[e39] awaria turbiny, obfite kopcenie, nierówna praca silnik
Moderator: Moderatorzy
[e39] awaria turbiny, obfite kopcenie, nierówna praca silnik
witam.... pojechalem w mala traske 80km.... dojechalem na miejsce wszystko oki, poza tym, ze po trasie wyla mi turbina i czasem sie mulil a potem raptem dostal kopniaka i lecialem dalej, jechalem w okolicach 140-180km, jak juz wracałem szybciej jeszcze miedzy 160-180km i tez 80km do wawy... zajechałem na stacje niby wszystko oki... patrze kopci na bialo z wydechu... zagladam pod maske z pod wtryskow leje sie ropa... cieknaca na cieply silnik powodowala pare straszna z pod maski... ostygł zgasilem i zatankowalem... wracam do domu wszystko oki... i raptem.... zaczol sie krztusic i dlawic kłęba strasznego białego dymu z rury !!! jakos sie doczlapalem na swoja uliczke i raptem: ZACZOL CALY SIE TRZASC, OBROTY SAME NA 5TYSI WSKOCZYLY Z WYDECHU BIALY DYM ALE TO TAKIE KLEBY KURNA JAKBYM TAM MIAL GIGANTYCZNY PIEC JAKIS I W NIM PALIL.... ZGASILEM SILNIK Z PANICE A ON NADAL CHODZIL !! WYSKOCZYLEM Z AUTA AUTO CHODZILO Z 10 SEKUND TRZESAC SIE KLEKOCZAC Z OGROMNYMI KLEBAMI DYMU ALE TO AZ CIEZKO OPISAC ILE TEGO BYLO
USPOKOILO SIE JAKOS... odpalilem... oki powolutku na jedynce bez gazu dojechalem na podwurko, lekko kopcil na bialo dodalem gazu i raptem zaczol sie trzasc znowu bialy dym z wydechu i zaczelo cos klekotac strasznie w silniku... zgasilem i narazie stoi... złom PIER.....ony

-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: POWAŻNA USTERKA !! MOŻE KTOŚ MI POMOŻE??
zakatowałeś turbosprężarkę i wysrała się olejem w dolot.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
dj_tygrys
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 740d
- Rocznik: 2001
- Województwo: Dolnośląskie
Wiesz kolego tak się zastanawiam nad twoimi postami bo kilka dni temu pisałeś że lejesz jakieś stp i stp do wtrysków itp zastanawiałeś się kiedyś że jakby to było konieczne to w instrukcji by to ujęli albo dodawali do samochodu zestaw płynów ? po drugie pisałeś że spod wtrysków ci leci ale że to "normalne" moje auto jest z 1992 roku i tam nie ma żadnego przecieku nic nie cieknie więc jest to ewidentnie efekt twojego nie dbalstwa o auto są beemki i 30 letnie i jeżdżą.
Mógłbyś poczytać forum że chłopaki odradzają zwłaszcza te preparaty do wtrysków bo to g**** daje a pompe jest b. łatwo popsuć takim czymś zastanów się nad tym bo będzie cie to auto bardzo dużo kosztować.
Te forum nie jest tylko do tego że jak trwoga to do ... ale jest przede wszystkim praktycznie najlepszym kompendium wiedzy o silnikach diesla montowanych w bmw (d, td, tds) i dlatego dzielimy się doświadczeniami czy to o paliwach czy o oleju czy o innych środkach by kazdy wiedział na co zwracać uwagę, jest w tym pewien cel może niektórzy tego nie widzą.
O auto trzeba dbać a nie tylko olej i jak coś jest nie tak to olewać tylko dochodzić przyczyn i iść po nitce do kłębka, a jestem pewien że ciekło przez wężyki przelewowe i potem w raporcie spalania jak sprzedasz auto napiszesz "paliła mi 13 L jest złom psuje sie nie kupujcie" ...
Możesz się gniewać ale taka jest prawda bo ja mam już prawie pełnoletnie auto mogę ci przesłać link do profilu gdzie pisałem co zostało zrobione i co robię na bieżąco jest tego masa ale to nie jest wina auta tylko właśnie poprzedniego właściciela i idąc twoim tokiem już pół roku temu powinienem być bez auta nie robiąc nic ale trochę czasu, serca i pieniędzy i efekt jest bardzo oszałamiający bo nie dosć że świetnie wygląda to wszystkie parametry ma takie jak w katalogu !
Mógłbyś poczytać forum że chłopaki odradzają zwłaszcza te preparaty do wtrysków bo to g**** daje a pompe jest b. łatwo popsuć takim czymś zastanów się nad tym bo będzie cie to auto bardzo dużo kosztować.
