ZANIM ZMIENISZ POMPE!!!

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: ZANIM ZMIENISZ POMPE!!!

Post autor: raven_1983 »

W kwestii problemu z odpalaniem na ciepło - bo chyba o to chodzi w tym wątku chociaż się już pogubiłem...

Sprawdź kąt wtrysku, silnik ma swój przebieg więc katalogowe ustawienie nie sprawdzi się.

Obstawiał bym zbyt późny kąt wtrysku lub padający tłoko-rozdzielacz.
polowa
Bywalec

Post autor: polowa »

No miał już 340k więc się nie dziwię, a po drugie to go nie oszczędzałem [jechałem 210 chciałem docisnąć do 220 ale w polowie drogi coś zgrzytnęło i silnik jak zdechł tak juz nie ruszył] mówili mi "po h.. tak szybko jeżdzisz" a ja na to prosto jakbym chciał jeździć wolno to kupiłbym Polo a nie BMW a po drugie ten samochód aż chce jechać (od kiedy wsiadłem do buni brata kilka lat temu to wiedziałem że to jest to :)) i nawet teraz kiedy mnie zawodzi poniose koszta ale bede wiedział czym jeżdżę. Nie wiem co się tam dokładnie stało ale mówili że koło się kręci a wałek w miejscu stoi. Jak go rozbiorę to zdam relacje a dla ciekawych porobię foty. Może też komuś się przyda jakiś czujnik czy coś

Nie wiem gdzie znajduje się tłoko-rozdzielacz ale na wtorek jestem umowiony do gościa zawioze mu też drugi nastawnik i będzie kombinował
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

no, to jak stało ci się to przy 210km/h to w środku będzie niezła kaszana. Porób zdjęcia, sam jestem ciekaw jak to wygląda
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

wydaje mi sie ze klin na wale poszedl i rozrzad swoje a korbowy swoje i psikus...
polowa
Bywalec

wziąłem się dziś za ten silnik ale nie zaszedłem zbyt daleko gdyż brak mi narzędzi, muszę pomyśleć nad jakimś pożądnym zestawem bo co chwila czegoś mi brakuje a to imbusa, a to nasadki i nie ma jak tego ominąć. Może jutro coś kupię ale zastanawiam się bo na wtorek do mechaniora a tam bedzie potrzebna kasa, której nie mam zbyt wiele wiec chyba z kluczami to do środy poczekam.

dołączam jeszcze pytanko: co odpowiada za odcięcie?? jest do tego jakiś czujnik czy coś takiego? bo mam teorie że mógł się popsuć [jeśli to czujnik] i wtedy go odcina. Czy jest wogóle coś takiego??
polowa
Bywalec

witam chłopaki! złe wieści, mianowicie "mechaniczne uszkodzenie pompy" mój budżet się skończył wiec nie pozostaje nic innego jak kupić na allegro "dieselfix" pomocnika odpalania. nic innego nie wymyśle z zerowym kontem. szkoda bo chciałem zrobić auto na cacy ale 5k nie starczyło a wiecej nie mam. mozna zamknąć temat. dzieki za pomoc

-co do EGR'u jakieś kostki były żle podłączone
-temp., wymieniłem termostat i ok
reszta to wina pompy
pozdro można zamknąć temat
ODPOWIEDZ