a co z tym wtryskiem?
[ Dodano: Pon Kwi 20, 2009 10:12 pm ]
Witam ponownie, po długim weekendowym oczekiwaniu na komputery nadszedł dzień "sądu ostatecznego". Po podłączeniu okazało się, że komputer z numerem wyższym, w tym przypadku 64 był uszkodzony, ku mojemu zdziwieniu, wszystko działa jak się należy, powiem więcej, ekonomizer zaczął mi działać. Cieszę się niezmiernie, dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem, nie kasujcie tego postu, może komuś się na coś przyda. Pozdr
e30 2,4 td nie wchodzi na obroty
Moderator: Moderatorzy
Przyda się napewno, jestem w trakcie poszukiwania komputerka. Ma może ktoś taki sprawny na zbyciu w dobrej cenie, to chętnie bym kupił... u mnie też akurat auto nie ma problemu z odpalaniem (czy zimno czy ciepło - czy ciepły czy zimny silnik) ale jak się jedzie to czuć że to auto nie ma swojej mocy. Oleju nie bierze praktycznie (15.000km zrobiłem i wzieła niecałe 500ml), nie pluje przez korek więc to raczej bedzie wina kompa prawda?
Też nie działa mi ekonomizer i obrotomierz :/ no i temp silnika pokazuje cały czas na MAX czy to tez jest z tym związane?
Pozdrawiam
Też nie działa mi ekonomizer i obrotomierz :/ no i temp silnika pokazuje cały czas na MAX czy to tez jest z tym związane?
Pozdrawiam
Re: e30 2,4 td nie wchodzi na obroty
Witam, ponownie moja usterka została usunięta przez wymianę komputera o wyższym numerze, a nie o niższym jak pisze kolega Bagor "(w Twoim przypadku 0 281 001 063), i wystarczy, że tylko jego zmienisz i zacznie działać. W 2.4td to jest bardzo częsta przypadłość)". Obrotomierz i wskażnik temp. mogą nie działać przez uszkodzone skumulatorki w desce rozdzielczej. U mnie nie działał obrtotomierz i prędkościomierz, winę miały same zegary, tam są takie cewki czy coś takiego co się uszkadza. Wymieniłem same zegary, i działają jak się należy już od kwietnia i jest ok. Ekonomizer jest zespolony z obrotomierzem, także wymiana powinna naprawić obie usterki jednocześnie. Jakby co to mam komputer do sprzedania z niższym numerem, chyba końcówka 63, gg794122. W sumie całą e30 2,4D na części.
Re: e30 2,4 td nie wchodzi na obroty
Panowie chciałbym być pewnien na 100% więc chciałbym zapytać który komputer mam wymienić:
(ten całkiem po prawej to moduł od ABS'u to wiem że nie
)

(ten całkiem po prawej to moduł od ABS'u to wiem że nie
To jak? Ktory komputer wymienic?
No i się stało...
Rozkręciłem schowek a tam sterowniki o końcówce numeru 088 i 089 błagam poradzicie coś???
Kupiłem niestety wczesniej sterownik o numerze 0 281 001 063 podłączyłem zamias tego 088 i dalej jest wszystko tak jak było...
Rozkręciłem schowek a tam sterowniki o końcówce numeru 088 i 089 błagam poradzicie coś???
Kupiłem niestety wczesniej sterownik o numerze 0 281 001 063 podłączyłem zamias tego 088 i dalej jest wszystko tak jak było...
Musisz mieć numery po sobie czyli np 0 281 001 063 i 0 281 001 064, Ty masz z końcówką 88 i 89, Jesli dokupisz z koncówką do 064, to fura powinna działać bez problemu, ja domyślnie miałem 063 i 064 a próbowałem odpalić chyba na 088 i 089 - fura działała bez problemu
-
ele_tronic
- Świeżak

Przepraszam ze odswierzam ale znalazlem tylko jeden temat w sieci o moim problemie :/:/:/
Zrobilem wedlug wskazowek wypisanych wczesniej nie pomoglo z mojej wyjalem sterowniki :
mniejszy od pompy: 0 281 001 122
wiekszy od silnika: 0 281 001 080
wymienialem na sterowniki z koncowka: 078 i 122
i nic dalej tak samo:/:/:/
sytuacja wygląda tak; w momencie odpalenia obroty wskakuja powyzej tysiaca i moge wtedy sterowac obrotami ale kiedy spadna ponizej tysiaca nic juz nie moge zrobic trzyma obroty ok 700rpm.
Działo sie tak juz wczesniej ale wtedy mialem glowice do roboty jestem juz po uszczelce i myslalem ze objawy ustana ale teraz jest jeszcze gorzej wczesniej musialem przytrzymac pedal gazu w podlodze do 30 sec i jechala teraz wogole nie reaguje tylko po przekroczeniu 1000rpm a na P trzyma ok 700rpm a jak wbije D spadna do 500rpm i nic nawet sie nie ruszy.
chcialem zobaczyc czy wogole ruszy zaraz po odpaleniu przytrzymalem obroty ok 3000rpm i wbilem D ryszyla 5 metrow obroty spadly do 500rpm i nic wiecej.
Opisalem sytuacje jak moglem jezeli mam podac jeszcze jakies informacje napiszcie.
Dodam jeszcze jedna wazna rzecz mam e34 524 td 1991r. automat. bez klimatyzacji
mam takie pytanie mam pompe wtryskowa od starego silnika i tu nasuwa mi sie take rozwiazanie czy kiedy zalorze ta pompe strowana linka czy bedzie chidzic moje cacko??
Pomocy bo juz powoli zniechecam sie do tej pieknej marki :/:/:/:/:/;/
Zrobilem wedlug wskazowek wypisanych wczesniej nie pomoglo z mojej wyjalem sterowniki :
mniejszy od pompy: 0 281 001 122
wiekszy od silnika: 0 281 001 080
wymienialem na sterowniki z koncowka: 078 i 122
i nic dalej tak samo:/:/:/
sytuacja wygląda tak; w momencie odpalenia obroty wskakuja powyzej tysiaca i moge wtedy sterowac obrotami ale kiedy spadna ponizej tysiaca nic juz nie moge zrobic trzyma obroty ok 700rpm.
Działo sie tak juz wczesniej ale wtedy mialem glowice do roboty jestem juz po uszczelce i myslalem ze objawy ustana ale teraz jest jeszcze gorzej wczesniej musialem przytrzymac pedal gazu w podlodze do 30 sec i jechala teraz wogole nie reaguje tylko po przekroczeniu 1000rpm a na P trzyma ok 700rpm a jak wbije D spadna do 500rpm i nic nawet sie nie ruszy.
chcialem zobaczyc czy wogole ruszy zaraz po odpaleniu przytrzymalem obroty ok 3000rpm i wbilem D ryszyla 5 metrow obroty spadly do 500rpm i nic wiecej.
Opisalem sytuacje jak moglem jezeli mam podac jeszcze jakies informacje napiszcie.
Dodam jeszcze jedna wazna rzecz mam e34 524 td 1991r. automat. bez klimatyzacji
mam takie pytanie mam pompe wtryskowa od starego silnika i tu nasuwa mi sie take rozwiazanie czy kiedy zalorze ta pompe strowana linka czy bedzie chidzic moje cacko??
Pomocy bo juz powoli zniechecam sie do tej pieknej marki :/:/:/:/:/;/