Witam serdecznie kolegow,
Od roku jestem szczesliwym posiadaczem E46 320d z 99 roku, od niedawna autko zaczelo strasznie dymic, przykladowo autko stoi na zewnarz przy temp okolo 2-3 stopni, prze odpaleniu widac delikatny czarny dym, ale naprawde prawie niewidoczny problem zaczyna sie gdy ruszam autkiem z miejsca, dodam delikatnie gazu i zostawia za soba wielka chmure dymu koloru niebieskiego, i tak do momentu dopuki silnik nie zlapie temperatury, pozniej ustaje na jakis czas, lecz gdy po dluzszej trasie postawie auto na podjezdzie i czekam z zapalonym samochodem zanim turbo sie ochlodzi, silnik co kilkasziesiad sekund zmienia ton pracy, obroty caly czas bez zmian, lecz z zmiana dzwieku silnika dymienie pojawia sie badz zanika...
Koledzy prosze pradzcie cos bo wstyd nim jezdzic... dodam ze stan oleju wydaje mi sie ze sie nie zmienia a jesli sie zmienia to tak ze ja tego nie widze na bagnecie.
Mam nadzieje ze wspolnymi silami zdolamy dojsc co jej dolego
Prosze o wyrozumialosc i przesuniecie tematu przez pomylke wybralem zly dzial mial byc tds a wpisalem w cr
przepraszam za pomylke
Pozdrawiam
Marcin
e46 320d uciazliwe dymienie
Moderator: Moderatorzy
-
Szamil
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Witam,
temat napisales chyab w dobrym dziale.
Jesli chodzi o dymienie to zaczalbym od wymiany odmy jesli nie byla wymieniana,oraz od sprawdzenie i ewentualnego wyczyszczenia zaworu EGR.
Pozdrawiam
temat napisales chyab w dobrym dziale.
Jesli chodzi o dymienie to zaczalbym od wymiany odmy jesli nie byla wymieniana,oraz od sprawdzenie i ewentualnego wyczyszczenia zaworu EGR.
Pozdrawiam
sam filterek czy kompletna odme bo nie wiem jak do tego podejsc
-
Szamil
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Rozbiez stara i zobacz w jakim jest stanie. Jesli w miare "czysta" to sam filterek, jesli szambo to wymien cala odme. Sprawdzales EGR?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
hej jak kopci na niebiesko to spala spala olej!!!!!na siwo to słabe sprężanie,na czarno kończa sie wtryski pierwsze stadium...oczywiście wcześniej odme sprawdz i zawór egr czyśc