Problem z "regulacją elektornicznego wtrysku paliwa"
Moderator: Moderatorzy
Witam wszystkich serdecznie.
Mam pewnien problem ale ponieważ jestem laikiem w sprawach BMW chcę Was prosić o pomoc.
3 dni temu kupiłem od zaufanego znajomego BMW e36 z silnikiem 2,5TD.
autko miało jednego właściciela ale kiedy zepsuło się sprzęgło 3 lata temu autko stało nie ruszane i ja postanowiłem przywrócić je do życia. - Odpaliło za pierwszym razem po takim czasie!
W każdym bądź razie, po odpaleniu silnika świeci się cały czas kontrolka opisana w instrukcji jako "regulacja elektronicznego wtrysku paliwa".
Narazie nie jestem w stanie określić czy coś się dzieje z silnikiem podczas jazdy ponieważ dopiero dzisiaj zabieram się z mechanikiem za wymianę sprzęgła.
Na biegu jałowym silniczek równo i bez żadnych dziwnych zachowań pracuje.
Nie doszukałem się na forum tematu z tym problemem - jeśli jednak umknął on mojej uwadze będę wdzięczny za link.
Jeśli jednak temat się nie pojawił będę bardzo wdzięczny za jakąś pomoc.
W instrukcji znalazlem tylko zapis aby jak najszybciej udać się do ASO.
Jednak ja chciałbym po pierwsze dowiedzieć się co oznacza ta kontrolka, co jest przyczyną i czy ew. można naprawić to własnymi siłami.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Mam pewnien problem ale ponieważ jestem laikiem w sprawach BMW chcę Was prosić o pomoc.
3 dni temu kupiłem od zaufanego znajomego BMW e36 z silnikiem 2,5TD.
autko miało jednego właściciela ale kiedy zepsuło się sprzęgło 3 lata temu autko stało nie ruszane i ja postanowiłem przywrócić je do życia. - Odpaliło za pierwszym razem po takim czasie!
W każdym bądź razie, po odpaleniu silnika świeci się cały czas kontrolka opisana w instrukcji jako "regulacja elektronicznego wtrysku paliwa".
Narazie nie jestem w stanie określić czy coś się dzieje z silnikiem podczas jazdy ponieważ dopiero dzisiaj zabieram się z mechanikiem za wymianę sprzęgła.
Na biegu jałowym silniczek równo i bez żadnych dziwnych zachowań pracuje.
Nie doszukałem się na forum tematu z tym problemem - jeśli jednak umknął on mojej uwadze będę wdzięczny za link.
Jeśli jednak temat się nie pojawił będę bardzo wdzięczny za jakąś pomoc.
W instrukcji znalazlem tylko zapis aby jak najszybciej udać się do ASO.
Jednak ja chciałbym po pierwsze dowiedzieć się co oznacza ta kontrolka, co jest przyczyną i czy ew. można naprawić to własnymi siłami.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
Re: Problem z "regulacją elektornicznego wtrysku paliwa"
czyli pali sioe taka zolta kontrolka z wtryskiwaczem?? jak sie silnik rozgrzeje do 90 stopni i chwile pochodzi, dodasz gazy (tak pozadnie) i szybko puscisz pedal gazu i w chwili gdy obr spadaja nie ma drgan(bardzo widocznych) silnika??
Dokładnie ta kontrolka się świeci.
Tak jak mówiłem jeszcze nie miałe okazji przejechać się moim nowym nabytkiem, jedynie na haku
więc nie wiele mogę powiedzieć.
W każdym bądź razie dzisiaj po pracy pójde do warsztatu, odpale auto i wykonam czynności o których napisałeś - wtedy odpowiem.
A jeśli mogę już spytać - jeśli drgania zaczną występować, co można podejrzewać?
Tak jak mówiłem jeszcze nie miałe okazji przejechać się moim nowym nabytkiem, jedynie na haku
W każdym bądź razie dzisiaj po pracy pójde do warsztatu, odpale auto i wykonam czynności o których napisałeś - wtedy odpowiem.
A jeśli mogę już spytać - jeśli drgania zaczną występować, co można podejrzewać?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
w moim starociu (2.4 td) byl to jeden z elektrozaworow w pompie wtryskowej i przetarty kabelek laczacy wtrysk sterujacy z pompa wtryskowa.
odpal, zrob to co pisalem wczesniej i wtedy bedziemy juz cos wiedziec
odpal, zrob to co pisalem wczesniej i wtedy bedziemy juz cos wiedziec
No więc odpaliłem wkońcu swoje BMW
pojeździłem, rozgrzałem do 90C i wykonałem czynność o której mówiłeś.