Te forum nie jest tylko do tego że jak trwoga to do ... ale jest przede wszystkim praktycznie najlepszym kompendium wiedzy o silnikach diesla montowanych w bmw (d, td, tds) i dlatego dzielimy się doświadczeniami czy to o paliwach czy o oleju czy o innych środkach by kazdy wiedział na co zwracać uwagę, jest w tym pewien cel może niektórzy tego nie widzą.
O auto trzeba dbać a nie tylko olej i jak coś jest nie tak to olewać tylko dochodzić przyczyn i iść po nitce do kłębka, a jestem pewien że ciekło przez wężyki przelewowe i potem w raporcie spalania jak sprzedasz auto napiszesz "paliła mi 13 L jest złom psuje sie nie kupujcie" ...
Możesz się gniewać ale taka jest prawda bo ja mam już prawie pełnoletnie auto mogę ci przesłać link do profilu gdzie pisałem co zostało zrobione i co robię na bieżąco jest tego masa ale to nie jest wina auta tylko właśnie poprzedniego właściciela i idąc twoim tokiem już pół roku temu powinienem być bez auta nie robiąc nic ale trochę czasu, serca i pieniędzy i efekt jest bardzo oszałamiający bo nie dosć że świetnie wygląda to wszystkie parametry ma takie jak w katalogu !
walnoles mi gadke jak ja bym katowal samochod, wiem co robie z autem, na codzien zadko przekracza 2 tys obrotow i niemow mi jak sie uzytkoje td badz tds... zawsze rozgrzewam i studze... jestem juz troche na forum i wiem nieco co nieco... ja bylem w szoku co sie stalo z nim... jesli tak ma wygladac pomoc pouczaniem mnie to dzieki sam sobie poradze...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
z ciekawoasci zapytam , skad w TD moc prawie takka jak w tds?? dokladane cos do silnika bylo, jakis chip czy cos??
sprawdaales stan oleju jak sie juz zatrzymales na dobre, ile go bylo, tylko szczerze
sprawdaales stan oleju jak sie juz zatrzymales na dobre, ile go bylo, tylko szczerze
moc tdsa z tad ze mam chipa...a oleju nie sprawdzalem... zaraz sprawdze... wydaje mi sie że to turbina po tym siwym dymie... bo jakby uszczelka to by sie grzal a temperaturka w pionie... zreszta nie robilem nic aby ja przegrzac... zawsze dbam o nagrzanie i ostudzenie... i ja nie jezdze szybko kurde... jesli juz to po trasach... u mnie niema.... 1-->5tys. 2-->5tys. i rura...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
jesli malo oleju w misce to poszlo prze turbo jak to wyzej bylo powiedziane... jak uszczelka to by wessalo ci plyn i mialbys musztarde pod korkiem iplynu prawie wcale
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Miałeś coś takiego jak w tym filmiku?
http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YKr4o
http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YKr4o
sprawdzałem... plyn chlodzacy w normie... oleju troche ubylo... byl na maxa a teraz jest w polowie miedzy min a max...
tak mialem cos takiego jak na tym filmiku dokladnie !!!! z tym, ze kluczyk trzymalem w reku a on chodzil... niewiem jak tutaj czy koles go zgasil czy nie... i umnie trwalo to krotko jakies 5sekund moze 10 tutaj to juz wogole armagiedon byl... az tak strasznie nie mialem... mowie to samo tylko, ze duzo krocej i mi sam zgasl ja nic nie zrobilem...
http://www.youtube.com/watch?v=aH9Kz9rS ... re=related
ten filmik lepiej to przedstawia... tu nawet slychac jakies stukoty z silnika, ja tez takie mialem...
widze, ze nowsze beemki tez mialy takie problemy... x5 badz e46... kilka lat nowsze od td czy tdsa i nowszej generacji silniki...
tak mialem cos takiego jak na tym filmiku dokladnie !!!! z tym, ze kluczyk trzymalem w reku a on chodzil... niewiem jak tutaj czy koles go zgasil czy nie... i umnie trwalo to krotko jakies 5sekund moze 10 tutaj to juz wogole armagiedon byl... az tak strasznie nie mialem... mowie to samo tylko, ze duzo krocej i mi sam zgasl ja nic nie zrobilem...
http://www.youtube.com/watch?v=aH9Kz9rS ... re=related
ten filmik lepiej to przedstawia... tu nawet slychac jakies stukoty z silnika, ja tez takie mialem...
widze, ze nowsze beemki tez mialy takie problemy... x5 badz e46... kilka lat nowsze od td czy tdsa i nowszej generacji silniki...
