524TD zmiana silnika na benzynowy .

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

Post autor: rafal100o »

Otóż z racji tego że mam okazjonalnie do kupienia bmw e34 anglik za niska cenę to pomyślałem nad zmianą silnika na benzynę . Chciałbym się dowiedzieć jak się za to zabrać czy to interes warty grzechu ? :D . Prosiłbym o pomoc bo czas nagli a bmw czeka na decyzję :) .
azzurek
Bywalec

Post autor: azzurek »

Po pierwsze... ja uważam, że grzechem jest pytać na forum fanów diesla o benzyne :twisted: - hehehe
Przynajmniej dobrze, że wciąż mówimy o najlepszej marce świata :) :D :)
A swoją drogą ciekawy temat :arrow: ciekawe jakie opinie wyjdą od forumowiczów.
Wg. mnie tak jak się orientuję - a przyznaję się, że moja wiedza jeszcze nie jest zbyt obszerna - zmiana nie opłacalna ani pod względem samej przekładki jak i ekonomiczności.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Obawiam się, że taniej wyjdzie Cię kupno benzyniaka niż przekładka. No chyba, że przełożysz na benzynkę, zainstalujesz podtlenek LPG i zrobisz nim tak ze 140tys km to inwestycja się zwróci i wyjdziesz dopiero na "0".
A zadam jedno głupie pytanie. Nie będzie Ci brakowało tego dźwięku z pod maski? Mi tego najbardziej było by żal, bo co za różnica co będę lał na stacji. Ale ta muzyka... turbo, wisko... ech. Brakowało by mi tego.
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

Co prawda to prawda ten dźwięk silnika to hmmm :) Akurat posiadam podtlenek LPG sekwencyjny a sam mam do kupienia za1300 zł całego anglika :) przełożył bym silnik do mojej . W sumie najwięcej to jeżdzę w mieście . Kurcze sam nie wiem co robić . :)) Niech temat się rozwija :))
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

diesel-a na benzyniaka... hmmm.... :?
Kiedys pamietam szedlem po moim miasteczku (bylem jeszcze mlodziutki i glupiutki-cos sie jeszcze zostalo z tego :P) i uslyszalem dzwiek ktory nie dawal mi spokoju (tak pozostal mi w glowie). Byl to dzwiek r6 2.4 td od e28, zakochalem sie w tym dzwieku (dotad myslalem ze dzwiek w124 diesla jest najfajniejszy), postanowilem ze kiedys, jak juz bedzie mnie stac kupie sobie taka bmw z takim wlasnie silnikiem. Urzeczywistnilem swoje marzenie w 2007r niestety nie przetrwalo dlugo bo sie samo psulo juz). Ale mimo to nie bylem zly na moja Bumcie. Po niej kupilem mocnego japonskiego benzyniaka w swietnym stanie, nafaszerowanego seryjnymi bajerami jakie byly dostepne w tamtym okresiie (97r), jednak zawsze gdy mijalem e34 z dieslem pod maska lezka sie krecila. Az do pewnego momentu. postanowilem kategorycznie sprzedac Nissana i kupic E34 sedan 2.5 TDS (mimo negatywnych opini "znawcow") ja chcialem znow slyszec te melodie 6 cylindrow, grajacych muzyke diesla, siedzacyhc w rzedzie pod maska. Jestem teraz spelniony:D

pozwolilem soebi na maly OT ale to dla motywacji rafal100o by nie popelnial beldu, ktory ja popelnilem
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

A mnie gdyby bylo stac to kupilbym duzego benzyniaka i za dieslem nie tesknil. Oczywiscie chodzi o eksploatacje a nie zakup. Znajomy ma Audi v8 4.2 w gazie i golfa 3 TDI. Audi z uwagi na rozmiary i mocny silnik swietnie nadaje sie na trase ale niestety wychodzi to koszmarnie drogo. W zasadzie to z uwagi na pokonywane kilometry audianka jezdzi zona a znajomy smiga golfem bo taniej.

Osobiscie nie jestem przekonany do gazu a do diesla nawet bardzo. Nie ruszaja mnie naprawy osprzetu bo silnik rekompensuje to swietnym stosunkiem radochy do ekonomii.

Ostatnio czytalem na sasiednim forum pytania kolegi o zakup i eksploatacje 530d. Polecono mu 528i z uwagi na to ze swap mozna zrobic za 3 tys zl a nie wykluczone ze tyle moze go kosztowac pierwsza naprawa diesla.
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

No to mam do wybrania zrobienie silnika do igiełki . Lub wstawienie silniczka benzyny . A co do dźwięku to jasne że 2.4 to poezja :) . Ale przecież 2.5 vanos to też niczego sobie :)) . Zobaczę rozejrzę się po kosztach i wtedy zobaczymy . Chodź miałem poprzednio również TDS touring :) . Sprzedałem bo dał po kieszeni 15 l. w mieście to był szok :(
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Widocznie zajechany byl, normalnie kreci sie w okolicach 9l.
ODPOWIEDZ