[E34] Kupilem trupa - reaktywacja w toku :P Help needed ;-)

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ziemniak
Bywalec

[E34] Kupilem trupa - reaktywacja w toku :P Help needed ;-)

Post autor: ziemniak »

Po pierwsze witam, poniewaz jestem nowy na tym forum. Opisze po krotce moze najpierw swoje auto :)
Kupilem niedawno E34, skladak z 1997r. Wedlug VIN;
r. proudukcji - 1991.03, silnik 524td <to by sie zgadzalo, bo IC tam nie widze>, sedan.

W duzym skrocie - do tej pory z BMW mialem do czynienia tylko i wylacznie z angielskim E34 2.0 z Vanosem, tak wiec ciezko mi sie troche polapac we wszystkich oznaczeniach modelow itd. Diesla mam pierwszy raz w zyciu i jest on dla mnie zupelnie czarna magia <nigdy sie nawet dieslami nie interesowalem>. Tak wiec jak ktos mi cos bedzie tlumaczyl, to bardzo prosze o pisanie "duzymi i wyraznymi literami" :oops:

Jak juz wspomnialem moje E34 TD jest w kiepskim stanie. Swiadomie kupilem auto "dojechane", bo bylo b. tanie i mam troche czesci do niego po swoim ex-angliku. Ale do rzeczy:

1. Luz na kierownicy - wyczytalem w szukajce, ze wystarczy imbusem skrecic srube na przekladni kierowniczej - patrzac na zdjecie ponizej, jest to zapewne ta sruba nad napisem "ZF"? Mam zakrecic imbusem, czy 18-ka? I w ktora strone <oczywiscie kontrujac odpowiednio drugim kluczem>?
Obrazek

2. Swieci sie kontrolka ABS, z prawej strony z przodu slychac "buczenie", wiec zakladam ze to lozysko juz sie konczy - czy do mojego BMW bedzie pasowalo kazde lozysko z E34 pod czujnik ABS, czy musze szukac jakiegos konkretnego modelu pod moj silnik? Czy moge kupic lozysko bez ABS i nabic na nie stary wieniec?

3. Nie dzialaja wycieraczki :) Wiem, ze to wina wyrobionych tulejek <tak, uzywalem szukajki, od 9 rano przegladam to forum :P>, pytanie: czy od kazdego E34 bedzi pasowal mechanizm? Czy z Anglika tez bedzie pasowal?

4. Wczoraj , gdy auto mialo pierwsza jazde probna pojawil sie dziwny objaw. Jak mocniej dodalem gazu w ktoryms momencie pojawilo sie dosyc mocne bicie <jakby kolo mialo odpasc>, po przyhamowaniu wszystko wrocilo do normy. Czy moze byc to wina lozyska kola? Czemu w takim razie nagle przestalo sie tluc po zwolnieniu? Dosyc mocno szumi na luzie tez lozysko oporowe sprzegla - czy ono moze wpraic auto w az tak duze wibracje? moze to jego wina?

5. Czy w moim aucie znajduje sie kolo dwumasowe, czy jednomasowe? Telepie nim troche na jalowych i sie zastanaiwam, czy dwumas sie konczy, czy poprostu poduszki mam do wymiany ;) I przy okazji- czy tak samo jak w wypadku 1.9 TDI jest opcja przejscia na kolo jednomasowe w 524TD?

6. Mimo ze niby mam 524, moj silnik tak nie wyglada:
Obrazek
A wyglada tak:
Obrazek
Tak wiec pytanie; jaki mam silnik? :P

7. Kolejne pytanie : chodzi o pokretla od nawiewow - sa t.j. dwa od regulacji cieplo - zimno. Dlaczego dwa? Ktore za co odpowiada:
Obrazek

8. Auto prawdopodobnie bardzo dlugo stalo. Na poczatku jak je odpalilem, nie wkrecalo sie na obroty <jakby Turbina zupelnie nie pompowala>. Po kilku km bylo coraz lepiej, coraz lepiej no i jak wczoraj juz wracalem do domu to pracowalo zdecydowanie - nawet sie zdarzalo ze doladowanie bylo w calym zakresie obrotow <bez zadnego szarpniecie>. Co moze byc za to odpowiedzialne? Czytalem o prypchanych wezykach, nieszczelnosciach, ale to raczej odrzucam jako przyczyne ;) Czy ta "gruszka" od turbo moze byc za to odpowiedzialna? mozna ja jakos podczycic? Aha, jak auto zaczynalo szarpac podczas przyspieszania <na samym poczatku, jak bylo wrazenie ze turbo nie pompuje> to czasem zaswiecila sie kontrolka od wtrsku <???>. Takie cos z mgielka na dole, kolor kontrolki pomaranczowy ;)

