Blad Pompy, falowanie, gasniecie na wolnych obrotach

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

NeJmiX
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Blad Pompy, falowanie, gasniecie na wolnych obrotach

Post autor: NeJmiX »

Witam, naczytalem sie tu na forum o wielu podobnych przypadkach ale u mnie jest troche inaczej.

Mianowicie samochod od prawie dwoch lat mial czasami problem z falowaniem obrotow, zdarzalo sie to bardzo rzadko i na postoju potrafil sie caly trzasc. Jakis czas temu zaczalem tankowac rope od ruskich z tira.... wszystko bylo w porzadku az nie kupilem nowej beczki.....(z ktorej z reszta dochodzila dziwna won....) Przy drugim jej tankowaniu auto zaczelo gasnac przy dojezdzaniu do swiatel lub zmianie polozenia dzwigni biegow z n na d lub r. pojechalem do warsztatu i rzeczywiscie mechanicy stwierdzili ze jest jakas metna... wymienilem filtr paliwa i pojechalem dolac nowej ropy z orlenu... przez pol dnia bylo dobrze i znowu to samo....pojechalem znowu do warsztatu podlaczyli mni auto pod komputer no i 3 bledy.... jeden to chyba polozenie walu czy cos tam drugi to sterowanie gazami wylotowymi i 3 to jakis tam tryb pompy wtryskowej.... 3eciego niestety nie udalo sie skasowac... Pojechalem znowu na cpn kupilem srodek do czyszczenia wtryskuw diesla pojezdzilem troche i jest o niebo lepiej, moje auto pali dobrze i na zimnym i na cieplym silniku ( pompa rok temu byla uszczelniana) teraz gasnie tylko czasami ale trzyma niskie obroty (gdzies na oko 600-700) dodam tez ze termostat jest do wymiany poniewaz teraz jak jest zimno to jadac na piatce ze stala predkoscia wychladza mi silnik. W czwartek mam jechac znowu do warsztatu i nie wiem na co zwrocic uwage.....
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

NeJmiX pisze:Jakis czas temu zaczalem tankowac rope od ruskich z tira....
czyli kolego, strzeliłeś sobie samobója
Ostatnio zmieniony 04 lis 2009, 16:14 przez bart74, łącznie zmieniany 1 raz.
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1997
Województwo: Mazowieckie

Post autor: NeJmiX »

Hmm przyczyne to ja znam.... Jeszcze jedna nowinka, po dolaniu tego plynu do czyszczenia wtryskow i zatankowaniu nowej ropy wszystko wrocilo do normy......???
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

to sie chyba nauczyles ze nie powinno sie takich wynalazkow lac do tadka....
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
ODPOWIEDZ