Test zegarów, ale jak? :(
Moderator: Moderatorzy
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
Witam otóz posiadam problem, mimo iż nie moge znaleźć na forum dlatego otwieram na nowo, proszę o porady jak zrobić test zegarów? kiedy przycisnac przycisk do kasowania przebiegu dziennego a kiedy przekrecic kluczyk i o ile pozycji? posiadam e34 2.5 tds z 1993 r automat kombii, dodam że posiada OBC z 6przyciskami ( UHR,DATUM,MEMO,A-TEMP, i 2 do ustawiania zegarka czy daty) i 2 pytanie to czy mogę np. w tym 6 przyciskowym OBC coś sprawdzic poprzez jakaś kombinacje? pozdrawiam i liczę na szybką pomoc
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
raven_1983 pisze:Ekhm... kluczyk na zero... wcisnąć kołeczek i przekręcić kluczyk...
kto cos takiego napisal??
otuz raven nie musi byc zaplonu zeby zrobic test zegarow, wystarczy przekrecic kluczyk tak zeby radio sie wlaczaylo jesli ktos nie ma podlaczonego radia tak zeby przez caly czas prad dochodzil do niego.
czy to jest pozycja 1,2 to nie wiem bo nie zwracam na to uwagi
[ Dodano: Sro Lis 18, 2009 11:36 am ]
http://www.youtube.com/watch?v=dNjPA8CCKkc tu jest wszystko pokazane
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, 11:35 przez Ermce, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
Re: Test zegarów, ale jak? :(
Odświeżę trochę temat, ale właśnie sprawdzałem test zegarów w E39 530d kolegi (sprawdzałem osobiscie) - jak by ktoś miał problem ze standardową procedurą to podaję kolejność co kiedy zrobić i jaki będzie efekt.
1) Wciskamy guzik od kasowania przebiegu (lewy, tu akurat drugiego nie ma)
2) Przekręcamy kluczyk na jeden i po chwili puszczamy guzik.
Wyświetla się napis "test" i przechodzi do pozycji "1.1"
3) Przyciskając krótko kasowanie przebiegu wyświetlają się kolejne pozycje (1.2 , 1.3 itd) aż wróci do początku.
4) Przyciskamy dłużej guzik i jak pojawi się "test 1" puszczamy i szybko wciskamy ponownie na ok pół sekundy. Pojawi się "test 2".
5) Przyciskamy znowu przez chwilę ten sam guzik i dopiero wtedy zapalają się wszystkie kontrolki i wskazówki idą do końca.
Niestety nie mam pojęcia jak z tego wyjść, bo sekwencja się w kółko powtarza - ja przekręciłem kluczyk na "0" i wszystko wróciło do normy.
To tak jakby ktoś potrzebował. Pozdrawiam.
3) Przyciskając krótko kasowanie przebiegu wyświetlają się kolejne pozycje (1.2 , 1.3 itd) aż wróci do początku.
4) Przyciskamy dłużej guzik i jak pojawi się "test 1" puszczamy i szybko wciskamy ponownie na ok pół sekundy. Pojawi się "test 2".
5) Przyciskamy znowu przez chwilę ten sam guzik i dopiero wtedy zapalają się wszystkie kontrolki i wskazówki idą do końca.
Niestety nie mam pojęcia jak z tego wyjść, bo sekwencja się w kółko powtarza - ja przekręciłem kluczyk na "0" i wszystko wróciło do normy.
-
Szamil
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Województwo: Pomorskie
Re: Test zegarów, ale jak? :(
Tak zrobisz w e39. Niestety w e34 mozesz tylko tak jak pisali Koledzy, czyli poprzez trzymanie wcisnietego "kolka" od kasowania km dziennych i przekrecenie kluczyka w pozycje "1".lucasdj pisze:Odświeżę trochę temat, ale właśnie sprawdzałem test zegarów w E39 530d kolegi (sprawdzałem osobiscie) - jak by ktoś miał problem ze standardową procedurą to podaję kolejność co kiedy zrobić i jaki będzie efekt.
Do obejzenia tych ukrytych funkcji w e34 potrzebny jest tzw "duzy OBC".
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
Dlatego na samym początku napisałem, że w E39. W niektórych działa to tak jak w E34 jednak nie we wszystkich. Szukając na różnych forach informacji znalazłem kilkanaście wpisów osób, które próbowały starą metodą i im nie działało. Jednak nie znalazłem tego co mnie interesowało. Znalazłem dopiero na jakimś anglo-języcznym forum (nie pamiętam już którym). Więc sprawdziłem czy to działa i zamieściłem tutaj, aby ułatwić innym poszukiwania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam