e46 320d uciazliwe dymienie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

MarcinL84
Świeżak
Świeżak

Post autor: MarcinL84 »

Witam serdecznie kolegow,

Od roku jestem szczesliwym posiadaczem E46 320d z 99 roku, od niedawna autko zaczelo strasznie dymic, przykladowo autko stoi na zewnarz przy temp okolo 2-3 stopni, prze odpaleniu widac delikatny czarny dym, ale naprawde prawie niewidoczny problem zaczyna sie gdy ruszam autkiem z miejsca, dodam delikatnie gazu i zostawia za soba wielka chmure dymu koloru niebieskiego, i tak do momentu dopuki silnik nie zlapie temperatury, pozniej ustaje na jakis czas, lecz gdy po dluzszej trasie postawie auto na podjezdzie i czekam z zapalonym samochodem zanim turbo sie ochlodzi, silnik co kilkasziesiad sekund zmienia ton pracy, obroty caly czas bez zmian, lecz z zmiana dzwieku silnika dymienie pojawia sie badz zanika...
Koledzy prosze pradzcie cos bo wstyd nim jezdzic... dodam ze stan oleju wydaje mi sie ze sie nie zmienia a jesli sie zmienia to tak ze ja tego nie widze na bagnecie.
Mam nadzieje ze wspolnymi silami zdolamy dojsc co jej dolego

Prosze o wyrozumialosc i przesuniecie tematu przez pomylke wybralem zly dzial mial byc tds a wpisalem w cr
przepraszam za pomylke

Pozdrawiam
Marcin
Szamil
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Szamil »

Witam,

temat napisales chyab w dobrym dziale.
Jesli chodzi o dymienie to zaczalbym od wymiany odmy jesli nie byla wymieniana,oraz od sprawdzenie i ewentualnego wyczyszczenia zaworu EGR.

Pozdrawiam
Rzuc okiem na moje byłe 540i

Obrazek
MarcinL84
Świeżak
Świeżak

Post autor: MarcinL84 »

sam filterek czy kompletna odme bo nie wiem jak do tego podejsc
Szamil
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Szamil »

Rozbiez stara i zobacz w jakim jest stanie. Jesli w miare "czysta" to sam filterek, jesli szambo to wymien cala odme. Sprawdzales EGR?

Pozdrawiam
Rzuc okiem na moje byłe 540i

Obrazek
camell2
Świeżak
Świeżak

Post autor: camell2 »

hej jak kopci na niebiesko to spala spala olej!!!!!na siwo to słabe sprężanie,na czarno kończa sie wtryski pierwsze stadium...oczywiście wcześniej odme sprawdz i zawór egr czyśc
ODPOWIEDZ