Reanimacja BMW e36. Gaśnie podczas jazdy i inne

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

azzurek
Bywalec

Post autor: azzurek »

Witam,
Kilka razy już pytałem o różne rzeczy na forum ale postanowiłem opisać cała sprawę w jedym temacie.
ok. 10 dni temu kupiłem BMW e36 z 92 roku 2,5 TD.
Poprzedni właściciel sciągnał sobie autko w 93 roku i eksploatował je do ok. kwietnia 2006r.
Jest to stary dobry znajomy i autko można powiedzieć więcej stało niż jeździło - o czym świadczy udokumentowany przebieg 268 840 km.
Wszystkie naprawy itd itp były robione w ASO ponieważ kumpel na finanse nigdy nie nażekał :)
Cenę zaproponował mi bardzo okazyjną ponieważ samochód tak jak wspomniałem od kwietnia 2006 roku stał na podwórku i już więcej nikt go nie ruszył.
Powodem postoju m.in było padnięte sprzęgło, a niskiej obecnie ceny zjedzone w 70% progi, świecąca się kontrolka hamulców, abs ( hamulce podobno już się świeciły w 2006 roku. ) oraz świecąca się po 3 letnim postoju kontrolka wtrysku.
I tu zaczyna się moja historia. Sciągnełem autko do warsztatu i zaczliśmy pracę.
Podwozie pomijając progi w stanie bardzo dobrym, zawieszenie również, po wsadzeniu nowego aku i pierwszej probie odpalenia silnik zawarczał jakby ostani raz był odpalany 15 min temu :).
1.Na wstępie wymieniliśmy całe sprzęgło wraz z kołem 2-masowym.
2.Wymieniłem wszyskie płyny, oleje, filtry.
3. Do wymiany poszło 50%węży
4. Okazało się w międzyczasie że cofa się nam paliwo więc asekuracyjne został założony zawór zwrotny za pompą paliwa.
5. Klocki hamulcowe rówież zostały wymienione
6. wymieniony oring na bagnecie który przeciekał.
7. Smarowanie wszyskich elementów, wymiana śróbek, śróbeczek, czyszczenie, mycie, wymiana uszczelek i inne drobne rzeczy.
8. PRZESZLIŚMY PRZEGLĄD - sukces :)

Autko zostało wypucowane i w najbliższych planach mam wspawanie nowych progów oraz zakup nakładek.

Pojawiły się jednak 2 problemy od wczoraj... :evil:
Rano w sobote wstałem i jak codzień wyszedłem odpalić moje nowe cacko.. Chwycił dopiero za 3 razem .. ale tłumaczyłem sobie to niską temp w nocy i nad ranem.
Jednak po chwili poczułem zapach ropy w całym samochodzie.. Otorzyłem maskę i szukając powodu zauważyłem, że pompa wtryskowa jest mokra od ropy. - wniosek jaki przychodzi mi do teraz do głowy = uszczelniamy, miała prawo po takim czasie się rozszczelnić.
To samo zrobiłem w południe, odpaliłem autko już za pierwszym razem i po ok 4 min pracy, zaczeły falować obroty - dokładnie 7 razy i autko zgasło.
Żeby go odpalić musiałem kręcić go z 10 razy za nim załapał... - i tu moje pierwsze pytanie... co może być powodem?
Dzisiaj wieczorem wsiadłem w samochód, standardowo odczekałem aż wzkaźnik temp przekroczy niebieskie pole i ruszyłem w strone stacji.. W połowie drogi na światłach znów obroty zaczeły falować i auto zgasło. Po 6 mieleniach odpaliłem i po ok. 500metrach dojeżdzając do stacji, poczułem brak mocy, dodałem gazu ale zamiast przyspieszać, obroty zaczeły spadać od 2tys w dół i auto znów się wyłączyło.
Nie wiem teraz czego mogę się spodziewać... co może być przyczyną?
Zastanawiam się nad tym czy rozszczelniona pompa wtryskowa może być tego powodem?
Kolejna sprawa .. to czy może mieć wpływ na to paliwo które mam w zbiorniku? Ja jeszcze auta nie tankowałem i ropa jest z 2006 roku... (a że jest tam 2/3 zbiornika korzystam z obecnego )
Cały czas świeci się kontrolka wtrysku... - ma to jakiś związek?
I ostatnie pytanie - może się zbłaźnię ale nie wiem - Czy ropa która z popmpy wtryków wycieka, może ulec zapaleniu podczas jazdy? Czytałem trochę tematów na forum i wiem, że niektóry jeździli jakiś czas z rozszczelnioną pompą.. Ale czy mogę jeździć spokojnie - bez gaśnicy pod ręką?

