ekonometr-wskażnik zużycia paliwa:) Grzebałem trochę ostatnio przy elektronice pod schowkiem i po tym jak wszystko złożyłem do kupy przestały działać oba wskazniki. Nie wiem jaka może być przyczyna...
-przy skrzyni biegów obie wtyczki sprawdziłem i niby wszystko ok,
-same wskazniki tez działają podczas testu
- podłęczenie zagarów tez jest ok
więc co mogę jeszcze sprawdzić? pozdrawiam
[ Dodano: Pon Cze 09, 2008 5:47 pm ]
wyczytłem w necie że może mieć to związek ze sterwnikiem ABS-u i czujnikami....a ostatnio wymieniałem płyn hamulcowy więc może coś nabroiłem:) choć kontrolka ABS-u paliła mi się też wcześniej i wskaźniki działały:(*
525 TDS nie działa prędkościomierz i ekonometr!!!!!!
Moderator: Moderatorzy
-
radinek
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
a u mnie ekonomizer dziala a predkosciomierz nie.co to moze byc
Ostatnio zmieniony 07 lis 2009, 14:53 przez radinek, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Usterka samego zegara prędkościomierza lub elektroniki w zegarach.
Zrób test zegarów. Jeżeli wszystko działa oprócz prędkościomierza to spróbuj delikatnie puknąć (no może nie tak bardzo delikatnie... ale nie tak aby ci popękał plastik przed zegarami
) od góry i zobacz czy wtedy zadziała.
Jeżeli tak to wymień zegar prędkościomierza.
Zrób test zegarów. Jeżeli wszystko działa oprócz prędkościomierza to spróbuj delikatnie puknąć (no może nie tak bardzo delikatnie... ale nie tak aby ci popękał plastik przed zegarami
Jeżeli tak to wymień zegar prędkościomierza.
- 2Ya
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
A u mnie jest taki problem,że obrotomierz pokazuje mniej obrotów niz fizycznie jest - na max staje na 2,5k rpm i nie wiem czy licznik tez nie fiksuje i za mało pokazuje.
A jak to się stało juz opisuję
Jak kupowałem swojego tds'a dostałem dodatkowy licznik (od tego auta) z uwalonym wyświetlaczem i pewnego razu postanowiłem go uzdrowić i niestety żadne próby nie przyniosły rezultatu więc wpadłem na genialny pomysł,że przełożę ten code sticker czy jak tam (ta zielona kośc z tyłu licznika ) w celu obadania przebiegu itd.,no i zamieniłem i gitara,człowiek zadowolony ale auta juz po tym nie odpalałem i dopiero na nastepny dzień patrzę,że obrotomierz nie pokazuje własciwie i wskazówka idzie leniwie i ma dziwne skoki
No to pokojarzyłem fakty i mówię ,trza wpiąć tą stara kość ale niestety gdzieś mi sie ona zawieruszyła
i tak teraz jeżdze i nie mam pewności,że to wina tego ale pewnie tak z tego co wyczytałem na forach bmw.
Teraz czekam na inny licznik.
Czy ktoś mi może powiedziec z czystej ciekawości dlaczego tak sie stało ? lub miał podobny przypadek ?
Pozdro.
A jak to się stało juz opisuję
Jak kupowałem swojego tds'a dostałem dodatkowy licznik (od tego auta) z uwalonym wyświetlaczem i pewnego razu postanowiłem go uzdrowić i niestety żadne próby nie przyniosły rezultatu więc wpadłem na genialny pomysł,że przełożę ten code sticker czy jak tam (ta zielona kośc z tyłu licznika ) w celu obadania przebiegu itd.,no i zamieniłem i gitara,człowiek zadowolony ale auta juz po tym nie odpalałem i dopiero na nastepny dzień patrzę,że obrotomierz nie pokazuje własciwie i wskazówka idzie leniwie i ma dziwne skoki
No to pokojarzyłem fakty i mówię ,trza wpiąć tą stara kość ale niestety gdzieś mi sie ona zawieruszyła
Teraz czekam na inny licznik.
Czy ktoś mi może powiedziec z czystej ciekawości dlaczego tak sie stało ? lub miał podobny przypadek ?
u mnie również,95 rok.wojewoda2 pisze:U mnie licznik i ekonomer jest podłączony do tylnego mostu
Pozdro.