Po odpaleniu zapala sie ikona wtrysku sterującego i gaśnie

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Po odpaleniu zapala sie ikona wtrysku sterującego i gaśnie

Post autor: suley »

Witam!
Co to może być, odpalam samochód po grzaniu świec i w momencie kiedy znika pasek inspekcji olejowej (zielone kreski) czyli kiedy zwiększa się napięcie (wszystkie kontrolki i światła wewnętrzne jakby minimalnie jaśniej zaczynają świecić) nagle zapala się ikonka wtrysku sterującego i samochód od razu gaśnie, bez szarpania rzucania itd. Później normalnie znowu grzeje świece i odpalam bez problemu. Do tej pory sporadycznie przy przekręcaniu kluczyka na 2 pozycje czyli grzanie świec zapalała się kontrolka od wtrysku ale nawet wtedy nie próbowałem odpalać tylko kluczyk z powrotem na 0 i na 2 i wszystko grało.

Dodam że wtrysk sterujący lekko mi cieknie ale dosłownie tylko wilgotne dookoła jest. Czy to może być przyczyna?

Słyszałem że dzieje się tak jak klemy od akumulatora są luźne. Jak się dostać do aku żeby to sprawdzić?

Pomóżcie proszę bo jestem zdołowany...
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Opolskie

Re: Po odpaleniu zapala sie ikona wtrysku sterującego i gaśn

Post autor: bart74 »

suley pisze:Dodam że wtrysk sterujący lekko mi cieknie ale dosłownie tylko wilgotne dookoła jest. Czy to może być przyczyna?
mi dosyć obficie ciekł wtrysk, tak że aż kapało pod auto, ale takiego problemu z kontrolką nie było, jedynie ciężko palił na ciepłym i czasami na zimnym, po uszczelnieniu problem znikł.
Aku masz z tyłu pod kanapą, zanim ją wytargasz to zdejmij plastikowe osłonki przy zamkach pasów bezpieczeństwa, uważaj bo bardzo łatwo je połamać

[ Dodano: Pon Lis 16, 2009 10:17 pm ]
przód kanapy szarpnij do góry, jak wyskoczy z zatrzasków to wysuwasz w kierunku przodu auta i po sprawie
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, 22:27 przez bart74, łącznie zmieniany 1 raz.
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

ja tak mialem (nie w tej bmw) i przyczyna byl uszkodzony kabelek ktory umozliwia komunikacje wtrysku sterujacego z pompa
Awatar użytkownika
suley
Bywalec

Dzięki za odpowiedzi. Jutro zajmę się tym wtryskiem i aku.
Ermce pisze:uszkodzony kabelek ktory umozliwia komunikacje wtrysku sterujacego z pompa
Jak wyśledzić ten kabelek? Ma jakieś wrażliwe miejsca gdzie lubi się spieprzyć czy trzeba go całego wymacać?
Ermce
Bywalec Wyjadacz

suley, zaraz dam ci link do zdjeciua z mojego przypadku jak znajde je
latwo go mozna znalesc, patrz od wtyczki kolo pompy wtryskowej, zobacz tez na wtyczke czy zabrudzona wewnatzr nie jest

[ Dodano: Pon Lis 16, 2009 11:18 pm ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ec0bf.html
akurat zdjecie pompy z 2,4TD ale z wygladu bardzo podobna i na dole jest plastykowa czarna wtyczka, ktora idzie w prawa strone i od tamtad idzie do wtrysku sterujacego kabelek

mimo wszystko stawialbym na luzne klemy w aku
Awatar użytkownika
suley
Bywalec

Ermce, dzięki wielkie. Powalczę z tym jutro i zdam relacje
Ermce
Bywalec Wyjadacz

walcz, bo bmw warte jest walki :)
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Re: Po odpaleniu zapala sie ikona wtrysku sterującego i gaśn

Post autor: rexman »

bart74 pisze: zdejmij plastikowe osłonki przy zamkach pasów bezpieczeństwa, uważaj bo bardzo łatwo je połamać.
Mało się pisze o tych plastikach, pewnie większość użytkowników ma je uszkodzone, bo kto by sobie zadawał trud, żeby najpierw wyjąć plastikowe kołeczki i w to miejsce włożyć np. odpowiedniej średnicy śrubokręt i podważyć. :wink:

Raz miałem problem ze sterującym. Być może miałem lużne klemy na akumulatorze, ale po rozłączeniu na kilka minut i powtórne ich zamontowanie przyniosło pozytywny efekt. Od tamtego czasu 5 lat było spokoju, tzn. do momentu sprzedaży auta. Mam cały czas kontakt z nowym właścicielem i wiem, że benia spisuje się bez zarzutu.

Czytam bardzo często o cieknących wtryskach sterujących... wiem, że przyczyną jest kiepskiej jakości paliwo, ale na pewno nie jest przyczyną oberwanych kabelków, czy lużnych, zaśniedziałych wtyczek. Moim zdaniem jest to "spadek" po poprzednich właścicielach, którzy swego czasu jeżdzili autami co najmniej o klasę niższą i prowizorki "przechodziły". Nie chodzi mi tylko o wtrysk, tylko ogólnie, bo BMW niestety jest bardzo wymagające i "nie toleruje" bylejakości. :cool:
Awatar użytkownika
suley
Bywalec

Jedną zaślepkę na pasy stracił poprzedni właściciel a z tą jedną co została nie miałem żadnego problemu :razz: Klema + przy akumulatorze była niedokręcona ale twardo się trzymała więc wątpię że to było powodem ale problem od wczoraj się nie pojawił nawet dzisiaj przed dokręceniem klemy było wszystko ok. Kabelek od wtrysku sterującego jest ok, idzie trochę blisko silnika ale nigdzie nie jest podtopiony ani przytarty. Dla pewności wtyczkę do której idzie kabelek docisnąłem delikatnie śrubokrętem (ręki tam się wsadzić nie da bez odkręcania dolotu). Tak przy okazji wtrysk ster. to ten środkowy? Gdzieś czytałem że to 2 od szyby ale u mnie tylko środkowy ma kabelek. Kabelek jest krótki i idzie w dół do wtyczki.

Tak przy okazji od czego są kabelki zaznaczone na zdj.?
ODPOWIEDZ