[e34] spryski na swiatła
Moderator: Moderatorzy
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
[e34] spryski na swiatła
Witam.Mam pytanie: czy w sedanie 95r były montowane spryskiwacze reflektorów bo wydaje mi sie ze w wersji touring były.Jeżeli nie to czy ktoś słyszał o dołożeniu takich spryskiwaczy do sedana i czy w ogóle idzie coś takiego zrobić. Z góry dziękuję za kontynuację tematu,pozdrawiam. Jeżeli źle trafiłem z tematem to proszę moderatora o odpowiednie ulokowanie.
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: [e34] spryski na swiatła
Jeśli nie Masz a chcesz założyć to kup sobie jakiekolwiek z BMW :
http://moto.allegro.pl/listing/search.p ... &country=1
Montaż prosty - wiercisz 2 otwory w zderzaku i podpinasz się pod pompkę spryskiwaczy.
Problem jest taki iż w sedanie jest 1 pompka więc trza dołożyć 2.
Ja w kombi mam 2 i obie działają w 2 kierunkach tyle że dwie na raz spryskują oddzielnie 1 szybę czołową a 2 reflektory oraz 2 w 2 kierunku także szybę tylną.
http://moto.allegro.pl/listing/search.p ... &country=1
Montaż prosty - wiercisz 2 otwory w zderzaku i podpinasz się pod pompkę spryskiwaczy.
Problem jest taki iż w sedanie jest 1 pompka więc trza dołożyć 2.
Ja w kombi mam 2 i obie działają w 2 kierunkach tyle że dwie na raz spryskują oddzielnie 1 szybę czołową a 2 reflektory oraz 2 w 2 kierunku także szybę tylną.
- niebo
- Bywalec Gadulec
Może mi ktoś powiedzieć czy wiązka przewodów w kierownicy jest fabrycznie przygotowana do wymiany dźwigni od wycieraczek na taką do spryskiwania lamp i czy od strony zbiorniczka z płynem do lamp też jest jakieś miejsce żeby wpiąć wiązkę od silniczka spryskiwaczy lamp?Czy BMW robiło może tak że wiązki przewodów były takie same w każdym modelu i montowało sie tylko ''doposażenie'' według zamówienia?Wiem że na przykład małe obc idzie wymienić na duże bez większego problemu bo są uszykowane przewody.Głównie chodzi mi o założenie spryskiwaczy do lamp -oryginalnych.Wiecie o co mi chodzi -montuje spryski tu podpinam wiązkę tam wymieniam przełącznik we właściwym miejscu wkładam przekaźnik lub bezpiecznik i wszystko działa... Napiszcie proszę coś na ten temat.Pozdrawiam.

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
najprościej jest podpiąć się pod silniczek od szyb montujesz drugi zbiorniczek i po kłopocie, ja miałem zamontowane spryskiwacze od skody felici w atrapie bo jakoś zderzaka było mi szkoda, spełniały swoją funkcję doskonale
- niebo
- Bywalec Gadulec
[e34] spryski na swiatła
Dziś odkryłem zainstalowaną chinszczyznę ''Kingwood''...Wracam do czystej serii -tak będzie prościej.Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Pozdrawiam.

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
[e34] spryski na swiatła
Może trochę późno, ale dopiszę coś - mam spryskiwacze w mojej Buni (e34), dokładałem. Generalnie nie jest to żadna wielka filozofia jak niektórym się wydaje, ale jest kilka problemów. Nie wiem czy Koledze to coś da, ale napiszę kilka słów.
Moja Bunia jest z 1994 roku i okazuje się że to autko "plug&play" w dosłownym znaczeniu - wszelkie instalacje ma pociągnięte, wystarczy wpiąć komponenty (ostatnio zastanawiałem się nad Webasto, ale nie ogarnąłem jeszcze tematu, bo nie ma ani czasu ani funduszy). Wszystko co potrzebujesz do zrobienia serii to:
- zbiorniczek płynu
praktycza zmiana, bo zamiast 2,5l mam teraz 8,5 :] utrudnia tylko wymianę żarówki teraz, ale ogólnie na plus, niestety jakoś u mnie nie ma czujnika poziomu płynu, a by się bardzo przydał...może kiedyś sam sobie wmontuję, bo nie widziałem tych dużych z czujnikami
- dysze zewnętrzne reflektorów i halogenów
ewentualnie samych reflektorów, ale oryginalnie były 4 dysze, zwróć jednak szczególną uwagę na dysze, bo składają się one z korpusu z tworzywa i małych "zatyczek" dysz - te ostatnie wypadają jak te pierwsze są popękane od starości, ja właśnie tak mam i nie mam 2 zatyczek i zamiast pryskać mi na reflektor to mi leje jak ze szlałcha ;] niestety nie do dostania te małe zatyczki, a te plastiki swoją drogą są BOSCHa w woli ciekawości ;]
- dysze wewnętrzne do przewodów
białe, łączenia pomiędzy zewnętrznymi dyszami a przewodem gumowym, są tu takie dwa elementy dłuższe - jeden koniec króćca to góra reflektor, drugi dół halogen, do tego jest trochę obejmek, podkładek itp itd, jak coś polecam schemat z realoem.
