Choc użyłem funkcji szukaj nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.
Otóż od paru dni moj tds dziwnie się zachowuje. Gdy jade na 1 lub 2 biegu, powoli i wrzuce na luz, obroty wolno spadaja a czasami zawieszaja sie na 1000 obrotów lub troche wyżej. Dzieje się to raczej jak silnik sie troszke nagrzeje. Jak jade szybciej i na wyzszych biegach wystepuje to rzadziej.
Dodam jeszcze ze auto bylo jakis czas temu czipowane, ale w sumie zaczelo sie to objawiac dopiero ze 2 dni temu.
Obroty się zawieszają po wrzuceniu na luz
Moderator: Moderatorzy
Chip od bagora a obroty czasami sie zawieszaja na chwile i opadaja. Ale pary razy zdarzylo sie ze juz tak zostaly. Dopier jak dodalem gazu to po chwili spadly.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2009, 16:07 przez bienek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Krzysztoflip
- Świeżak

Re: Obroty się zawieszają po wrzuceniu na luz
Witam,
Może dużo nie pomogę ale mam podobny problem przy moim TDS-ie. Przy zmianie biegu w zakresie obrotów 1,5 - 2,0 tyś obr gdy chcę zminić bieg po wciśnięciu sprzęgła obroty najpierw wzrastają o jakieś 0,5 tyś i dopiero opadaj (tak jakbyś wcisnął sprzęgło nie puszczając gazu). Poza tym zakresem obrotów jest OK. Dodatkowym obiawem jest to że czasami podczas jazdy gdy puszczę gaz i wcisnę go ponownie autko nie reaguje dopiero po ponownym puszczeniu i wciśnięciu auto reaguje normalnie. Po rozmowie z mechanikiem dowiedziałem się że prawdopodobnie jest to wada nastawnika pompy, w którym zacinają się jakieś elementy. Usterka jest w miare świerza i jeszcze jej nie usunołem więc nie wiem czy to dokłądnie to. Jeśli usunołeś usterkę w swoim autku proszę o info.
Pozdrawiam.
Może dużo nie pomogę ale mam podobny problem przy moim TDS-ie. Przy zmianie biegu w zakresie obrotów 1,5 - 2,0 tyś obr gdy chcę zminić bieg po wciśnięciu sprzęgła obroty najpierw wzrastają o jakieś 0,5 tyś i dopiero opadaj (tak jakbyś wcisnął sprzęgło nie puszczając gazu). Poza tym zakresem obrotów jest OK. Dodatkowym obiawem jest to że czasami podczas jazdy gdy puszczę gaz i wcisnę go ponownie autko nie reaguje dopiero po ponownym puszczeniu i wciśnięciu auto reaguje normalnie. Po rozmowie z mechanikiem dowiedziałem się że prawdopodobnie jest to wada nastawnika pompy, w którym zacinają się jakieś elementy. Usterka jest w miare świerza i jeszcze jej nie usunołem więc nie wiem czy to dokłądnie to. Jeśli usunołeś usterkę w swoim autku proszę o info.
Pozdrawiam.
Krzychoo_oo
-
Janexex
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
U mnie wchodzi na obroty w czasie jazdy ale nie spadają co to może być , czy sam to moge usunąć?
-
tl
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Witam,
Kolega w 325 td sedan mial tak, ze po odpuszczeniu gazu obroty rosly az do ponad 5 tys. i to nie wazne czy luz czy na biegu...
Okazalo sie, ze ma inny rozmiar opon z przodu i z tylu i ASC samo mu chce wyjsc z poslizgu... Taki myk...
Po wyl. ASC jezdzilo normalnie, a teraz zmienil opony i jest normalnie z ASC
Kolega w 325 td sedan mial tak, ze po odpuszczeniu gazu obroty rosly az do ponad 5 tys. i to nie wazne czy luz czy na biegu...
Okazalo sie, ze ma inny rozmiar opon z przodu i z tylu i ASC samo mu chce wyjsc z poslizgu... Taki myk...
Po wyl. ASC jezdzilo normalnie, a teraz zmienil opony i jest normalnie z ASC

Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
-
dj cross
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Mazowieckie
A czy to nie przypadkiem początki umierania nastawnika?mi też wieszały się obroty
-
tl
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
dj cross, wieszaly sie i jak to rozwiązałeś? przestawienie nastawnika? regeneracja czy wymiana?
poinformuj zainteresowanych, moze cos im pomozesz w tej kwesti...
poinformuj zainteresowanych, moze cos im pomozesz w tej kwesti...

Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+