kompresja

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

zbychu
Świeżak
Świeżak

kompresja

Post autor: zbychu »

Cześć jaka musi być minimalna kompresja w tds żeby silnik normalnie odpalał nawet przy kilku stopniach mrozu
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

kompresja

Post autor: clubGRANT »

Z tego co wiem to normalna to 22 a minimalna myślę że 18 bo taką miałem w poprzednim aucie jakim był Mercedes 123 200D i po wyżej -10 to akum już podał.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

kompresja

Post autor: N2O »

Nominalnie około 30bar, minimalnie 20bar z różnicami nie większymi niż 3bar pomiędzy cylindrami.
Stopień sprężania 22,5:1(nie mylić z ciśnieniem sprężania).
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
zbychu
Świeżak
Świeżak

Dziwna praca silnika

Post autor: zbychu »

Witam ponownie dziś kiedy mrozy odpuściły udało mi się uruchomić moją bawarkę. pojechałem na komputer ale pech dziś i jutro nie czynne .Przy okazji okazało się że w zbiorniku zamiast ropy mam 40 litrów czerwonego oleju opałowego . Co za imbecyl (poprzedni właściciel) wlał do zbiornika tyle szajsu . Teraz podejrzewam że przez to nie chciał palić na mrozie a tak poza tym obawiam się o pompę wtryskową czy się nie uszkodziła od jazdy na opale. Na ciepłym silniku pali na dotyk chodzi równo cichutko jak zegarek ale kiedy ruszam z miejsca to kaput gaśnie dopiero jak mocniej nacisnę gaz to ruszy i nie zgaśnie . Nie wiem co jest podejrzewam że to może być pompa wtryskowa może nastawnik w pompie lub coś innego jeśli mieliście coś takiego lub wiecie co to może być to odpiszcie
ODPOWIEDZ