Ehhh ... to by bylo chwilowo chyba tyle ;) Bardzo prosilbym o odpowiedzi jak dla totalnego laika w sprawie BMW :)
Dziekuje i pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2009, 11:43 przez ziemniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Pawik83 »

silnik to 525TD czyli słabsza wersja tds-a
luz na kierownicy imbusem w prawą stronę , a potem kontra płaskim kluczem
a koło masz dwumasowe i nie ma mozliwości przejscia na jedno mass
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

Pawik83 pisze:nie ma mozliwości przejscia na jedno mass
Dlaczego? W TDS mozna. W TD jest coś inaczej?
Darz Bór!
Eskimos
BartS
Bywalec

Post autor: BartS »

ziemniak,tak sobie przeczytalem calego Twojego posta i z ciekawosci pytam.Ile dales za to auto? 5 dych? ;)
Sorry za offtop.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu tylko żuje pszczoły
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Witam

1. Proponuje sprawdzić czy to faktycznie luz na maglownicy a może po prostu niedokręcony jest system osiowej regulacji położenia kierownicy. Najlepiej, złapać za kolumnę kierowniczą, która idzie od krzyżaka do kabiny i wykonać ruch góra- dół. Dokręca sie to w kabinie, ale jak to nie powiem dokładnie bo sam nie wiem, mechanik mi to dokręcał. Ja miałem taki objaw, że miałem duży bardzo luz na kierownicy a na nierównościach kolumna kierownicza strasznie stukała.
2., 3. Proponuje zapoznać sie z www.realoem.com i porównać części z innych modeli e34 czy są takie same po numerze części
5., 6. Jeśli skrzynia jest manualna to silnik M51 posiada kolo dwumasowe niestety koszt nie mały, warto sprawdzić poduszkę silnika szczególnie od kierowcy lubi się wyrywać
7. Pokrętła sa dwa dla kierowcy i pasażera, ale od kierowcy jest pokrętło główne sterujące(Master) a od pasażera dodatkowe (Slave)
8. Zapalająca kontrolka wtrysku nie wróży nic dobrego, nie chce wymyślać bzdur, ale może być cos z pompą wtryskową

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lis 2009, 17:07 przez karol-lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
nabuchodonozor
Bywalec

Post autor: nabuchodonozor »

ziemniak, twoje auto to NAPEWNO NIE 2,4 td... mialem jedno e34 2,4 td i wygladalo jak na pierwszym zdjeciu silnika, to na drogim wyglada jak TDS, nie wiem jak wyglada 2.5 td.

powiedz jaki masz rosznik auta??

wiem ze mozna w tds przejsc na jednomas z dwumasowego, wiec pewnie w 2.5 td tez bedzie mozna, ale cena podobna.
mi sie wydaje ze masz 2.5 tds
Wiedza jest jedna ale każdy ma swoją jej interpretację
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Silnik z 2 fotki to jest 2.5 TD :wink: (bez S)
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

nabuchodonozor pisze:mi sie wydaje ze masz 2.5 tds
Na zdjęciu widać, że rura od kolektora ssącego idzie prosto do turbiny, a w TDS idzie w dół przez IC do turbo, to raczej jest TD no chyba, że to TDS z wywalonym IC
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Co do zapalającej się kontrolki od wtryski to z własnego doświadczenia moge powiedziec że może byc spowodowana wodą w fitrze paliwa (tym bardziej jesli dlugo stał) lub luźną klemą od aku (jeśli ktoś go doładowywał przed sprzedażą).