- przewody gumowe
zalecam oryginały w dobrym stanie, przed montażem dokładnie wypłukać i nasmarować np. oliwką, poczekać aż wyschną, muszą dobrze być pozaciskane bo całkiem niezłe ciśnienie wytwarza pompka, nie próbowałem dopasowywać węża ale to też nie kłopot pewnie, z tym że oryginały mają bardzo grube ścianki (aż takiego ciśnienia tam nie ma, ale Panowie z BMW zawsze robili 'na zaś')
- pompki spryskiwaczy
właśnie rzekome... no i tu uwaga, bo ja kupiłem na Allegro cały "komplet" i oprócz tego że nie było wszystkich wężyków to pompka okazała się spalona, a mój mechanik powiedział mi że tej pompki nie ma zamienników i musiałem kupić oryginał za około 200zł (200coś)
- przekaźnik do skrzynki, bordowa lub ciemno czerwona kostka
I to w zasadzie wszystko, bo reszta działa. Jedynie co z zabawy to wywiercić otwory w zderzaku - pamiętaj żeby je dobrze zabezpieczyć, coby nie korodowały, proponuję farbę zabezpieczającą od środka i delikatnie małą ilość sylikonu pod same atrapki...albo bez sylikonu, też nic się nie stanie. Trochę napakowane będzie tam tych rurek za zderzakiem, ale powinieneś sobie poradzić. Oryginalne przewody są dość krótkie, ale zdają egzamin. Dobrze po tej operacji podpiąć kompa i skasować błędy (tak jak przy tempomacie - może to wystąpić ale nie musi). I e ta wsio - spryski działają tylko jak masz włączone światła, pryskają zawsze wszystkie 4 za pierwszym razem od włączenia i potem co któreś spryskanie szyb (nie pamiętam, co 5 czy co 4 raz chyba). Nie masz żadnych innych czy dodatkowych manetek, wszystko tak jak było. No i fajnie to wygląda... od razu ubiegam pytanie, nie spodziewaj się że to będzie Ci MYĆ lampy - to raczej zmywa trochę brudu, usuwa śnieg, nie jest to niestety Karcher. ;P Ale mam plan na wiosnę to wszystko jeszcze raz rozebrać, uszczelnić i zamontować jakąś mocniejszą pompkę. Zobaczymy.
Mi jedynie intensywnego jeszcze brakuje, w przyszłym roku założę sobie (wtedy zmiana manetki, zbiornik ma mocowanie na mały zbiorniczek już, wymiana dysz w masce na podwójne i też dorobić przewody). Zaznaczam iż niestety z braku czasu nie montowałem tego wszystkiego samemu - robili mi to tam gdzie odstawiam zawsze autko. Ale z racji mojej upierdliwej natury wszystko sam przejrzałem i przeanalizowałem. ;]
Pozdro!
