2,5 TDS - jak Wam przyspiesza auto na IV biegu?
Moderator: Moderatorzy
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
wiesz, mowiac TDI napewno masz na mysli popularne 1,9 .... ale pomysl ze TDI to tez 6 litrowy potwor v12 z moca prawie 500 koni i momencie 1000 nm juz przy 1750 obrtow .... wiec nawet M5 musialoby sie pomeczyc z tym potworem ....speedy pisze:mały OFF_TOPIC:
ktoś tu chciał stawać TDI vs e39 M5???
przytoczę tu pewne złote słowa:
"Możesz mieć każde auto, ale M5 i tak jest szybsze..."
Kto to powiedział?Zagadka??
a i co sie tyczy M5 to sa jeszcze takie smoki jak np. SL65 AMG przy tym eMka sie potrafi schowac ....
-
rononM1
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Motto, z którego korzysta wielu posiadaczy BMW a jest oczywiście autorstwa Jeremy'ego Clarksona - prawdziwy fan chyba dobrze o tym wiespeedy pisze:mały OFF_TOPIC:
ktoś tu chciał stawać TDI vs e39 M5???
przytoczę tu pewne złote słowa:
"Możesz mieć każde auto, ale M5 i tak jest szybsze..."
Kto to powiedział?Zagadka??
[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 9:51 pm ]
To prawda, ale osiągnięcie takich wyników w ciężkim E39 bez chipowania jak sam wiesz nie jest możliweBagor pisze:rononM1, Ty masz automat, więc wyniki będą gorsze
A swoją drogą: nie chcesz klubowych podkładek pod tablice?
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Kontakt:
Osobiscie uwazam ze pomiar inny niz gps jest obarczony bledem ok 1sek chocbysmy powtarzali pomiar wiele razy. Polecam zastosowanie odpowiedniego programu ktory dziala na windows mobile czyli np na odblokowanej nawigacji. Wierzcie mi ze odczyty ktore pokazywal program znacznie roznily sie od tego co pokazywal predkosciomierz. Do tego ustawiajac pomiar 80-120 mozna rozpedzac od nizszej predkosci i spokojnie skonczyc gdy pomiar zostanie dokonany. Mysle ze w taki wlasnie sposob sa mierzone dane widniejace w katalogu.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Program nazywa sie GPS Performance, mozna pobrac stad
Wersja na wm 2003 lub wyzszy, konieczny odbiornik gps. Mozna wgrac na odblokowana nawigacje, telefon z windows mobile (u mnie dziala na tytn2). Wersja niezarejestrowana ma dokladnosc do 0.1 sek, zarejestrowana do kilku zer po przecinku. Pozwala mierzyc predkosci w dowolnych zakresach, takze 0-100, przejechane odcinki, max predkosc itp. Na pewno bardziej miarodajny od stopera.
Kod: Zaznacz cały
http://rapidshare.com/files/119826288/GPSPerformance.rar- bart74
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Opolskie
a nie wiesz czy jest podobny program pod SYMBIAN
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2745
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
pogooglaj "gps przyspieszenie"
Na szybko:
Na szybko:
Kod: Zaznacz cały
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=609- bart74
- Bywalec
- Województwo: Opolskie
ok, już znalazłem. Program to TEMPES GTx V3.1 działa z telefonami S60
Link do strony producenta http://www.tempes.com/index.html
Potestowalem i polecam ten program, na N95 chodzi bezproblemowo, potwierdził się mój czas 80-120km/h - 9,3s.
I teraz wiem, że moj prędkościomierz zawyża o 6km/h
Link do strony producenta http://www.tempes.com/index.html
Potestowalem i polecam ten program, na N95 chodzi bezproblemowo, potwierdził się mój czas 80-120km/h - 9,3s.
I teraz wiem, że moj prędkościomierz zawyża o 6km/h
Ostatnio zmieniony 08 paź 2009, 19:05 przez bart74, łącznie zmieniany 1 raz.
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2745
e36 325tds 94r, 340 000 km,opony 205/15, 1 osoba, ok 25l paliwa BP Ultimate
Czip od bagora
czas 80-120 4 bieg - 6.8 - 7.1 sekund
Mierzone stoperem
Czip od bagora
czas 80-120 4 bieg - 6.8 - 7.1 sekund
Mierzone stoperem
Ostatnio zmieniony 07 lis 2009, 16:11 przez bienek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zgodzę się z tym. Prędkościomierz zawyża prędkość w zależności od warunków drogowych, opon czy prędkości... Teoretycznie nie istnieje stałe przekłamanie na wskaźnikach prędkości.bart74 pisze:I teraz wiem, że moj prędkościomierz zawyża o 6km/h
http://www.zssplus.pl/www_publikacje/publikacje04.htm ---> tutaj można coś ciekawego poczytać
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
Tak, zapewne wtedy kiedy jedziesz realnie 100km/h w sloneczna pogode to predkosciomierz pokazuje ci 106km/h a kiedy jest snieg, chlapa to pokazuje ci 80km/h albo 120km/h. Bo nie wiem co miales na mysli przez te warunki drogowe; prosta i kreta droge?! Trudno zgadywac bo wszystko jest rownie idiotyczne. Nie rozumiem jak mozna wejsc na forum, nie miec o czyms zielonego pojecia, a mimo to walic jakies farmazony jakby sie zjadlo wszystkie rozumy. Tak dla twojej wiadomosci: wlacz sobie na obc (ktorego pewnie nie masz) test z aktualna predkoscia i porównaj go ze wskazaniem predkosciomierza w zegarach i najlepiej z gpsem. Wyręcze cie i powiem co powinienes zaobserwowac; samochod doskonale wie jaka jest realna predkosc, ale jak kazdy inny jest celowo przestawiony na zegarach zeby zawyzac predkosc.qaz43 pisze:Prędkościomierz zawyża prędkość w zależności od warunków drogowych, opon czy prędkości... Teoretycznie nie istnieje stałe przekłamanie na wskaźnikach prędkości.
PS Aha, ja pod wplywem bzdury ktora napisales dalem sie niestety wciagnac (moj blad) ale temat jest o przyspieszaniu od 80-120km/h a nie przeklamaniach predkosciomierza.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Jak Wam przyspiesza auto na IV biegu?
Żeby ostudzić wasze zapały...
Tarcza prędkościomierza jest obrócona względem "poziomu" tak aby zawyżała prędkość właśnie o jakieś 6km/h.
Jeżeli ktoś założy koła których opona będzie miała inny obwód niż fabryczne to pojawią się przekłamania powiększające się wraz ze wzrostem prędkości.
Wniosek? na swój sposób oboje macie rację...
qaz43 - jeżeli chcesz sprawdzić obydwie teorię to włącz na obc pokazywanie prędkości i zobaczysz, że na zegarach będzie średnio 6km/h więcej, niezależnie od prędkości - sprawdzone przy 215 z obc i gps, zegary pokazywały minimalnie ponad 220.
Tarcza prędkościomierza jest obrócona względem "poziomu" tak aby zawyżała prędkość właśnie o jakieś 6km/h.
Jeżeli ktoś założy koła których opona będzie miała inny obwód niż fabryczne to pojawią się przekłamania powiększające się wraz ze wzrostem prędkości.
Wniosek? na swój sposób oboje macie rację...
qaz43 - jeżeli chcesz sprawdzić obydwie teorię to włącz na obc pokazywanie prędkości i zobaczysz, że na zegarach będzie średnio 6km/h więcej, niezależnie od prędkości - sprawdzone przy 215 z obc i gps, zegary pokazywały minimalnie ponad 220.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
heh, a jak wyjasnisz wplyw warunkow drogowych na blad wskazania predkosciomierza? 
co do kół to nie zglaszalem zadnych zastrzezen - wiadomo ze pomiar predkosci odbywa sie poprzez liczenie obrotów kol na moscie wiec zmieniajac obwod zmienia sie wskazania V.
co do kół to nie zglaszalem zadnych zastrzezen - wiadomo ze pomiar predkosci odbywa sie poprzez liczenie obrotów kol na moscie wiec zmieniajac obwod zmienia sie wskazania V.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Województwo: Lubuskie
papwil pisze:heh, a jak wyjasnisz wplyw warunkow drogowych na blad wskazania predkosciomierza?
moze byc oblodzona nawierzchnia ale to skrajny przypadek
-
papwil
- Bywalec Gadulec
tak, tylko ze to nie lod jest powodem tego ze stoisz w miejscu a licznik pokazuje ci 40km/h tylko uslizg kol, de facto to samo mozna miec przy slonecznej pogodzie w lato. zeby nie bylo watpliwosci ta sama sytuacja jest podczas jazdy kiedy sie zamiele kolami. dzsiaj sam sprawdzilem i licznik przeklamuje o stala wartosc, bez wzgledu na predkosc, u mnie jest to o 7-8km/h, trudno wskazac dokladna cyfre po przecinku.
Sorry za zasmiecanie, mysle ze to koniec OT, nie ma co wiecej odawac, wrocmy do tematu
Sorry za zasmiecanie, mysle ze to koniec OT, nie ma co wiecej odawac, wrocmy do tematu
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Województwo: Lubuskie
dzis mierzone na oponach 195/65/15 9,9 sek. zdrowy 525 tds, wiadomo bedzie lekki blad ok. 0.3-0,4 sek (reakcja pierwiastka ludzkiego) trzyma dane katalogowe, czyli zadowolony jestem