szum z pompy wtryskowej
Moderator: Moderatorzy
-
mr.extreme
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
szum z pompy wtryskowej
mam taki problem bo osluchalem juz caly silnik i ten szum dochodzi na 99 procent z pompy i to raczej z przedniej czesci,szum jest dziwny bo slychac jakby tam cos ocieralo w srodku,nie jest to ciagle tylko pulsacyjne, i nie ma znaczenia na jakich obrotach jest silnik
-
mr.extreme
- Bywalec
-
mr.extreme
- Bywalec
-
mr.extreme
- Bywalec
-
mr.extreme
- Bywalec
-
mr.extreme
- Bywalec
jak macie takich pompiarzy co wam w biora po 800 zl za to to pogratulowac
u mnie pompa bylu uszczelniana,z czego komplet uszczelek kosztowal okolo 50zl a pompiarz za robocizne wzial 200zl takze niech mi nikt nie mowi o tych chorych cenach bo tez jak szukalem to zaczely sie ceny od 2000zl potem 1500 potem 1000 i 800 byl i za 500 a tu nagle gosc mi mowi zebym z nim po uszczelki jechal kupil przy mnie i zrobil i bylo git
[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 11:38 pm ]
poza tym co dziwnego ze pytam czy mozna samemu rozebrac ludzie to zrobili to i ludzie to moga rozebrac i znowu zlozyc, jedyne co to jezeli trzeba jakiegos spcjalistycznego przyrzadu to moge nie miec i dlatego pytam bo nie raz sa sposoby zeby pompe i rozrzad zblokowac zeby sie nic nie przestawilo
[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 11:38 pm ]
poza tym co dziwnego ze pytam czy mozna samemu rozebrac ludzie to zrobili to i ludzie to moga rozebrac i znowu zlozyc, jedyne co to jezeli trzeba jakiegos spcjalistycznego przyrzadu to moge nie miec i dlatego pytam bo nie raz sa sposoby zeby pompe i rozrzad zblokowac zeby sie nic nie przestawilo
Oczywiście możesz sam ją rozebrać ale nie jest to takie proste bo musisz pamietać o kilku ważnych szczegółach, nawykach które sie nabywa jak sie ich zrobi krocie. Sam mam przyjemność naprawiać pompy wtryskowe i wiem jak to jest, zatniesz głowice albo klinem w pomke nie trafisz itp i już dodatkowe koszty. NIe chodzi o to żę sie nie da tylko trzeba troche poćwiczyć bo jak wiadomo trening czyni mistrza. Jezeli sie zdecydujesz to musisz mieć blokadę zeby zablokować wał korbowy, ściągacz zeby ją wyrwać z rozrządu( można młotkiem i jakąś rurą najlepiej troche wygiętą i z miekkiego stopu- aluminium). płaski 32 do visco(ma lewy gwint!!!), ampulowy 17, płaski 50 oraz klucz do nastawnika oraz torx 20, 30, klucz 13. Potem zegar zeby początek ustawić i interface jakiś zeby dawkę sprawdzić i wyregulować. Zapewne niektórzy robią to bez połowy tych narzędzi ale ja Ci mówie jak to zrobić choć troche fachowo. PozDro
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 11:50 przez benek325, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mr.extreme
- Bywalec
szum z pompy wtryskowej
witam cie kolego, , bo mam ten sam problem co ty,poradziłeś sobie z tym? jeśli tak to był bym wdzięczny jak byś napisał co było przyczyną!pozdrawiam
-
mr.extreme
- Bywalec
szum z pompy wtryskowej
niestety jeszcze nic nie robilem z tym bo sie jakos zebrac nie moge,jakbys zrobil to napisz mi na pw,z gory dzieki