Jak zdjąÄ‡ tapicerkę słupka przedniego

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Jak zdjąć tapicerkę słupka przedniego

Post autor: Nest »

Uf ...to że 80% 'mechaników' polskich to po prostu debile ..zdąrzyłem się przekonać wczoraj. Jak się takich do komory gazowej nie zaprowadzi ...to tego kraju długo z dołka nie wyciągniemy.
Usmarował mi łapami dosłownie cały słupek...owszem mógłbym się pluć, ale co z tego że wrócę i co? weźmie pewnie szmate z podłogi albo swój brudny sweter i rozbabrze jeszcze bardziej. Dziwne bo sugerowałem się czystością anturażu i tym jakiej klasy auta naprawiają ...tutaj ok. Ale 'zrzygania się' do wnętrza auta nie można tolerować. .....Polska

Myślę kupić inny albo ten dobrze wyprać ...mam więc pytanie:
Jak zdjąć tą tapicerkę słupka przedniego :?:

http://pokazywarka.pl/ebyt0m/
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Pewnie będzie podobnie do E34 - wyciągnij kawałek uszczelki drzwi kierowcy (przy szybie na górze) i odepchnij tapicerkę słupka ręką.

Też kombinowałem jak koń pod górę aby nie popsuć nic a to banalnie idzie.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

w E34 robi sie to banalnie. po prostu wsadzasz paluchy za slupek od strony szyby i ciagniesz do siebie. delikatnie ale z czuciem i ladnie schodzi. w E36 pewnie bedzie tak samo.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

jak bedziesz chcial prac to uwazaj zeby duzo wody nie wlewac w ten slupek... lubi sie material od gabki odkleic i bedzie brzydko wisialo... ja to robilem lekko nawilzona dobrym srodkiem pioracym gabka zeby nie przemoczyc
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Miałem podobne doświadczenia z mechanikami, więc teraz tylko w wyjątkowych sprawach prowadzę do mechanika auto. :sad:

Nie zdejmuj tego narożnika, tylko weż pędzelka i np. benzynę ekstrakcyjną i "przejedż".
Póżniej jakąś flanelką popraw i po bólu.

Nie radzę używać innych środków, ponieważ dają mizerne efekty jeśli chodzi o smary i stare oleje. No i logika nakazuje wszelkie oleje i smary usuwać rozcieńczalnikami, a nie płynem do naczyń, bo one się nie mieszają ze sobą. Jeśli jeszcze zostaną jakieś ślady, w co bardzo wątpię, to wtedy zastosuj coś w spray'u do czyszczenia tkanin.
Jeśli zrobisz odwrotnie, to mimo, że wyglądać będzie dobrze dla innych, Ty ciągle będziesz wypatrywał plam. :cool: :wink:
ODPOWIEDZ