Narazie to chyba wszystko... rozpisałem się i przepraszam za tych których zanudziłem.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Tematów odnośnie niedomagań pompy wtryskowej było sporo na naszym forum. Żaden nie "pasuje" do Twojego? :?
Wydaje mi się, że masz ewidentnie pompę wtryskową do uszczelnienia (regeneracji).

Co do kapiącego ON, nie musisz się bać. Zwłaszcza gdy nie leje się na kolektor wydechowy. :wink:
azzurek
Bywalec

Oczywiście przestudiowałem większość tematów na forum dot. pomp wtryskowych.
Fakt wiele przykładów jest bardzo podobnych, jednak pozwoliłem sobie napisać o swoim przykładzie bo autko stało tyle czasu i może być kilka innych powodów.

Heh.. to dobrze, że nie muszę się martwić o uciekające ON ;]...auto dzisiaj stoi u pompiarza i będzie uszczelniana pompa.

Przy okazji spytam, czy macie może jeszcze jakieś sugestie dot. tego co powinienem w samochodzie sprawdzić po tak długiej przerwie?
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

azzurek pisze: Przy okazji spytam, czy macie może jeszcze jakieś sugestie dot. tego co powinienem w samochodzie sprawdzić po tak długiej przerwie?

Przede wszystkim wymiana płynów. Chłodzącego, hamulcowego,filtry wszystkie, oleju wspomagania, oleju w silniku, skrzyni, tylnym moście. Akumulator sam się "odezwie".
azzurek
Bywalec

Aku poszedł na pierwszy ogień bo po 3 latach w bagażniku swoje przeżył.
No to prawie wszystko już wymieniłem oprócz oleju wspomagania...
azzurek
Bywalec

No i ciąg dalszy przygody z BMW :)
Przed świętami uszczelniłem pompe, wymieniłem olej wspomagania i wyruszyłem w trasy świąteczne.
Zrobiłem 400 km i mam kolejnych kilka pytań.
Uważam, że ewidentnie mam do wymiany przednie zawieszenie.
Od początku kierwonica była lekko skrzywiona w lewą stronę. Na trasie po puszczeniu kierownicy autko ściąga na prawo - nie było bite na bank.
Przy 120 - 130 km/h występują drgania kierwonicy i auto ściąga raz na jedną raz na drugą stronę.
Kolejna rzecz to przy skręcaniu w prawo czuję dziwne odbicia/przeskoki kierownicy.. uczucie tak jakby koło lewe i prawe nie było tak samo skręcone.
W każdym bądź razie ... mam zamiar w tej sytuacji wymienić przednie zawieszenie... Zamierzam kupić
1. Wahacz prawy i lewy
2. Łącznik stabilizatora
3. Końcówke drążka kierwoniczego

ew.
4. Amortyzatory
5. Sprężyny

Czy coś jeszcze powinienem kupić/wymienić?

Druga problem..
Stojąć w miejscu i skręcając kierwoncę na max. auto potrafi zgasnąć.. spadają obroty i off... - czytam forum i nie znalazłem jeszcze możliwej przyczyny.. - może ktoś pomóc?

Mimo kilku w-w elementów.. zauroczyłem się tym samochode :P
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

wo dahaczy jeszcze tuleje, sprawdź też w jakim stanie są drążki a szczególnie środkowy.
Jak już tyle robisz to wymień wszystko kompletami ( 4 końcówki, 4 wahacze) etc żeby później 2 razy nie robić.