Moja Bunia jest z 1994 roku i okazuje się że to autko "plug&play" w dosłownym znaczeniu - wszelkie instalacje ma pociągnięte, wystarczy wpiąć komponenty (ostatnio zastanawiałem się nad Webasto, ale nie ogarnąłem jeszcze tematu, bo nie ma ani czasu ani funduszy). Wszystko co potrzebujesz do zrobienia serii to:
- zbiorniczek płynu
praktycza zmiana, bo zamiast 2,5l mam teraz 8,5 :] utrudnia tylko wymianę żarówki teraz, ale ogólnie na plus, niestety jakoś u mnie nie ma czujnika poziomu płynu, a by się bardzo przydał...może kiedyś sam sobie wmontuję, bo nie widziałem tych dużych z czujnikami
- dysze zewnętrzne reflektorów i halogenów
ewentualnie samych reflektorów, ale oryginalnie były 4 dysze, zwróć jednak szczególną uwagę na dysze, bo składają się one z korpusu z tworzywa i małych "zatyczek" dysz - te ostatnie wypadają jak te pierwsze są popękane od starości, ja właśnie tak mam i nie mam 2 zatyczek i zamiast pryskać mi na reflektor to mi leje jak ze szlałcha ;] niestety nie do dostania te małe zatyczki, a te plastiki swoją drogą są BOSCHa w woli ciekawości ;]
- dysze wewnętrzne do przewodów
białe, łączenia pomiędzy zewnętrznymi dyszami a przewodem gumowym, są tu takie dwa elementy dłuższe - jeden koniec króćca to góra reflektor, drugi dół halogen, do tego jest trochę obejmek, podkładek itp itd, jak coś polecam schemat z realoem.
- przewody gumowe
zalecam oryginały w dobrym stanie, przed montażem dokładnie wypłukać i nasmarować np. oliwką, poczekać aż wyschną, muszą dobrze być pozaciskane bo całkiem niezłe ciśnienie wytwarza pompka, nie próbowałem dopasowywać węża ale to też nie kłopot pewnie, z tym że oryginały mają bardzo grube ścianki (aż takiego ciśnienia tam nie ma, ale Panowie z BMW zawsze robili 'na zaś')
- pompki spryskiwaczy
właśnie rzekome... no i tu uwaga, bo ja kupiłem na Allegro cały "komplet" i oprócz tego że nie było wszystkich wężyków to pompka okazała się spalona, a mój mechanik powiedział mi że tej pompki nie ma zamienników i musiałem kupić oryginał za około 200zł (200coś)
- przekaźnik do skrzynki, bordowa lub ciemno czerwona kostka
I to w zasadzie wszystko, bo reszta działa. Jedynie co z zabawy to wywiercić otwory w zderzaku - pamiętaj żeby je dobrze zabezpieczyć, coby nie korodowały, proponuję farbę zabezpieczającą od środka i delikatnie małą ilość sylikonu pod same atrapki...albo bez sylikonu, też nic się nie stanie. Trochę napakowane będzie tam tych rurek za zderzakiem, ale powinieneś sobie poradzić. Oryginalne przewody są dość krótkie, ale zdają egzamin. Dobrze po tej operacji podpiąć kompa i skasować błędy (tak jak przy tempomacie - może to wystąpić ale nie musi). I e ta wsio - spryski działają tylko jak masz włączone światła, pryskają zawsze wszystkie 4 za pierwszym razem od włączenia i potem co któreś spryskanie szyb (nie pamiętam, co 5 czy co 4 raz chyba). Nie masz żadnych innych czy dodatkowych manetek, wszystko tak jak było. No i fajnie to wygląda... od razu ubiegam pytanie, nie spodziewaj się że to będzie Ci MYĆ lampy - to raczej zmywa trochę brudu, usuwa śnieg, nie jest to niestety Karcher. ;P Ale mam plan na wiosnę to wszystko jeszcze raz rozebrać, uszczelnić i zamontować jakąś mocniejszą pompkę. Zobaczymy.
Mi jedynie intensywnego jeszcze brakuje, w przyszłym roku założę sobie (wtedy zmiana manetki, zbiornik ma mocowanie na mały zbiorniczek już, wymiana dysz w masce na podwójne i też dorobić przewody). Zaznaczam iż niestety z braku czasu nie montowałem tego wszystkiego samemu - robili mi to tam gdzie odstawiam zawsze autko. Ale z racji mojej upierdliwej natury wszystko sam przejrzałem i przeanalizowałem. ;]
Pozdro!
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
[e34] spryski na swiatła
Jeszcze taka mała uwaga... jeżeli auto posiada instalację pod spryski (nie każde ma takową) to będzie z przodu po prawej przewód z dwoma wtyczkami z dużą odległością między wtyczkami (ten gdzie wtyczki są blisko będzie do klimy
).
Dodatkowo w skrzynce bezpieczników będą styki w gnieździe przekaźnika pod przekaźnikiem sprężarki klimy.
