Problemy z odpaleniem zimnego silnika
Moderator: Moderatorzy
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Proponuje zajrzeć do ECU jak coś nie halo z prądem, wygląda na to że świeczek Ci też nie grzeje, no bo po co jak wychwytuje że silnik ciepły.Powodem może być komputer, nie daje prądu na czujniki i wszystko bierze w łeb. Lewego prądu nie dawaj bo to bez sensu-na dłuższą mete, trzeba zlikwidować przyczyne a skutki same się naprawią. Filtr nie ma nic do rzeczy- zbieg okoliczności.
pozdrawiam
pozdrawiam
Tomek 85 pisze:Proponuje zajrzeć do ECU jak coś nie halo z prądem, wygląda na to że świeczek Ci też nie grzeje, no bo po co jak wychwytuje że silnik ciepły.Powodem może być komputer, nie daje prądu na czujniki i wszystko bierze w łeb. Lewego prądu nie dawaj bo to bez sensu-na dłuższą mete, trzeba zlikwidować przyczyne a skutki same się naprawią. Filtr nie ma nic do rzeczy- zbieg okoliczności.
pozdrawiam
ecu ok, sprawdane,mam w pracy najnowszy komputer diagnostyczny,gdzies na kablach lipa ,dlatego puszcze ni na stale 5v ku woli testu,ale jak to mozliwe ze wjechalem wymiwenilem filtr i umarlo cos mysle ze maloprawdopodobne,problemy z napieciem 5v byly mysle wczesniej ,a pompa paliwa wymieninajakis czas temu,niestety w angli jeszcze gorsze paliwo jak kraju ,jak wymienialem pompe to na dnie sam mul jak na bagnach,z 2 godziny meczylem sie zeby to usunac.
ze swiecami zarowymi gorsza sprawa nie zawiele ich mam dzialajacych ,sa dosc drogie w angli jakies 40 pre funtow za szt,to narazie wisza w powietrzu,
DZIEKI ZA POMOC
ZBINIU
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
ZBINIU ,wierzyć się nie chce z tymi świecami.W IRL €12. A podejrzewam, że z GB sprowadzają. 
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
krzysiek12mz
- Świeżak

Witam ja swojego TDS ledwo co odpalałem jak było -3 stopnie wymieniłem 2 świece i autko pali bez problemu , znowu autko kolegi nie paliło wcale , wymienił rozrusznik , akumulator i wszystkie świece i teraz autko pali nie mal że wzorowo 
Sprzedam BMW E34 http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10585022
Problemy z odpaleniem zimnego silnika 318TDS
Witam miałem ten sam problem już myślałem że mnie krew zaleje z tym porannym odpalaniem,a tu problem okazał się błahostką otóż wężyk,który idzie od podgrzewacza do pompy wtryskowej był nieszczelny dlatego zawsze rano i po dłuższym postoju było powietrze w wężyku paliwa.Uszczelniłem śrubę tą przy pompie i pali od strzału.Mam nadzieję że innym też pomoże.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Ja chyba musze sprawic sobie przezroczysty wezyk bo to jednak duzo ulatwia diagnoze slabego zapalania na zimnym. U mnie co prawda problemem jest cieknacy wtrysk ale jednak warto wiedziec co sie dzieje z paliwem.
-
Q-bak
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Pomorskie
Zostawilem tds'a na noc (wiem, glupota straszna, na -13 stal) i teraz mam problem, bo nawet z kablami nie chce odpalic. Jeszcze dodatkowo byl tam z nim problem z olejem (palila sie kontrolka przy dohamowaniu)
jak wstawie do garazu cieplego to odpali sie ?
jak wstawie do garazu cieplego to odpali sie ?
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Nie będę dublować długiej wypowiedzi - temperatura -13*C i sen pod chmurką nie robi na zdrowym TDS'ie zalanym dobrym paliwem najmniejszego wrażenia. Pali od strzała.
Historię opisującą co się dzieje w zdrowym TDS jak kupi się marne paliwo opisałem tu: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12 ... 322#p28322
Z tym nocowaniem auta na mrozie nie przesadzaj
gdybym tak do tego podchodził to codziennie robił bym straszną głupotę a auto codziennie (poza jednym przypadkiem) odpala bez problemu... nawet po kilku dniach postoju.
Historię opisującą co się dzieje w zdrowym TDS jak kupi się marne paliwo opisałem tu: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12 ... 322#p28322
Z tym nocowaniem auta na mrozie nie przesadzaj
-
buhajmaczo
- Świeżak

