ooo, jestem mile zaskoczony
[e39] awaria turbiny, obfite kopcenie, nierówna praca silnik
Moderator: Moderatorzy
Re: POWAŻNA USTERKA !! MOŻE KTOŚ MI POMOŻE??
narazie czekam na odzew od mechaniorow.. dzieki wszystkim za pomoc!!!
od samego rana sie wzieli za mojego TD, narazie wiem tylko, ze caly uklad dolotowy mam w oleju, kolektor itd...
-
dj_tygrys
- Bywalec
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 740d
- Rocznik: 2001
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
Swoją drogą delikatna porada miej zawsze na zimnym silniku poziom oleju w połowie skali ponieważ pod temperaturą się on rozgrzewa a jak masz na maksa to robi się większe ciśnienie i mógł być to czynnik wpływający na puszczenie uszczelniaczy, dlatego lej zawsze na połowę skali po rozszerzeniu bedzie tyle oleju ile byc powinno
podziekował, sluszna rada... ja zawsze mialem na maxa... dzieki.
silnik powinien byc caly.. bylo w nim duzo jeszcze oleju co powinno go ocalic, turbina rozsypana całkowicie, ponoc moglo to sie stac przez "wirusa" mechanik powiedzial, ze przez 19 lat roboty w bmw widzi drugi raz taki przypadek. mowil, ze... niewiem dokladnie co mial na mysli ale powiedzial " tds tego typu jak Pana jest nie do zarzniecia" a to ze ta turbina mi tak padla albo przez wirusa albo dawo juz naprawde dawno nie bylo z nia nic robionego... tym bardziej, ze silnik nie brał oleju a turbinka byla suchutka...
silnik powinien byc caly.. bylo w nim duzo jeszcze oleju co powinno go ocalic, turbina rozsypana całkowicie, ponoc moglo to sie stac przez "wirusa" mechanik powiedzial, ze przez 19 lat roboty w bmw widzi drugi raz taki przypadek. mowil, ze... niewiem dokladnie co mial na mysli ale powiedzial " tds tego typu jak Pana jest nie do zarzniecia" a to ze ta turbina mi tak padla albo przez wirusa albo dawo juz naprawde dawno nie bylo z nia nic robionego... tym bardziej, ze silnik nie brał oleju a turbinka byla suchutka...
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Daro280 pisze:ponoc moglo to sie stac przez "wirusa" mechanik powiedzial,
Zmień Mechanika
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: [e39] awaria turbiny, obfite kopcenie, nierówna praca silnik
Miejmy nadzije że skończy sie tylko na uwalonym turbo.
Jeta nie mam zamiaru zmieniac mechanika... mam samochod w serwisie bmw! a nie u mietka w garazu.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
Taaaa... dziwnym trafem większość "mietków" zaczyna w ASO... a jak już się podszkolą to otwierają własne warsztaty.
Wygląda to raczej na szukanie kozła ofiarnego z okazji braku koncepcji co mogło być przyczyną.
Czy przypadkiem jakiś czas temu nie było kącika porad dotyczącego tego co tak grzechocze w turbinie jak się pociśnie a potem jedzie spokojnie?
Daro - zdecydowanie popieram zdanie Michała... zmień warsztat.
Wygląda to raczej na szukanie kozła ofiarnego z okazji braku koncepcji co mogło być przyczyną.
Czy przypadkiem jakiś czas temu nie było kącika porad dotyczącego tego co tak grzechocze w turbinie jak się pociśnie a potem jedzie spokojnie?
Daro - zdecydowanie popieram zdanie Michała... zmień warsztat.
byl temat ze turbina mi dziwnie swiszcze jak pocisne ale skad w serwisie maja wiedziec jak sie wczesniej turbina zachowywala... nie byla uwalona olejem, silnik nie bral mi oleju a jednak padla. po jej wymontowaniu stwierdzili "istny armagiedon" w srodku, wiem bo sam ja ogladalem...
- raven_1983
- Ekspert

Po której stronie była jesień średniowiecza?
Zimnej czy ciepłej?
Zimnej czy ciepłej?
nie wiem.... nieznam sie co to czesc zimna a ktora ciepla... wirnik przesuwalem palcem w turbinie na wszystkie strony, i zeberka poscinane.
- raven_1983
- Ekspert

Jeżeli mówisz o wirniku od strony gdzie dochodzi wąż od filtra powietrza to niestety istnieje spore prawdopodobieństwo, że masz resztki wirnika i innych elementów w silniku.
o kurde... moglo zassać te elementy ktore sie tam poodrywaly do silnika tak jak zassalo olej tak??
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
Jeśli nie masz intercoolera to bardzo możliwe że zassało kawałki wirnika do silnika. Jeśli wcześniej słyszałeś dziwne dźwięki z turbiny to sam się prosiłeś o taką awarię nie sprawdzając o co chodzi. A to zapewne wirnika łatał po obudowie turbosprężarki, wydając przy tym przeraźliwe dźwięki.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- maly 78
- Bywalec
- Seria: E60-61
- Model: 520d
- Rocznik: 2006
Swist dochdzący z turbiny podczas przyspieszania jest zawsze oznaką kończącego się wirnika
no ja o tym wiedzialem... tylko: myslalem, ze to pojezdzi jeszcze ze wzgledu, ze oprucz tych swistow nie bylo. moc byla, nie kopcil, nie bral oleju, turbinka suchutka, dlatego czekalem... a teraz robilem sporo przy zawieszeniu i wpakowalem kupe kasy takze nie mialem na turbo... ale teraz bede musial juz znalezc...
i nie mialem pojecia, ze ta turbina tak raptem az tak walnie... myslalem, ze beda spadki mocy, olej bedzie sie lal z turbiny itd... a tu nic i dlatego nic nie robilem, a tu nagle "jebut" i po turbo ;/
dzis odebrałem autko
leciutko świszczy sobie.... generalnie cichutko, spokojnie i leeeeeci dobrze
stwierdzam, ze juz kupilem auto z walnieta sprezarka i dbając o nia wytrzymala az tyle czasu... dlaczego?? bo tamta od samego poczatku pompowała 0,7 0,8 bara... a teraz <szok> 1,2 1,3 bara, róznica kolosalna !!
aaaaaale jestem happy
juz dzis latalem bokami po śniegu
pozdrawiam wszystkich
stwierdzam, ze juz kupilem auto z walnieta sprezarka i dbając o nia wytrzymala az tyle czasu... dlaczego?? bo tamta od samego poczatku pompowała 0,7 0,8 bara... a teraz <szok> 1,2 1,3 bara, róznica kolosalna !!
aaaaaale jestem happy
pozdrawiam wszystkich