I teraz mała przestroga bo z tym walczyłem... jak nie ma instalacji to nie wkładajcie tego przekaźnika... efektem będzie psikanie spryskiwaczy bez końca do chwili wyłączenia stacyjki... oj się nakombinowałem co to było aż wywaliłem przekaźnik i zaczęło działać jak należy
Dodatkowo w skrzynce bezpieczników będą styki w gnieździe przekaźnika pod przekaźnikiem sprężarki klimy.
I teraz mała przestroga bo z tym walczyłem... jak nie ma instalacji to nie wkładajcie tego przekaźnika... efektem będzie psikanie spryskiwaczy bez końca do chwili wyłączenia stacyjki... oj się nakombinowałem co to było aż wywaliłem przekaźnik i zaczęło działać jak należy
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
[e34] spryski na swiatła
Fakt że o podłączeniu kabli zapomniałem napisać (jakoś mi to przemknęło
), dzięki.
Jeśli chodzi o instalację to z tego co ZAUWAŻYŁEM (a nie przeczytałem) to jak masz klimę, dużo większe prawdopodobieństwo że masz instalację spryskiwaczy (w każdym razie w moim przypadku w kilku e34 w każdym z klimą była). A co do informacji przeczytanych to nie pamiętam ale od 93 albo 94 roku auta miały komplet większości jeśli nie wszyskich tego typu instalacji (trzeba by użyć wyszukiwarki albo wujka google). Bo generalnie ta akurat "instalacja" w aucie to styki w skrzynce przekaźników, kable zasilający i sterujący pompką, koniec - cała reszta to właśnie 'przekaźnik', który klika kiedy psikać a kiedy nie. :]
A co do wypowiedzi powyższej to nie zrozumiałem - to jak to jest, skoro nie miał Kolega instalacji w skrzynce to w co włożył Kolega ten przekaźnik? Druga sprawa jak to rozwiązałeś, bo skoro nie podłączyłeś przekaźnika to bez przekaźnika nie popsikamy sobie wcale. ;] Chyba że na stałe ze spryskiwaczami, ale to trzeba by było zasilanie inaczej pociągnąć do pompki no i lekko mówiąc rozwiązanie mało 'ekonomiczne' jeśli chodzi o płyn (i trochę bez sensu za każdym razem psikać reflektorki). Można oczywiście zrobić prosty układ na bramkach, ale to raczej druciarstwo i łatwiej pociągnąć tą 'instalację' do skrzynki (wszelkie niezbędne schematy elektryczne w książce "Sam naprawiam"). Podejrzewam że coś mi umknęło z Twojej wypowiedzi?
Pozdro!
Jeśli chodzi o instalację to z tego co ZAUWAŻYŁEM (a nie przeczytałem) to jak masz klimę, dużo większe prawdopodobieństwo że masz instalację spryskiwaczy (w każdym razie w moim przypadku w kilku e34 w każdym z klimą była). A co do informacji przeczytanych to nie pamiętam ale od 93 albo 94 roku auta miały komplet większości jeśli nie wszyskich tego typu instalacji (trzeba by użyć wyszukiwarki albo wujka google). Bo generalnie ta akurat "instalacja" w aucie to styki w skrzynce przekaźników, kable zasilający i sterujący pompką, koniec - cała reszta to właśnie 'przekaźnik', który klika kiedy psikać a kiedy nie. :]
A co do wypowiedzi powyższej to nie zrozumiałem - to jak to jest, skoro nie miał Kolega instalacji w skrzynce to w co włożył Kolega ten przekaźnik? Druga sprawa jak to rozwiązałeś, bo skoro nie podłączyłeś przekaźnika to bez przekaźnika nie popsikamy sobie wcale. ;] Chyba że na stałe ze spryskiwaczami, ale to trzeba by było zasilanie inaczej pociągnąć do pompki no i lekko mówiąc rozwiązanie mało 'ekonomiczne' jeśli chodzi o płyn (i trochę bez sensu za każdym razem psikać reflektorki). Można oczywiście zrobić prosty układ na bramkach, ale to raczej druciarstwo i łatwiej pociągnąć tą 'instalację' do skrzynki (wszelkie niezbędne schematy elektryczne w książce "Sam naprawiam"). Podejrzewam że coś mi umknęło z Twojej wypowiedzi?