PS. Witamy na forum :mrgreen:
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
payonc
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Podlaskie

Post autor: payonc »

pytanie do wczesniejszych uzytkownikow forum odnosnie sprzegla: ile smigacie na zamianie z dwumasy na jednomasowe? pytam z ciekawosci, bo po swoim doswiadczeniu wiem ze za dlugo to nie chodzi.(nie wiem jak w tds, bo jak narazie to testowalem w tdi i na 3 wymiany 3 reklamacje. dodam ze zawsze zmienione z ori sachs na luk jednomase)
mój TDS'ik //bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=2145
ziemniak
Bywalec

Bardzo, ale to bardzo mocno dziekuje wszystkim za odpowiedzi :) Naprawde mi pomogliscie w kilku kwestiach :D Powoli bede sie zabieral za poprawianie wszystkich niedorobek ;)
BartS pisze:ziemniak,tak sobie przeczytalem calego Twojego posta i z ciekawosci pytam.Ile dales za to auto? 5 dych? ;)
Sorry za offtop.
No 5 dych tomoze nie, nie jest z tym autkiem az tak zle :) zwyczajnie potrzebuje troche ... hmmm ... milosci :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Jawor pisze:Co do zapalającej się kontrolki od wtryski to z własnego doświadczenia moge powiedziec że może byc spowodowana wodą w fitrze paliwa (tym bardziej jesli dlugo stał) lub luźną klemą od aku (jeśli ktoś go doładowywał przed sprzedażą).

PS. Witamy na forum :mrgreen:

O filterku juz czytalem, wymienie w pierwszej kolejnosci ;) Klemy od aku byly obie niedokrecone :)

Jeszcze raz dzieki wszystkim za odp ;) Od nastepnego tygodnia wezme sie za reanimacje, bo w weekend to 1.3 musimy z kolega do Tico wlozyc :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lucius
Bywalec
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Lucius »

Gruby projekt z tym TICO :mrgreen:
Obrazek
ziemniak
Bywalec

Lucius pisze:Gruby projekt z tym TICO :mrgreen:
Hobbystycznie/czasem zarobkowo dla znajomych zajmujemy sie przekladkami m.in. silnikow ;D Z ciekawszych mamy np Daewoo Nexie 3.0 :D

Pozdrawiam
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

Wczoraj , gdy auto mialo pierwsza jazde probna pojawil sie dziwny objaw. Jak mocniej dodalem gazu w ktoryms momencie pojawilo sie dosyc mocne bicie <jakby kolo mialo odpasc>, po przyhamowaniu wszystko wrocilo do normy. Czy moze byc to wina lozyska kola? Czemu w takim razie nagle przestalo sie tluc po zwolnieniu? Dosyc mocno szumi na luzie tez lozysko oporowe sprzegla - czy ono moze wpraic auto w az tak duze wibracje? moze to jego wina?

sprawdz gumowy lacznik miedzy skrzynia a wałem napedowym. ja mialem takie bicie jak sie ten lacznik rozleciał.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
ziemniak
Bywalec

Dzieki :) Czy to bicie ustepowalo w momencie wcisniecia sprzegla w Twoim wypadku?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Łącznik jest pomiędzy skrzynią a wałem napędowym... sprzęgło jest między skrzynią a silnikiem.

Mam automat ale nie spodziewam się aby sprzęgło sprawiało, że magicznie wal napędowy przestaje się kręcić ;)
ziemniak
Bywalec

Nie o to mi chodzilo ;) Bardziej o to, ze w momencie wcisniecia sprzegla zmniejszaja sie jakiestam naprezenia, no i ze wtedy te wibracje ustepuja ;)
Wiem gdzie jest wal i sprzeglo :P :P :P
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

mnie najbardziej ta nexia zaciekawiła, a co do bmw jak każdy troszkę zaniedbany pojazd aby było bezawaryjne potrzebuje zastrzyku finansowego i tak jak napisałeś miłości
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

Ten silnik na tej pierwszej fotce to starej konstrukcji diesel bmw 2.4 td głownie montowany w e21 i e28 czasem ale to rzadko w e30 , lecz na pocieszenie Ci powiem, że ten silnik jest ciężki do zajechania;) jeździłem takim :p
nabuchodonozor
Bywalec

Post autor: nabuchodonozor »

raven_1983 pisze:że magicznie wal napędowy przestaje się kręcić
troche nie rozumiem tego... Przeciez to normalne ze jak masz "luz" to wal napedowy sie nie kreci :cool:

w przeciwnym wypadku auto by ciagle jechalo :wink:
Wiedza jest jedna ale każdy ma swoją jej interpretację
Zablokowany