[E36]nie odpala na mrozie, rozładowuje aku

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
$onar
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: $onar »

witam...dzis przy temp. ok 7 stopni nie moglem zapalic swojego TDS-a...juz prawie lapal obroty na okolo 300 i akumulator zdechl...po podlaczeniu kabli z golfa 4 1.9 tdi probowalismy ale nic podobnie... wyjalem aku i ladowalem go...po ponownym zapalaniu z prawie naladowanym aku krecil ale nie odpalal bylo tak na mniej wiecej 300 obr. Psiknąlem starterem do filtra powietrza i po 5 min krecenia odpalil ( z pomoca drugiego auta z kablami) :)... Nie mam pojecia co jest grane...miesiac temu wymieniony rozrusznik, swiece wszytskie nowe, uszczelniony kol. ssacy...prosze o pomoc:(
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

nie odpala na mrozie, rozładowuje aku

Post autor: adam-bmw »

zobacz czy kostki lodu w filtrze nie posiadasz, najlepiej wymień na nowy i zobacz co będzie

jak masz możliwość wstaw autko do garażu żeby odtajało
AGAT
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997

nie odpala na mrozie, rozładowuje aku

Post autor: AGAT »

Witam, mam to samo. Jak samochód dłużej postoi (około 5godz i więcej) to nie mogę odpalić. Świece nowe, ako zdrowe, filtr paliwa wymieniony a i tak nie pomogło. Jak już odpali to mogę go zgasić i odpalić ponownie od tzw pierwszego strzała ;) Na ciepło - rewelacja, tylko to pierwsze odpalanie :( Za dwa tygodnie kolega go weźmie do serwisu BMW - zobaczymy.
a, paliwo nie schodzi bo sprawdzałem
Awatar użytkownika
$onar
Bywalec

i kolego u mnie jest identycznie jak temperatura siega ponizej 0 st. jest juz problem z odpaleniem...;/ daj znac co i jak jak juz bedziesz po mechanioru...pozdro !!!
AGAT
Świeżak
Świeżak

hmm - dzisiaj wymieniłem olej - poprzednik zalał mineralnym, ja wlałem półsyntetyk castrola i wymieniłem filtr oleju. auto postało 7 godzin na mrozie i standardowo nie powinno odpalić - a tu zonk! podchodzę, kręcę po zagrzaniu świec i odpalił od tzw pierwszego strzała - O CO TU CHODZI ????? sprawdzę jeszcze jutro rano - jak odpali to jakiś cud chyba będzie ;)

no i jednak cud - odpalił rano bez problemów - jak wymiana/zmiana oleju może mieć wpływ na odpalanie ?????? no i mam nadzieje że to trwałe - do serwisu i tak do przypadku pojedzie ;)
Awatar użytkownika
$onar
Bywalec

no u mnie też siedzi mineral lotos city diesel;/ czyli co do zmiany olej?:)
AGAT
Świeżak
Świeżak

znajomi mówią że to nic nie ma do odpalania - a dlaczego tak się stało? po prostu przypadek - ale jak masz lotos to ..... ja zawsze leje castrola do wszystkich swoich aut, lotosa nikt nie poleca
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec
Województwo: Lubelskie

Post autor: RaffY »

$onar pisze:witam...dzis przy temp. ok 7 stopni nie moglem zapalic swojego TDS-a...juz prawie lapal obroty na okolo 300 i akumulator zdechl...po podlaczeniu kabli z golfa 4 1.9 tdi probowalismy ale nic podobnie... wyjalem aku i ladowalem go...po ponownym zapalaniu z prawie naladowanym aku krecil ale nie odpalal bylo tak na mniej wiecej 300 obr. Psiknąlem starterem do filtra powietrza i po 5 min krecenia odpalil ( z pomoca drugiego auta z kablami) :)... Nie mam pojecia co jest grane...miesiac temu wymieniony rozrusznik, swiece wszytskie nowe, uszczelniony kol. ssacy...prosze o pomoc:(
moze masz cos z wtryskiem nie tak jak trzeba... bo objawy wskazuja na swiece ale skoro wymieniales to nie ma sie czego innego przyczepic. Sprawdz akumulator... moze jest za slaby. Powinienes miec minimum 90Ah...
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

RaffY pisze:objawy wskazuja na swiece ale skoro wymieniales to nie ma sie czego innego przyczepic.
Nowe świece to niekoniecznie sprawne świece, a poza tym fakt, że działały wczoraj, nie znaczy wcale, że będą działać i dziś.

U mnie zdechła tylko jedna i poniżej -10 było z odpalaniem bardzo ciężko. Trzeba było bardzo długo kręcić i załapywał bardzo kulawo. Po wymianie pali na dotyk, po jednokrotnym zagrzaniu. Nadal obstawiam świece.
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
$onar
Bywalec

aku mam nowy miesiac temu kupilem na gwarancji:) 92ah :) dziś sprawdze swiece moze ktoras sie przepalila...