Pozdro!
siudek siudkowski
- raven_1983
- Ekspert

[e34] spryski na swiatła
Mam rocznik 92... dość nietypowy bo ma praktycznie wszystkie instalacje chociaż w serii nie było prawie nic 
Wiązki pod klimę, elektryczne fotele, elektryczną roletę tylnej szyby, obc, spryskiwacze reflektorów, pompkę obiegu wody, podgrzewanie przedniej szyby, przekładnia kierownicza servotronic, chyba tylko nie ma wiązek pod webasto.
Auto z fabryki wyjechało bez klimy, z analogowym zegarkiem, z ręcznie sterowanymi fotelami, bez spryskiwanych reflektorów, bez rolety tylnej szyby, bez pompki i tak dalej.
Instalację elektryczną mam jednak nie mam do niej nic podpiętego.
Po wsadzeniu przekaźnika - przez pomyłkę wsadziłem w złe miejsce, okazało się, że po włączeniu mycia przedniej szyby spryskiwacze i wycieraczki działają bez końca.
Winny był właśnie przekaźnik wsadzony w gniazdko mycia reflektorów - nie wiem czy tam przypadkiem nie powinien być przekaźnik mały z 5 nogami zamiast 4... coś tak mi w głowie się obija, że tak.
Wiązki pod klimę, elektryczne fotele, elektryczną roletę tylnej szyby, obc, spryskiwacze reflektorów, pompkę obiegu wody, podgrzewanie przedniej szyby, przekładnia kierownicza servotronic, chyba tylko nie ma wiązek pod webasto.
Auto z fabryki wyjechało bez klimy, z analogowym zegarkiem, z ręcznie sterowanymi fotelami, bez spryskiwanych reflektorów, bez rolety tylnej szyby, bez pompki i tak dalej.
Instalację elektryczną mam jednak nie mam do niej nic podpiętego.
Po wsadzeniu przekaźnika - przez pomyłkę wsadziłem w złe miejsce, okazało się, że po włączeniu mycia przedniej szyby spryskiwacze i wycieraczki działają bez końca.
Winny był właśnie przekaźnik wsadzony w gniazdko mycia reflektorów - nie wiem czy tam przypadkiem nie powinien być przekaźnik mały z 5 nogami zamiast 4... coś tak mi w głowie się obija, że tak.
- niebo
- Bywalec Gadulec
[e34] spryski na swiatła
Witam. Dzięki za kontynuację tematu. Jak zrobi się cieplej to sprawdzę dokładnie czy jest instalacja czy nie do spryskiwaczy bo mam klimatronik i auto jest z 95r.Kolego ''raven_1983'' mam prośbę, napisałeś:''Dodatkowo w skrzynce bezpieczników będą styki w gnieździe przekaźnika pod przekaźnikiem sprężarki klimy'' jak byś mógł to wrzuć fotkę bardzo mi to pomoże-według lektury : Sam Naprawiam... - nie mam kabli pod przekaźnikiem,ale może źle sprawdzałem.Pozdrawiam.

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- raven_1983
- Ekspert

[e34] spryski na swiatła
Są 2 gniazda na małe przekaźniki.
lewe to:
góra - sprężarka klimy
dół - spryskiwacze świateł
prawe to:
góra - dodatkowa pompka obiegu wody
dół - klakson
lewe to:
góra - sprężarka klimy
dół - spryskiwacze świateł
prawe to:
góra - dodatkowa pompka obiegu wody
dół - klakson
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
[e34] spryski na swiatła
Swego czasu miałem e34 sedan 535i z 89r. Miała zderzak ze spryskiwaczami na reflektory i na światła przeciw-mgielne.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
- niebo
- Bywalec Gadulec
[e34] spryski na swiatła
Kolego ''raven_1983'' o której skrzynce mówimy w komorze silnika czy pod siedzeniem?

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
[e34] spryski na swiatła
Może miałby ktoś jakieś fotki z montażu. Ja założyłem cały osobny zestaw z pompką i zbiorniczkiem, ale podpięte mam pod spryski szyby i leje się za każdym razem jak myję szybę. A chętnie bym to u siebie zmienił.
