[e36] drżenie, wyższe spalanie po uszczelnianiu pompy

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

esco
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Opolskie

Post autor: esco »

Witam!
Mam pytanie dotyczące uszczelniania pompy. Dałem pompę do uszczelniania i po odebraniu zauważyłem następujące oznaki:
- samochód reaguje inaczej na gaz (niewielkie opóźnienie)
- ekonomizer pokazuje większe spalanie (praktycznie niemożliwa jest jazda na poziomie 6 l; standard to 9-10l.)
- na biegu jałowym samochód dostaje słabych drgawek ( nie zawsze, występuje sporadycznie ale jest to bardzo denerwujące).
Mechanik wymienił górną uszczelkę na pompie i ustawiał dawkę paliwa wg: "wcześniej spisanych parametrów".
Czy konieczne jest ustalanie dawki paliwa jeśli pompa nie jest wyciągana?? Czy ktoś wie co mogli zjeb..ć??
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Dawkę ustawia się właśnie przesuwając nastawnik - pompę rusza się do regulacji kąta wtrysku.

Jeżeli parametry odczytał (nie istotne skąd) na skręconym nastawniku, potem ustawił jak było i skręcił to dawka się zmieniła.

Przy totalnym pechu mogli by zniszczyć nastawnik ale wtedy by falował jak szalony.

To co opisujesz wygląda na ustawienie mniejszej dawki niż być powinna - stąd ekonomizer pokazuje większe spalanie (przekłamuje).

Sprawdź dawkę na rozgrzanym silniku i będzie wszystko wiadomo.
esco
Bywalec

Czy tymczasowa jazda z takimi objawami jest szkodliwa dla silnika?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Ustaw jak będziesz miał okazję dla świętego spokoju... ciągnąłem za język kilku pompiarzy i poza objawami uporczywymi dla użytkownika nie wskazywali żadnych skutków negatywnych.
esco
Bywalec

Znalazłem na forum info. ze prawidłowa dawka paliwa dla TDSa to 4.5-6 mg. Jeśli dobrze zrozumiałem nie jest to sztywna reguła bo zależy od stopnia zużycia silnika?? Czy dawkę paliwa ustawia się przez komputer czy poprzez regulację nastawnika??
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

Czy dawkę paliwa ustawia się przez komputer czy poprzez regulację nastawnika??[/quote] podpinasz komputer pod auto i na nim odczytujesz wynik ( akutalna dawka ) i za pomoca nastawnika ( przesuwanie ) zwiększasz lub zmniejszasz dawke , pamietaj ze dawke odczytujemy przy nagrzanym silniku , wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu , oraz wysprzęglonym visku
diabel
Świeżak
Świeżak
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Pomorskie

Post autor: diabel »

ustaw nastawnik tak zeby obroty nie falowały tzn. przesówaj go do kabiny i dokrecaj tak długo az zaczną falowac obroty. wtedy trochę cofnij i jak msz ochote zrobic cos więcej to zwieksz doładowanie do 1,2bar efekt zamiata :) pozdro
esco
Bywalec

Ok dzięki za informacje. Po zakończeniu operacji napisze jakie uzyskałem efekty. Pozdro
żbik
Świeżak
Świeżak
Model: 318tds
Województwo: Łódzkie

Post autor: żbik »

Zwiększa się dawkę przesuwając nastawnik do kabiny czy do przodu auta? U mnie obroty lekko falują na biegu jałowym, tak jakby przerywała, na dodanie gazu reaguje prawidłowo, tylko po puszczeniu gazu jak obroty spadają to zatrzymują się na chwilkę tak na poziomie ok 1400 obr/min. Mam za małą czy za dużą dawkę..?
esco
Bywalec

Witam
Po początkowych problemach z źle wyregulowaną pompą wszystko wróciło do normy. Udałem się do tego samego warsztatu z reklamacją gwarancyjną. Panowie wyregulowali dawkę paliwa i kąt wyprzedzenia zapłonu. Samochód przyspiesza jak dawniej nic nie drży. Jeszcze jedna ważna rzecz auto odpala dużo lepiej niż przed regulacją: nieważne czy wskazówka stoi w pionie czy jest tuż przed niebieskim polem i świece nie grzeją (gdzie wcześniej musiałem kręcić 2-3 sek.). Samochód pali na "tyk". Więc czasami wystarczy regulacja a nie kosztowna regeneracja całej pompy.
Pozdrawiam
Kamilson
Świeżak
Świeżak

Post autor: Kamilson »

esco pisze:Witam
Po początkowych problemach z źle wyregulowaną pompą wszystko wróciło do normy. Udałem się do tego samego warsztatu z reklamacją gwarancyjną. Panowie wyregulowali dawkę paliwa i kąt wyprzedzenia zapłonu. Samochód przyspiesza jak dawniej nic nie drży. Jeszcze jedna ważna rzecz auto odpala dużo lepiej niż przed regulacją: nieważne czy wskazówka stoi w pionie czy jest tuż przed niebieskim polem i świece nie grzeją (gdzie wcześniej musiałem kręcić 2-3 sek.). Samochód pali na "tyk". Więc czasami wystarczy regulacja a nie kosztowna regeneracja całej pompy.
Pozdrawiam

Jaki jest orientacyjny koszt takiej regulacji żeby się z tym samemu nie bawić? i jak długo to trwa?
ODPOWIEDZ