Szczerze powiem nie zauważyłem bardzo widocznych drgań silnika.
Nie wiem czy to ma jakiś związek ale zauważyłem 2 inne rzeczy. Autko na zimnym silniku pracuje jak traktor( do momentu aż strzałka temperatury wyjdzie ponad niebieskie pole ).
Druga sprawa to taka, że po wrzuceniu na 1-bieg auto szarpie co ok 50-70 m.
3 sprawa to obroty które przy rozgrzanym silniku na biegu jałowym utrzymują się w granicy 700 obr/min - czy to trochę nie za mało ?
Czy te 3 sprawy mogą mieć jakiś związek z palącą się kontrolką wtrysku?
Szczerze powiem nie zauważyłem bardzo widocznych drgań silnika.
Nie wiem czy to ma jakiś związek ale zauważyłem 2 inne rzeczy. Autko na zimnym silniku pracuje jak traktor( do momentu aż strzałka temperatury wyjdzie ponad niebieskie pole ).
Druga sprawa to taka, że po wrzuceniu na 1-bieg auto szarpie co ok 50-70 m.
3 sprawa to obroty które przy rozgrzanym silniku na biegu jałowym utrzymują się w granicy 700 obr/min - czy to trochę nie za mało ?
Czy te 3 sprawy mogą mieć jakiś związek z palącą się kontrolką wtrysku?
obroty wrecz idealne
a wtrysk? jest to czwarty wtrysk trzeba sprawdzic kable wtyczke moze cos nie łaczyc
jak nie pomoze to do pompiarza moze sie koncówka wieszac
2 pierwsze objawy jak najbardziej moga byc przez ten wtrysk
a wtrysk? jest to czwarty wtrysk trzeba sprawdzic kable wtyczke moze cos nie łaczyc
jak nie pomoze to do pompiarza moze sie koncówka wieszac
2 pierwsze objawy jak najbardziej moga byc przez ten wtrysk
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Zmien filtr paliwa bo pewnie woda się w nim juz zebrała po takim czasie i stąd te problemy.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Bardzo mozliwe i na pewno nie zaszkodzi ale przez to nie bedzie swiecił wtrysk ani po wymianie nie zgasnieJawor pisze:Zmien filtr paliwa bo pewnie woda się w nim juz zebrała po takim czasie i stąd te problemy.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Może - jeżeli ma czujnik wody to właśnie za pomocą kontrolki wtrysku sterującego zgłaszana jest woda w odstojniku.
- raven_1983
- Ekspert

Nie prościej odkręcić odstojnik pod filtrem?
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Jeśli jest, bo nie wszystkie mają.raven_1983 pisze:Nie prościej odkręcić odstojnik pod filtrem?
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
- raven_1983
- Ekspert

ciiiiicho 
Życie nauczyło mnie nie kupować filtra bez odstojnika... niby było wszystko jak należy, ale jak zwykle co kilka miesięcy kontrolnie odkręcałem koreczek.
Po jednym tankowaniu jak spalanie było w kosmosie odkręciłem i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu z filtra przez dłuższą chwilę wylatywało coś co było pomiędzy wodą a szarym szlamem nawet nie mającym zapachu ropy...
Pociekło... poleciało... zaczęło lać się znajome z wyglądu i zapachu coś to zakręciłem. Autko nagle zaczęło znacznie lepiej jeździć i mniej palić...
Wymiana wymianą... ale spuścić kontrolnie szajs z odstojnika - zwłaszcza przed zimą zdecydowanie polecam.
Życie nauczyło mnie nie kupować filtra bez odstojnika... niby było wszystko jak należy, ale jak zwykle co kilka miesięcy kontrolnie odkręcałem koreczek.
Po jednym tankowaniu jak spalanie było w kosmosie odkręciłem i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu z filtra przez dłuższą chwilę wylatywało coś co było pomiędzy wodą a szarym szlamem nawet nie mającym zapachu ropy...
Pociekło... poleciało... zaczęło lać się znajome z wyglądu i zapachu coś to zakręciłem. Autko nagle zaczęło znacznie lepiej jeździć i mniej palić...
Wymiana wymianą... ale spuścić kontrolnie szajs z odstojnika - zwłaszcza przed zimą zdecydowanie polecam.