- niebo
- Bywalec Gadulec
[e34] spryski na swiatła
oto co udało mi się znaleźć:

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- niebo
- Bywalec Gadulec
[e34] spryski na swiatła
oto moja skrzynka bezpieczników
wszystko sprawdzone, brak wiązki pod spryski 

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
[e34] spryski na swiatła
z przekaźnikiem i całą wiązką wygląda to tak że spryskiwacz działa dopiero przy włączonych światłach, i po naduszeniu manetki działa dłużej niż ten na szybie, w sedanie rozwiązaniem może być montaż manetki od kombiaka i podłączenie pod opcje tylnej szyby właśnie spryskiwacza reflektorów, pisałem już ale napiszę ponownie najprościej jest założyć dodatkowy zbiorniczek, a silniczek spiąć z tym od szyb, wiem po sobie że to spełnia swoją funkcję jak szyba myje się razem z lampami
- lucasdj
- Bywalec
- Kontakt:
[e34] spryski na swiatła
Ja tak mam u siebie zrobione, że osobny zbiorniczek mam podpięty pod spryski przedniej szyby i nie narzekałbym na takie rozwiązanie, gdyby nie fakt, że zbiorniczek do lamp jest mniejszy (1,2L) i pompka podaje szybciej (większe ciśnienie). A co za tym idzie szybko się kończy płyn i nigdy nie wiem, czy już mi pompka idzie "na sucho" czy jeszcze nie. Niby drobiazg, ale jak się pojedzie w trasę np 200km zaraz po deszczu to wkurza mnie zatrzymywanie się co 50km i dolewanie w taką pogodę. W sytuacji gdy mam świadomość, że mając np. osobny "guzik" zrobiłbym to może kilka razy przez całą trasę. BMW to nie Fiat i nie da się włożyć ręki pod maskę i wyciągnąć dywanik z pod fotela kierowcy - co zdecydowanie utrudnia prowadzenie jakichkolwiek dodatkowych kabli do kabiny. Sam szukam obecnie jakiegoś innego rozwiązania załączania sprysków na lampy.
niebo Tu przy okazji dzięki za wklejkę fotek, dużo mi to ułatwi.
Uff... Ale się rozpisałem. Postaram się następnym razem krócej i treściwiej:)
niebo Tu przy okazji dzięki za wklejkę fotek, dużo mi to ułatwi.
Uff... Ale się rozpisałem. Postaram się następnym razem krócej i treściwiej:)
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
[e34] spryski na swiatła
Panowie, odgrzewam.
Jako że nareszcie udało mi się zorganizować końcówki dysz (jak pisałem, 2 mi wyleciały ze względu na małe pęknięcia obudowy i ciśnienie), nabrałem chęci na zrobienie tego czujnika poziomu płynu. Otóż czujnik już mam, jego uszczelkę również, w zbiorniku nie mam wyciętego otworu. Nie jest to problem, postaram się jakoś precyzyjnie go wyciąć. Pytanie jak z instalacją do tego, ktoś już dorabiał?
Pozdrawiam.
Jako że nareszcie udało mi się zorganizować końcówki dysz (jak pisałem, 2 mi wyleciały ze względu na małe pęknięcia obudowy i ciśnienie), nabrałem chęci na zrobienie tego czujnika poziomu płynu. Otóż czujnik już mam, jego uszczelkę również, w zbiorniku nie mam wyciętego otworu. Nie jest to problem, postaram się jakoś precyzyjnie go wyciąć. Pytanie jak z instalacją do tego, ktoś już dorabiał?
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
- lucasdj
- Bywalec
- Kontakt:
[e34] spryski na swiatła
Jakiego typu czujnik zakładasz?? Coś jak pływak, czy raczej jako układ elektroniczny?
Druga sprawa to instalacja, bo zakładam, że czujnik będzie powodował zapalenie się jakiejś kontrolki. Ale nie kojarzę, aby w zegarach takowa była. Jeżeli planujesz dorobić osobną to polecam diodę okolicach konsoli środkowej. Jeżeli czujnik to pływak to najwyżej potrzebujesz mały przekaźnik za 1,50pln ze sklepu elektronicznego i trochę kabelków.
Coś jak w schemacie niżej, tylko nie na 3fazy a jeden styk przekaźnika.

Druga sprawa to instalacja, bo zakładam, że czujnik będzie powodował zapalenie się jakiejś kontrolki. Ale nie kojarzę, aby w zegarach takowa była. Jeżeli planujesz dorobić osobną to polecam diodę okolicach konsoli środkowej. Jeżeli czujnik to pływak to najwyżej potrzebujesz mały przekaźnik za 1,50pln ze sklepu elektronicznego i trochę kabelków.
Coś jak w schemacie niżej, tylko nie na 3fazy a jeden styk przekaźnika.

Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS