BMW TDX?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

mrherod
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

BMW TDX?

Post autor: mrherod »

Witam. Ostatnio mój kolega, który również posiada Bmw 325 TDS dał innemu swojemu znajomemu (mechanika po szkole nie z doświadczenia) do obejrzenia. Ten mu powymieniał wszystkie przewody na nowe (nie wspomne o pogubionych śrubkach od plastikowych osłon silnika :D) I tam go pościemniał, że będzie lepiej chodził a co mnie najbardziej rozśmieszyło, że ten "znafca" był u kolegi na kompie (laptoku) i wgrali mu program od jakiegoś TDX'a i powiedział, że to jakaś mocna wersja i że istnieją BMW TDX i że mają powera. Prosze powiedzcie mi czy istnieje jakieś limitowane tdx? Bo śmiać mi się chce ale chcę żebyście mi napisali czy rzeczywiście jest taki silnik?
M-Tech :)
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Re: BMW TDX?

Post autor: Łosiowy »

To chyba jakaś mega ściema. Nigdy nie szłyszałem o wersji tdx.
Bmw ma oznaczenie X czyli naped na dwie osie np e34 525ix.
Obrazek
Awatar użytkownika
ed670iwic
Bywalec

Post autor: ed670iwic »

niektóre modele mają "x" ale jest to związane raczej z ukladem przeniesienia napędu a nie z mocą jednostki napędowej. ja znam modele z oznaczeniem "d", "td" i "tds". pozdrawiam
BBBBBMMWWWWW
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Podstawa to marketing :) Dla mnie to jest mega sciema. Poza tym przez OBD nie mozna chipowac tego silnika. Jedyna opcja to wymiana dwoch chipow w ECU.

Co do ludzi ktorzy maja wyksztalcenie ale nie maja doswiadczenia to wierz mi ze nie warto korzystac z ich uslug.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Ludzie są różni...

Jedni mają wiedzę i nie potrafią jej wykorzystać...
Inni mają wiedzę i wiedzą jak z niej zrobić użytek...

Inni nie mają wiedzy i wciskają kit...

Jeszcze inni nie mają wiedzy i kupują kit...

Najzabawniejsza jest grupa ludzi którzy niby mają wiedzę ale i tak kupują kit ;)

Pogratuluj koledze naiwności - z jakiegoś powodu musiał paść ofiarą takiego żartu (nie zdziwił bym się gdyby mu zmniejszyli do minimum możliwego w zakresie regulacji elektronicznej dawkę paliwa...)

Lub jeżeli rzeczywiście auto ma nieco kopa zwiększyli mu dawkę o 2mg/skok... co odczuje znacznie zwiększonym spalaniem i specyficznym drganiem silnika gdy się mocno nagrzeje.
ODPOWIEDZ