Świece wszytskie grzeją...dzisiaj przy odpalaniu po dwoch dniach stania dalej nie zaswiecila sie kontrolka od cisnienia oleju...po 30 min odpalilem i nadal nie swiecila sie ta kontrolka...dopiero po przejechaniu paru km i po zgaszeniu juz przy zapalaniu swiecila...zaznaczam ze w aucie jest olej mineralny Lotos, mysle ze jest za gesty poniewaz i rozrusznik nie daje rade ;/ a byl po regeneracji kupiony...jutro wymieniam olej na Castrol Magnatec 10W40 (pólsyntetyk) czy to dobre posuniecie jak uważacie?:) i ile oleju mam kupic...?
  Powód edycji: $onar- ostatni raz poprawiam twój post, korzystaj z opcji EDYTUJ takie czerwone w prawym górnym rogu każdego twojego postu
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39

Post autor: adam-bmw »

ja do mojego lałem total quartz 10/40, na wymianę brałem 7l, troszkę zostawało do wymianu u ojca
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

AGAT pisze:znajomi mówią że to nic nie ma do odpalania - a dlaczego tak się stało? po prostu przypadek - ale jak masz lotos to ..... ja zawsze leje castrola do wszystkich swoich aut, lotosa nikt nie poleca

Kolego "AGAT" jeżeli kolega "$onar" ma mineralny lotos city diesel to ma wpływ na rozruch silnika z tego względu że ten olej to 20W50 wiem bo sam osobiście go lałem do swojego poprzedniego diesla MB 200D i przy mrozach kręcił słabiej przez klasę lepkości jaka w nim jest a jest 20 czyli gęsty a przy mrozach jest jeszcze bardziej gęsty.

No chyba,że jest to jakiś inny ???

Ja też miałem problem z rozruchem przy mrozach i u mnie odpowiedz jest tu:

http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=3770
AGAT
Świeżak
Świeżak

masz rację - ale samochód i tak odpali, a tu mamy problem z odpaleniem auta
Awatar użytkownika
$onar
Bywalec

Koledzy...dzis wymienilem olej na Castrol Magnatec Diesel 10w40 polsyntetyk i auto lzej i ciszej chodzi i na ekonomizerze mniej wskazowka wychyla sie :D hi zrobilem probe i od godz. 14 auto stalo i poszedlem o 20:30 zobaczyc czy zapali i zapalil na dyg :lol: a wiec po 6.5 h odpalil jak nowy:) jutro kolejna proba ok. godz. 10:) jesli zapali bede w 7 niebie:)
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d

Post autor: gummiss11 »

clubGRANT pisze:
AGAT pisze:znajomi mówią że to nic nie ma do odpalania - a dlaczego tak się stało? po prostu przypadek - ale jak masz lotos to ..... ja zawsze leje castrola do wszystkich swoich aut, lotosa nikt nie poleca

Kolego "AGAT" jeżeli kolega "$onar" ma mineralny lotos city diesel to ma wpływ na rozruch silnika z tego względu że ten olej to 20W50 wiem bo sam osobiście go lałem do swojego poprzedniego diesla MB 200D i przy mrozach kręcił słabiej przez klasę lepkości jaka w nim jest a jest 20 czyli gęsty a przy mrozach jest jeszcze bardziej gęsty.

No chyba,że jest to jakiś inny ???

Ja też miałem problem z rozruchem przy mrozach i u mnie odpowiedz jest tu:

http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=3770
W dieslu szybkość kręcenia rozrusznika ma znaczenie,osobiście szukałem winy w świecach, pompie, a potrzebne były tulejki do rozrusznika. Jak diesel wolno kręci to i po pół godzinie kręcenia nie odpali. A jak zakręci szybko to zaskoczy od strzału. Gęsty olej daje opory i dlatego są problemy z rozruchem diesla w zime...
Bo Możemy Więcej...Obrazek
Awatar użytkownika
$onar
Bywalec

I po calej nocy stania mojej buni przyszedl czas na probe:) auto odpalilo na dyg:) także dziekuje za pomoc wszystkim:) temat uważam za zamknięty:) pozdrawiam:)
AGAT
Świeżak
Świeżak

no niestety - mi jak stoi tylko jedną noc to odpala, ale jak postał 3 dni to musiałem 3 minuty kręcić zanim odpalił :( czyli jednak jeszcze coś tam jest nie tak, poczekam co wykryją w serwisie bo już mi nic nie zostało do wymiany :(
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Odkręć po kilku dniach postoju filtr paliwa i zobacz czy jest pełny...

Jak nie to cofa ci się paliwo.
AGAT
Świeżak
Świeżak

no i jestem po wizycie w serwisie - końcówki drążków do wymiany plus jakaś chłodniczka oleju (czy coś takiego), ale najgorsze to pompa paliwa - daje za słabe ciśnienie i dlatego nie chce na zimno dobrze odpalać (jakieś tłoczki niby czy jakoś tak). Pompę dopiero za trzy tygodnie będę robić (potrzebuję auta teraz) - dam znać jaki wynik. Najważniejsze że określili stan mojego padełka na ,,prawie,, wzorowy (nieszczęsna pompa) ;) Miałem ją sprzedać ale skoro odradzają to jeszcze zobaczę.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

jakieś tłoczki?

Chyba tłoko-rozdzielacz (sekcja tłocząca w pompie wtryskowej)... kilka złotych pęknie.

Jak odpalała na gorąco? jak bez zająknięcia i od strzała to raczej nie jest kwestia T-R... reszta info już jest na forum.
ODPOWIEDZ