- Jawor
- Administrator

- Kontakt:
Czyli raczej jak napisał N2O.
Wywaliło turbo, a dokładniej uszczelnienia i podciśnienie zassało olej.
Wywaliło turbo, a dokładniej uszczelnienia i podciśnienie zassało olej.
i gdzie ten olej teraz jest ???? caly silnik mam do remontu czy jak ??
- TONY
- Bywalec
Olej został zassany i przepalony przez silnik (stąd ten jasny dym).
Miałeś sporo szczęścia bo nierzadko taka usterka kończy się zatarciem bądź eksplozja silnika.
Jeżeli wyłączenie stacyjki nie powoduje zatrzymania silnika, wówczas należy zdławić go ruszając z wysokiego biegu.
Niedawno na trasie byłem świadkiem podobnej sytuacji. Wszyscy tirowcy zgodnie potwierdzili ...turbina wyjechała...
Miałeś sporo szczęścia bo nierzadko taka usterka kończy się zatarciem bądź eksplozja silnika.
Jeżeli wyłączenie stacyjki nie powoduje zatrzymania silnika, wówczas należy zdławić go ruszając z wysokiego biegu.
Niedawno na trasie byłem świadkiem podobnej sytuacji. Wszyscy tirowcy zgodnie potwierdzili ...turbina wyjechała...
----------<<<ÅšMIGÅO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
dziekuje panowie, juz teraz kumam ze turbo wysiadlo... tylko ciekawe czy silnik w srodku mam zdrowy ??
jak mozna to sprawdzic? tylko go rozbierajac? czy jest jakis latwiejszy sposob?
nie zdlawilem go z biegu bo niewiedzialem, ze tak trzeba... teraz juz jestem madrzejszy... ale na szczescie ten silnik tak chodzil i sral dymem jakies 10 sekund... mam nadzieje, ze srodek silnika caly jest...
jak mozna to sprawdzic? tylko go rozbierajac? czy jest jakis latwiejszy sposob?
nie zdlawilem go z biegu bo niewiedzialem, ze tak trzeba... teraz juz jestem madrzejszy... ale na szczescie ten silnik tak chodzil i sral dymem jakies 10 sekund... mam nadzieje, ze srodek silnika caly jest...
- Jawor
- Administrator

- Kontakt:
sprawdź poziom oleju i podbij, wtedy będziemy dywagować.
-
krzysiekm13
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
srodek powinien byc caly bo z reguly wszystko w wydech idzie, ale moglo cos przytrzec delikatnie jak bylo malo oleju
no wlasnie po tych calych akcjach bylo oleju na spoczko... mialem na maxa... zawsze mam na maxa olej, a po tej akcji bylo w polowie miedzy min a max. takze troszke zabralo ale bez tragedii.
oby srodek silnika byl cały bo jak mnie wyniesie naprawa silnika plus regeneracja turba to bedzie armagiedon
sama turbine zregenerowac to jeszcze bez tragedii.
oby srodek silnika byl cały bo jak mnie wyniesie naprawa silnika plus regeneracja turba to bedzie armagiedon
sama turbine zregenerowac to jeszcze bez tragedii.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
wiem ze w poznaniu jest taki warsztat ktory bierze stara w rozliczeniu za zregenerowana
no tam gdzie mam autko to robia tak, ze oddaja ta moja turbine patrza co jest rozwalone i wymieniaja co trzeba i hula dalej... jak bede mial tam jakis problem to bede musial cos innego ogarnąc.
jutro wszystko sie rozstrzygnie.
jutro wszystko sie rozstrzygnie.
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Jeśli po rozebraniu turbiny okaże się, że niczego nie będzie brakować, to raczej o silnik możesz być spokojny. 
Ps. Myślę, że tytuł tematu mógł byś już zmienić na bardziej konkretny, bo na razie jest zbyt ogólnikowy. Jak przyjdzie kiedy komu go odnależć, to nie będzie wiadomo co wpisać w wyszukiwarce.
Ps. Myślę, że tytuł tematu mógł byś już zmienić na bardziej konkretny, bo na razie jest zbyt ogólnikowy. Jak przyjdzie kiedy komu go odnależć, to nie będzie wiadomo co wpisać w wyszukiwarce.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
- maly 78
- Bywalec
- Seria: E60-61
- Model: 520d
- Rocznik: 2006
- Województwo: Mazowieckie
Kolego turbinkę można na Słomczynie wymienic.Przywozisz starą a dają nową regenerowaną.Ja tak ze swoją zrobiłem.A tak ogólnie to miałeś farta że silnika nie wywaliło.Zdarza się że wał potrafi wyjść bokiem i dopiero jest porażka