e36 Przekładka silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ostry
Bywalec

e36 Przekładka silnika

Post autor: ostry »

Witam,

stukanie w moim silniku skończyło się tak, że muszę wstawić nowe serducho do mojego bmw.

Teraz pytanie- mam silnik, który jest włożony do innego samochodu, ale widzę, że jest założony jako TD chociaż kolo zapewnia mnie, że poprzednio był założony jako TDS w e34.

Teraz moje pytanie, można ten silnik normalnie wsadzić do mnie jako tds? podpiąć pod IC i będzie tds czy coś jeszcze? I jeżeli chodzi o kompa to jest to jakiś problem? Czy powinien działać z moim komputerem? Jestem trochę zdezorientowany, ale silnik jest w porządku i pompa na ciepłym pali od strzała, bez cudeńka z allegro.

Proszę o szybką odpowiedź bo chciałbym kupić ten silnik

Pozdrawiam
ostry
Bywalec

e36 Przekładka silnika

i co nikt? wydaje mi się, że nie ma różnicy między tymi silnikami- mechanik zapytał czy w obu modelach jest ta sama turbina?
To jest przecież ten sam silnik racja?
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Re: e36 Przekładka silnika

Post autor: Daro280 »

nie wiem na 100% ale turbiny sa inne, poszukaj kiedys serek sie wypowiadal, turbiny w tds maja inne symbole a w td inne, komp jest inny, ale ja np: mam kompa od tds-a.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

e36 Przekładka silnika

Post autor: adam-bmw »

powiem tak sam słupek jest identyczny, jak będziesz przekładał swój osprzęt to nie będzie żadnej różnicy, jeśli jednak masz zamiar przekładać kompletny silnik z osprzętem to radzę go brać razem z kompletną wiązką komputerem i ews-em jeśli jest

a co do różnic w silniku td- tds było 1.000.000 razy wystarczy poszukać http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=7
ostry
Bywalec

e36 Przekładka silnika

Panowie mam niezłą zagadkę

wsadziłem nowe serducho, i jest problem. osprzęt został mój, silnik wyjęty razem z pompą., i nie moge odpalić. świeci się kontrolka wtrysku. Pompa otwiera zawór ale nie podaje paliwa na wtryski. zmieniłem komputer (obsługiwał ten silnik w poprzednim aucie)i dalej to samo....

Wiecie w czym jest problem??

dzięki za ewentualne podpowiedzi.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

e36 Przekładka silnika

komputer współpracuje z EWS-em czyli ta pluskwa w kluczyku, jak masz pompę komputer z tamtego wozu, to i ews musisz mieć przełożony, lub przełóż pompę i komputer
ostry
Bywalec

e36 Przekładka silnika

adam, ja przełożyłem silnik razem z pompą bo moja pompa już zdychała powoli. nie chce do niej wracać, jak mam lepszą. Sprawa jest taka, że wsadzałem również komputer od tego silnika i od pompy do mojego wozu i dalej nie odpala... chyba, że koleś nie dał mi tego kompa co trzeba było...jadę chyba po świętach do elektryka to może on coś zadziała.

dzięki
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

e36 Przekładka silnika

nawet jeśli masz komputer od pompy a ews będzie inny to nie odpali za groma

tu masz aukcję tak dla przykładu http://allegro.pl/item850029566_kompute ... 5_tds.html
ODPOWIEDZ