[E36] Telepanie w kabinie podczas hamowania

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kamilmkm
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

[E36] Telepanie w kabinie podczas hamowania

Post autor: kamilmkm »

W trakcie jazdy gdy nacisnę pedał hamulca to słychać w kabinie takie telepanie gdzieś chyba z silnika ale dokładnie ciężko to ocenić.
Nie ma znaczenia jak mocno naciskam hamulec, dźwięk pojawia się już przy lekkim wciśnięciu hamulca i cały czas się utrzymuje w tym samym tonie aż do jego puszczenia. W chwili całkowitego wyhamowania pojazdu telepanie znika, nawet gdy jeszcze trzymam cały czas wciśnięty hamulec.
Gdy wciskam sprzęgło nie ma tego dźwięku. Na postoju gdy wciskam hamulec również nic.
Nie ma też znaczenia czy wciskam hamulec gdy jadę na biegu czy jadąc na luzie, byle tylko był wciśnięty – nie jest on zależny od wysokości obrotów.
Specjalnie pisze telepanie bo jest to właśnie taki dźwięk jakby były za niskie obroty silnika. Nie jest ono aż tak odczuwalne w kabinie ale dość głośno słyszalne i drażniące. Cały czas dźwięk ma taką samą głośność.

Wie ktoś co to może dokładnie być?
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

a nie drży ci przypadkiem kierownica podczas hamowania? jeśli tak, to możesz mieć krzywe tarcze, luzy w zawieszeniu lub luzy w układzie kierowniczym. Podjedź na stację gdzie robią przeglądy i zrób diagnostykę zawieszenia
suley
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: suley »

Może zmieniałeś ostatnio opony na zimówki? Albo całe koła? Tu też może tkwić problem. Jeśli nie to tak jak podpowiada kolega bart74 zostaje diagnostyka zawieszenia
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 2002
Województwo: Pomorskie

Post autor: Pawik83 »

suley, mam tak samo na diagnostyce nic nie wykazało , 3 kpl kół zmienionych wywarzonych i dalej prawa strona przy 80-90 telepie
kamilmkm
Bywalec
Model: 318tds
Województwo: Małopolskie

Post autor: kamilmkm »

dzisiaj dokladnie to sprawdzilem podczas jazdy i jest to wylacznie sam dzwiek tego telepania, kierownica nic nie drzy przy hamowaniu i nie sciaga mnie na zadna strone. Tak sobie juz mysle czy moze czasem nie jest to vacupompa albo pompa hamulcowa?
chociaz tak jak wczesniej pisalem w momencie zatrzymania samochodu dzwiek ustaje a pedal hamulca nadal mam wcisniety.
Sam juz nie wiem co to moze byc, nie ma tego dzwieku jak jade po nierownosciac, opon jeszcze nie zmienialem a ten dzwiek pojawil sie chyba dopiero ze 2-3 tyg temu.
tomek325tds 97r
Bywalec
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie

Post autor: tomek325tds 97r »

Witam panowie spróbujcie sprawdzić czy nie macie powyrabianych prowadnic od zacisków hamulcowych ponieważ ja miałem luzy na prowadnicach i trzepało jak ta lala do tego jakiś mechanik nie dokręcił całego zacisku hamulcowego z lewej strony ale poprawiłem i przeszło.
ODPOWIEDZ