrafi zapalić się po ok.30 sekundach ,ponowne zgaszenie i zapalenie i wszystko jest ok,a później zapala się w czasie jazdy i już nie zgaśnie dopiero po wyłączeniu -czyli zgaszeniu silnika.Koledzy z innych forów obstawiają czujnik ciśnienia -zobaczymy kupię wymienię i zobaczymy co się będzie działo
longer3c3f
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Lubelskie

Post autor: longer3c3f »

u mnie sie zapalała po dłuzszej jezdzie moja bunia , jak wyłaczyłem silnik , ale dobrze działa bo stan oleju miałem pod minimum ... :mrgreen: ale wszytko oki :smile:
CHIEFF
Świeżak
Świeżak

też tak ostatnio było,że i po dłuższej jeździe zapalała się.Czujnik mam już kupiony kwestia tylko wymiany no i czasu.Bo po pracy jest już ciemno,chyba będę zmuszony podjechać na warsztacik myślę ,że kwestia 30 minut i po wymianie jak nie mniej.
ODPOWIEDZ