E39-problem z nadmuchem
Moderator: Moderatorzy
E39-problem z nadmuchem
Witam mam taki problem przy włączonym zapłonie działa mi normalnie ogrzewanie Climatronic wszystko pięknie .Wszystko zaczyna się dziać jak wyłoncze zapłon i wyciągnę kluczyk z stacyjki.Albo zaraz albo ok 3 min włańcza się dmuchawa .Problem jest taki że tak mi się dzisiaj stało i rozładowało mi akumulator .Poniżej daje fotkę climatronika nie wiem czy mam webasto i czy jest jakiś przycisk na tym panelu czy jest to czegoś innego wina.Z góry dzięki za pomoc

- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
E39-problem z nadmuchem
webasto ma każda e39 z silnikiem 3.0 d CR, webasto służy do szybszego nagrzewania silnika (jeśli jest opcja ogrzewania postojowego powinieneś mieć panel sterowania, ewentualnie pilota, bo nie widzę ani telewizorka ani "dużego" radia) po odpaleniu silnika webasto się włącza i grzeje tak długo aż silnik osiągnie temp. pracy, czyli pion na zegarze temp., jeśli auto zgasimy zanim osiągnie temp. pracy to maszyna pochodzi jeszcze chwilę w celu wystudzenia wymiennika i się wyłącza.
widzę że masz funkcje REST czyli ogrzewanie resztkowe polegające na możliwości włączenia ogrzewania przy wyjętych kluczykach, a działa to na zasadzie, dopóki silnik nie wystygnie można włączyć ogrzewanie naduszając ten przycisk.
wracając do webasta, najłatwiej je sprawdzić, odpal auto zajrzyj pod próg pod fotelem kierowcy w osłonie podłogi jest otwór- wylot spalin webasta, po jakiejś chwili od włączenia powinny się spaliny wydobywać, podłóż rękę czy jest ciepły podmuch i zapach palonej ropy, jeśli tak jest to ok webasto działa,
mając e39 530d w rodzinie spotkałem się z tym problemem tylko że webasto jest uszkodzone do dnia dzisiejszego, a mianowicie kontroler płomienia jest uszkodzony i ustrojstwo się nie załącza, tzn, usiłuje się włączyć podaje paliwo, grzeje świecę, i chodzi rozpylacz, ale nie odpala na stałe, i było tak jak piszesz wyładowywało aku, bo po zgaszeniu silnika nadal chciało się włączyć, receptą na tą dolegliwość było odpięcie kostki zasilania od webasta, wiosną muszę sie nim zająć. jedynym utrudnieniem jest fakt że silnik długo się nagrzewa nawet 8-10 km, przy sprawnym ok 2
widzę że masz funkcje REST czyli ogrzewanie resztkowe polegające na możliwości włączenia ogrzewania przy wyjętych kluczykach, a działa to na zasadzie, dopóki silnik nie wystygnie można włączyć ogrzewanie naduszając ten przycisk.
wracając do webasta, najłatwiej je sprawdzić, odpal auto zajrzyj pod próg pod fotelem kierowcy w osłonie podłogi jest otwór- wylot spalin webasta, po jakiejś chwili od włączenia powinny się spaliny wydobywać, podłóż rękę czy jest ciepły podmuch i zapach palonej ropy, jeśli tak jest to ok webasto działa,
mając e39 530d w rodzinie spotkałem się z tym problemem tylko że webasto jest uszkodzone do dnia dzisiejszego, a mianowicie kontroler płomienia jest uszkodzony i ustrojstwo się nie załącza, tzn, usiłuje się włączyć podaje paliwo, grzeje świecę, i chodzi rozpylacz, ale nie odpala na stałe, i było tak jak piszesz wyładowywało aku, bo po zgaszeniu silnika nadal chciało się włączyć, receptą na tą dolegliwość było odpięcie kostki zasilania od webasta, wiosną muszę sie nim zająć. jedynym utrudnieniem jest fakt że silnik długo się nagrzewa nawet 8-10 km, przy sprawnym ok 2
E39-problem z nadmuchem
dzięki za podpowiedź posprawdzam sobie to wszystko