Co do gaśnięcia to przy skręcaniu to prawdopodobnie pompa wtryskowa zbliża się do końca swego żywota.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
azzurek
Bywalec

Jawor pisze:wo dahaczy jeszcze tuleje, sprawdź też w jakim stanie są drążki a szczególnie środkowy.Jak już tyle robisz to wymień wszystko kompletami ( 4 końcówki, 4 wahacze) etc żeby później 2 razy nie robić

Fundusze niestety są ograniczone.. Oczywiście, że najlepiej byłoby zrobić wszystko na raz.. ale ja niestety chyba najpierw wymienie przód.. a tył z czasem.. Lepiej chyba tak niż jeździć nast. 5 mies na rozwalonym zawieszeniu.. :|
Jawor pisze:Co do gaśnięcia to przy skręcaniu to prawdopodobnie pompa wtryskowa zbliża się do końca swego żywota.
Oby jeszcze to nie było to :| .. Dzisiaj wymienie jeszcze 2 zaworki zwrotne które od początku mi przeciekały... liczę, że układ się mi tam zapowietrza i w jakimś stopniu zniweluje to gaśnięcie itp.
Znalazłem dzisiaj na allegro pompe wtryskową http://motoallegro.pl/item856684584_pom ... a_f_v.html - jak uważacie, kupić tą czy swoją oddać do bosha?
Masakra... jest jakiś element jeszcze droższy niż pompa wtryskowa :P :/ ... ?
Dwumas już odczułem na portfelu.. :P
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

azzurek pisze: ew.
4. Amortyzatory
5. Sprężyny

Czy coś jeszcze powinienem kupić/wymienić?
Zrób test na amorki najpierw, a nie w "ciemno" wymieniać. No, chyba że masz "wyząbkowane" opony (dołki na obwodzie).
Co do sprężyn... masz popękane, połamane, czy "zmożone" (nadwozie "siedzi" za nisko, nie równo), czy myślisz o jakichś sportowych?

Co do pompy... nawet nie drogo, dają gwarancję, montują na miejscu. Brał bym. :wink:
azzurek
Bywalec

Właśnie wróciłem z garażu, zamontowane nowe zaworki zwrotne i kilka nowych węży i jest lepiej.. ALE!
Szukam po instrukcjach i po forum 2 informacji.. Albo słabo szukam albo nie ma bo nie wiem:
1. Jakie obroty powinien mieć silnik na biegu jałowym? ( mi aktualnie- po uszczelnieniu pompy, trzymają się na poziomie 600-650 i coś mi nie pasuje.. ) Pytam bo to chyba troche za mało.. no i druga rzecz to zauważyłem, że przy tak niskich obrotach dodam lekko gazu np. do 1000 obr.. puszcze gaz to obroty spadają do 500 czuje dziwne uderzenie/szarnięcie i podskakują do ~650.
2. Czy da się podnieść obroty? Jak? - przez komputer czy można to zrobić ręcznie?

Odpowiedź na swoje pierwsze pytanie znalazłem właśnie w książce "sam naprawiam"
Pozwolę sobie zacytować:

"Prędkość obrotowa biegu jałowego rozgrzanego silnika, temp. oleju +60C :arrow: 750+/-50obr"
Czyli ja mam za niskie.. -co może być powodem?

Przeczytałem też ciekawą rzecz..dot świec :
" Maksymalny czas żarzenia przy temp cieczy chłodzącek:
- poniżej 60 C :arrow: 5 sek
- powyżej 60 C :arrow: 0 sek"
... a u mnie różnicy nie widać czy więcej czy mniej niż 60 C.. - świece do wymiany/sprawdzenia?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Obroty wyregulujesz kompem.

Co do świec - nie wiem skąd masz te informacje... świece grzeją w TDS na zimnym silniku prez 10-15 sekund (to co podałeś pokrywa się mniej więcej z czasem świecenia lampki grzania świec która nie ma nic wspólnego z realnym czasem grzania świec... jest tylko przybliżonym znakiem kiedy sprawne świece powinny być zagrzane... w rzeczywistości świece grzeją około 10 sekund po zgaśnięciu lampki, a jak się odpali silnik nawet kilka sekund dłużej aby podtrzymać prawidłowe spalanie... wszystko zależy od temperatury głowicy).

Prawdą natomiast jest, że na nagrzanym silniku świece nie powinny grzać w ogóle - w nowszych zegarach mignie na ułamek sekundy lampka świec żarowych i tyle.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

tak, tak, to co raven napisal pokrywa sie z tym co obseruje u siebie i w tds kolegi, nie wiem skad wziales te instrukcje o 5 sekundach...
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

azzurek, ja mówiłem o przednim zawieszeniu, nie tylnym :)

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
azzurek
Bywalec

azzurek pisze: " Maksymalny czas żarzenia przy temp cieczy chłodzącek:
- poniżej 60 C :arrow: 5 sek
- powyżej 60 C :arrow: 0 sek"
... a u mnie różnicy nie widać czy więcej czy mniej niż 60 C..
Ja zrozumiałem to jako czas palenia się kontrolki.
Przeczytałem o tym w książce "sam naprawiam" ale nie podam teraz Wam strony bo jestem w pracy :P

mam kolejne pytanie..
raven_1983 pisze:Obroty wyregulujesz kompem.
Muszę jechać na serwis i oni mi to ustwią czy mogę zakupić sobie jakiś interfejs który pozwoli mi na ustawienie tych parametrów.
Tak czy siak nosze się z zamiarem kupna czegoś takiego ( czytałem tematy i właśnie oglądam Viakeny ) ale nie przeczytałem jeszcze nigdzie, że można sobie poustawiać parametry ( np. zwiększyć obroty ) jedyne co to kasować, zczytywać błędy..
Więc czy jest taki interfejs który pozwoli mi na to ?
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Jak Ci grzeje świece na ciepłymi na zilnym, a w dodatku gaśnie przy skręcaniu, to sekcja w pompie do zrobienia jest.

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
azzurek
Bywalec

Jawor pisze:Jak Ci grzeje świece na ciepłymi na zilnym, a w dodatku gaśnie przy skręcaniu, to sekcja w pompie do zrobienia jest.
Tak, świece grzeje czy to ciepły czy zimny .. ale wciąż się zastanawiam(wierze :P) czy to nie wina świec, bo 3 lata auto stało bez odpalania..
Gaśnie przy skręcaniu na maxa. Ale wystarczy dodać gazu na jałowym biegu tak w okolice 750-800 i jest cacy.
Do tego wszystkiego wtrysk sterujący cały czas się pali.. widziałem już, że koszt wtrysku to ok. 600-900 zł?
Zupełnie nie pocieszająca ta informacja o sekcji... Czyli mam się szykować na wydatek rzędu 2000-3500 zł?
A co z tymi interfejsami?
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

na allegro jest gosc ktory regeneruje wtryski, uszczelnia, naprawia i przewija cewki ... uporaj sie z wtryskiem, ustaw obroty jak trzeba, podlacz pod kompa - doprowadz wszystko do dobrego stanu i jak to nie pomoze to wtedy podejrzewaj pompe .... tutaj kazdy pisze od razu ze to pompa ... bo tak najprosciej - jednak zycie pokazuje ze przyczyna takiego stano moze byc wiele innych podzespolow ....
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz

marcellchen pisze: tutaj kazdy pisze od razu ze to pompa ... bo tak najprosciej - jednak zycie pokazuje ze przyczyna takiego stano moze byc wiele innych podzespolow ....
nie generalizuj, poczytaj foruam a zobaczysz ze nie kazdy tak pisze
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

Ermce pisze: nie generalizuj, poczytaj foruam a zobaczysz ze nie kazdy tak pisze
na forum jestes 3 miesiace a najwiecej masz do powiedzenia i kazdego masz ochote ustawiac.

Proszę się trzymać tematu. Od osobistych "wycieczek" jest PW.
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz

marcellchen pisze: