E30 324 D/TD, M21

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

kubus81
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

E30 324 D/TD, M21

Post autor: kubus81 »

Witam. Jestem tutaj nowy, więc proszę nie krzyczcie gdyby okazało się, że jestem w złym dziale. Z góry dziękuję za wyrozumiałość. Dłuższą chwilę szukałem czegoś na temat, który mnie interesuje, ale niestety nic nie znalazłem. Ale do rzeczy. Mam jedno krótkie pytanie: CZY POMPA WODY(CIECZY CHŁODZĄCEJ) JEST NAPĘDZANA PRZY POMOCY PASKA ROZRZĄDU, CZY PASKA KLINOWYEGO? Mam swój typ, ale wolę się upewnić. Może któryś z panów miał z tym do czynienia(?) Przypomnę tylko, że mój silnik to M21, czyli 2400 wysokoprężny. Dzięki bardzo, pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

E30 324 D/TD, M21

Post autor: kwiatek »

Pompa wody jest napędzana paskiem klinowym , nie rozrządu , bo rozrządu jest w obudowie i nie widać go gołym okiem . Pompa wody jest na wysokości turbiny , od czoła silnika , jak będziesz wymieniał to uważaj na uszczelki !
kubus81
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Województwo: Łódzkie

E30 324 D/TD, M21

Post autor: kubus81 »

Tak, tak, ja wiem czym się różni pasek rozrządu od klinowego i który jest który, tylko tam jest "kiepska widoczność" i nie mogłem dojrzeć na czym chodzi ta pompa. Poza tym zastanawiałem się czy jest konieczność wymiany pompy w momencie zmiany paska rozrządu, dlatego pytałem. W każdym razie i tak serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź kolego :) Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł się zrewanżować jakąś cenną informacją. Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