Witam
Post pisze pod wplywem emocji, wiec prosze modków o wyrozumialosc.
Z soboty na niedziele zamarzlo mi auto (zapomnialem wstawic do garazu) - po odtajeniu wszystko w niedziele bylo dobrze.
Dzisiaj pojechalem do warsztatu i okazalo sie, ze co jakis czas zapalająca sie i gasnąca kontrolka oleju rzeczywiscie oznaczala jego niski poziom - w warsztacie okazalo sie, ze jezdzilem prawie zupelnie bez oleju (ale po dolaniu wszystko dziala)
Do czego zmierzam - dzis rano pojawil sie problem - mianowicie przy 1500obrotów az do 2100 auto wogole nie ciągnie, strasznie wolno wkręca sie wyzej - moge cisnac gaz do oporu a on dopiero od 2100ciagnie. Z tego co pobieznie sie dowiedzialem moze to byc zamarzniety/zasyfiony filtr paliwa, albo po prostu tds'y na zimnie (-10stopni) tak mogą miec; ja natomiast strasznie sie boje ze cos nie tak moze byc z turbiną, która jednak w sumie powyzej tych obrotów ciagnie tak jak powinna.
Wiem ze takie diagnozy to o kant d*** za przeproszeniem, ale czy moglibyscie podrzucic jakies pomysly, co sie moglo stac ? Az mną telepie na mysl o jakims kosztownym remoncie...
ps. dolacze jeszcze do tego - tempomat tez zupelnie nie dziala - a dzialal jak nie bylo mrozów.
1.8 tds zupelnie sie nie zbiera
Moderator: Moderatorzy
wymień filtr paliwa
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
1. wypij melisę
2. jak będziesz miał solidnie nagrzany silnik (a zarazem filtr paliwa...) odkręć odstojnik pod filtrem i spuść wodę
3. jak nie ma odstojnika lub nie pomoże to wymień filtr...
4. wymień termostat
5. I nawet nie próbuj pisać, że te rzeczy kosztują...
Stwierdzenie, że TDS słabnie zimą to jakaś kabała wymyślona na szybko przez kogoś kto nie miał zielonego pojęcia o czym mówi...
Turbiną również bym się zupełnie nie martwił - gdyby miała problemy to nie było by mocy właśnie w obszarze gdzie piszesz, że jest dobrze.
2. jak będziesz miał solidnie nagrzany silnik (a zarazem filtr paliwa...) odkręć odstojnik pod filtrem i spuść wodę
3. jak nie ma odstojnika lub nie pomoże to wymień filtr...
4. wymień termostat
5. I nawet nie próbuj pisać, że te rzeczy kosztują...
Stwierdzenie, że TDS słabnie zimą to jakaś kabała wymyślona na szybko przez kogoś kto nie miał zielonego pojęcia o czym mówi...
Turbiną również bym się zupełnie nie martwił - gdyby miała problemy to nie było by mocy właśnie w obszarze gdzie piszesz, że jest dobrze.
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
Qbak tak jak powyżej koledzy napisali... sprawdź najprostrze rzeczy typu Filtr Paliwa,Filtr Powietrza,czy termostat jest sprawny itp.
Jak to nie pomoże to daj znać,będziemy myśleć,co dalej...
Jak to nie pomoże to daj znać,będziemy myśleć,co dalej...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
polecam wyczyscic pompke paliwa w baku (tzw. smoka, miejsce gdzie pompka zaciaga paliwko) mogla sie p[oprostu parafinka skrystalizowac badz inne badziewo zawarte w paliwie, a pozniej isc w strone silnika, filtr paliwowy i tak dalej jak wyzej napisane
-
Q-bak
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Pomorskie
Dzięki wielkie za uspokojenie, zabiore sie dzisiaj za niego 
A mam jeszcze pytanie, czy macie moze pomysl czemu tempomat nie dziala ? Zeby go zalaczyc to musze jechac powyzej 50km/h (to normalne) i odepchnac dzwignie od siebie - problem w tym, ze jak tak robie to zalapie raz na 15 razy. Przewaznie nic sie nie dzieje (a powinien przeciez tak wyczuwalnie ciągnąć do zadanej prędkości) albo doslownie przez moment ciągnie i potem przestaje.
Obstawialem juz ze to ta dzwignia jest uszkodzona, ale probowalem naprawde dosc mocno i na rozne sposoby ją odpychac i nic to nie dalo. Przed mrozami zaskakiwal za kazdym razem - moze to miec jakis związek ?
A mam jeszcze pytanie, czy macie moze pomysl czemu tempomat nie dziala ? Zeby go zalaczyc to musze jechac powyzej 50km/h (to normalne) i odepchnac dzwignie od siebie - problem w tym, ze jak tak robie to zalapie raz na 15 razy. Przewaznie nic sie nie dzieje (a powinien przeciez tak wyczuwalnie ciągnąć do zadanej prędkości) albo doslownie przez moment ciągnie i potem przestaje.
Obstawialem juz ze to ta dzwignia jest uszkodzona, ale probowalem naprawde dosc mocno i na rozne sposoby ją odpychac i nic to nie dalo. Przed mrozami zaskakiwal za kazdym razem - moze to miec jakis związek ?
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Nie masz wpisane w profilu jakie auto i jaka skrzynia... tak czy inaczej sprawdź czy styczniki na pedałach prawidłowo zgłaszają stan pedałów (przydaje się podpięcie pod kompa).
i jak... ?? O-bak wskrzesiłeś swoja bunie?? posprawdzales te filtry itd... co koledzy Ci mowili ??
-
Q-bak
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
No więc tak - narazie normalnie nią jezdze, i poza tym ze ponoc mam tam gdzies dziurke na bagnecie i wybija olej, to wszystko jest w porządku. W poniedzialek oddaje ją na warsztat i będzie juz zalatwione.
Niestety, z pozostalych rzeczy wyszlo to, ze:
-zmieniarka nie dziala - radio pisze ze nie ma w niej plyt a są, wogole nawet nie proboje ich czytac i nie wyrzuca magazynka jak naciskam przycisk
-tempomat cos szwankuje, nie zaskakuje za kazdym razem i jak juz dziala, to po jakims czasie czasami przestaje ciągnąć - sam sie wyłącza
Denerwuje mnie strasznie ze te dwie rzeczy nie dzialają i nie mam juz zadnego pomyslu co moze byc nie tak
Niestety, z pozostalych rzeczy wyszlo to, ze:
-zmieniarka nie dziala - radio pisze ze nie ma w niej plyt a są, wogole nawet nie proboje ich czytac i nie wyrzuca magazynka jak naciskam przycisk
-tempomat cos szwankuje, nie zaskakuje za kazdym razem i jak juz dziala, to po jakims czasie czasami przestaje ciągnąć - sam sie wyłącza
Denerwuje mnie strasznie ze te dwie rzeczy nie dzialają i nie mam juz zadnego pomyslu co moze byc nie tak
Witam. Mam podobny problem co Q-bak, tzn. autko straciło kompletnie moc. Filtr paliwa i powietrza wymieniłem od razu, sprawdziłem też sprawność turbiny (jest ok), paliwo zawsze leje to ulepszane, potencjometr od gazu też w porządku. Znajomy podpowiedział mi, że to może być pompa wtryskowa, ale pewności nie ma. Co radzicie?
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
Poszukać na forum, bo było mnóstwo podobnch tematów.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d