Witam!!! Mam problem z rannym odpalaniem.Autko po kilku kręceniach zaczyna równo pracować.Świece podgrzewam dziesiątki razy.Jak jest rozgrzany to odpala lepiej, ale na dwa razy.Słyszałem ze to wina filtra paliwa, lub pompy paliwowej.
- raven_1983
- Ekspert

A wszystkie świeczki ci grzeją?
-
brindolinka
- Świeżak

witam, mam 318tds i niemoge go odpalić jak stoji dłużej niż ok. 6 godzin , kreci,kreci i niemoże zaszkoczyć, wtrysk sterujacy nie cieknie, swiecie w porządku akumulator też, zaworek zwrotny nic nie pomogl gdzie szukać rozwiązania problemu?
- raven_1983
- Ekspert

dwie rzeczy do sprawdzenia:
1. może dla wielu prozaiczne... ale jakość paliwa...
2. sprawność pompki w baku
Paliwo zakładam, że się nie cofa i filtr paliwa + wężyk do pompy wtryskowej jest pełny?
1. może dla wielu prozaiczne... ale jakość paliwa...
2. sprawność pompki w baku
Paliwo zakładam, że się nie cofa i filtr paliwa + wężyk do pompy wtryskowej jest pełny?
-
brindolinka
- Świeżak

wy tu gadu gadu a mi autko niezapali zanic na świecie, węzyk założony przezroczysty POWIETRZA NIEMA W NIM, zawór zwrotny zamontowany i ni huhu kreci i kreci i wogole nie proboje zaskoczyc noi co mu zrobić? jak go odpalić? tylko proszę o rozsądne odpowiedzi
- raven_1983
- Ekspert

Hoho... drugi post i już tupiemy nóżkami?
Liczysz, że ktoś przy minimalnych danych bez zobaczenia auta, posłuchania, dotknięcia, powąchania i odkręcenia kilku miejsc poda ci diagnozę?
Takie rzeczy to tylko w erze.
Sprawdź czy nie spalił Ci się bezpiecznik od świec żarowych.
Swoją drogą - skoro za chiny nie odpala to skąd wiesz, że po 6 godzinach?
Liczysz, że ktoś przy minimalnych danych bez zobaczenia auta, posłuchania, dotknięcia, powąchania i odkręcenia kilku miejsc poda ci diagnozę?
Takie rzeczy to tylko w erze.
Sprawdź czy nie spalił Ci się bezpiecznik od świec żarowych.
Swoją drogą - skoro za chiny nie odpala to skąd wiesz, że po 6 godzinach?
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
raven, daj sobie siana, widac za slaby w uszach jestes dla nowego kolegi
moim zdaniem nie warto w ogole odpowiadac na takie posty swiezakow ktrzorzy sie denerwuja na Ciebie bo nie postawiles trafnej (i taniej do naprawy) diagnozy po 5 informacjach, ktorych i tak nie mozna byc w 100% pewnym ze sie gosc nie pomylil. pozdr
ps wlasnie ze wzgledu na takie posty i takich uzytkownikow ostatnio ograniczylem aktywnosc na forum praktycznie do zera
ps wlasnie ze wzgledu na takie posty i takich uzytkownikow ostatnio ograniczylem aktywnosc na forum praktycznie do zera
-
brindolinka
- Świeżak

bo tak było a teraz już wogóle nieodpali..
dlaczego jetseście tacy niemili?
-
Obywatel Dizel
- Moderator

- Seria: E38
- Model: 740d
- Rocznik: 2001
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
papwil, raven_1983, ostatni raz upominam Was za śmiecenie na forum.
Brindolinka, jest pół forum o tym, wystarczy jak poszukasz zamiast czekać na czyjąś odpowiedź.
Brindolinka, jest pół forum o tym, wystarczy jak poszukasz zamiast czekać na czyjąś odpowiedź.
--
Bądź pozdrowiony!
Obywatel 'Bot' Dizel
Ekipa portalu BMW-Diesel.pl
Pierwsze i największe w Polsce forum o dieslach BMW!
Bądź pozdrowiony!
Obywatel 'Bot' Dizel
Ekipa portalu BMW-Diesel.pl
Pierwsze i największe w Polsce forum o dieslach BMW!