Terkotanie w drzwiach
Moderator: Moderatorzy
-
fafik_881
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
Terkotanie w drzwiach
Witam!
Mam maly ale cholernie (naprawde) irytujący problem.
Moje BMW to e36 318tds touring z 99 roku
Do rzeczy... wszystko z autem jest cacy ale podczas jazdy zwlaszcza na wybojach strasznie irytuje mnie a wrecz doprowadza do szewskiej pasji...trzeszczenie i terkotanie przednich drzwi pasazera. Gdy jezdze bez wlaczonego radia , a lubie sluchac silnika w trakcie jazdy doprowadza mnie to do furii. Co ciekawe problem wydaje sie byc mneijszy gdy ktos siedzi na fotelu pasazera ale nei znika do konca.Odnosze wrazenie ze zrodlo terkotania zdnajduje sie gdzies w okolicy laczenia boczku drzwi z okolica schowka , ale glowy nie dam . Boczek wydaje sie byc dobrze zamontowany nie ma luzow nie odstaje i gdy majdam drzwiami na postoju nie terkocze
Nie wiem czego to kwestia.. moze mocowania moze cos gdzies sie ociera nie wiem , a boje sie go zdejmowac bo nie wiem czy potem uda mi sie samemu go zalozyc tak jak byl i nie chce sytuacji pogorszyc...
Moze ktos mial podobnu problem i podsunie jakies rozwiazanie:)
Z gory dzieki
Mam maly ale cholernie (naprawde) irytujący problem.
Moje BMW to e36 318tds touring z 99 roku
Do rzeczy... wszystko z autem jest cacy ale podczas jazdy zwlaszcza na wybojach strasznie irytuje mnie a wrecz doprowadza do szewskiej pasji...trzeszczenie i terkotanie przednich drzwi pasazera. Gdy jezdze bez wlaczonego radia , a lubie sluchac silnika w trakcie jazdy doprowadza mnie to do furii. Co ciekawe problem wydaje sie byc mneijszy gdy ktos siedzi na fotelu pasazera ale nei znika do konca.Odnosze wrazenie ze zrodlo terkotania zdnajduje sie gdzies w okolicy laczenia boczku drzwi z okolica schowka , ale glowy nie dam . Boczek wydaje sie byc dobrze zamontowany nie ma luzow nie odstaje i gdy majdam drzwiami na postoju nie terkocze
Nie wiem czego to kwestia.. moze mocowania moze cos gdzies sie ociera nie wiem , a boje sie go zdejmowac bo nie wiem czy potem uda mi sie samemu go zalozyc tak jak byl i nie chce sytuacji pogorszyc...
Moze ktos mial podobnu problem i podsunie jakies rozwiazanie:)
Z gory dzieki
- ded
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Terkotanie w drzwiach
U mnie problem podobny ale diagnoza latwa. Musze wymienic spinki w drzwiach. Warto kupic ori bmw, ponoc 1zl/szt. Mam nadzieje ze dzwieki znikna. Co do instrukcji zdejmowania boczkow to na youtube widzialem fajny filmik na ten temat. Mysle ze warto sie pokusic o ten zabieg ale ja czekam do wiosny.
-
mrherod
- Bywalec
- Województwo: Dolnośląskie
Terkotanie w drzwiach
Nie jest tak trudno demontować a poźniej zamontować boczki drzwi. Ja mam ten sam model. Robiłem to wiele razy. Musisz odkręcić dwie śruby mocujące za tym uchwytem, za który łapiesz zamykając drzwi. Oczywiście są tam plastikowe zaślepki które łatwo zdjąć. Odkręć ten bolec od zamykania drzwi przy szybie. Później wyważaj (w miare lekko i delikatnie) boczek. Te spinki czy zatrzaski (jak kto woli) takie białe będą się wypinać. jak już odepniesz boczek to odpinasz kable od głośnika i jedną kostkę. Potem masz taką gąbkę wygłuszającą to ją też musisz delikatnie odkleić ( przyklejona jest do drzwi przy chyba tylko przy brzegach - o ile dobrze pamiętam) ale musisz to też robić delikatnie bo można łatwo ją podrzeć. Później powinno znów samo się przykleić ( u mnie za każdym odrywaniem znów się przyklejała ) więc o to się raczej nie powinieneś martwić. Posprawdzaj co może być przyczyną tego "terkotania". Być może te spinki, o których pisałem wyżej sie lekko wyrobiły i Ci tam hałasują więc warto kupić je. Napewno w mieście znajdziesz gdzieś sklep z zatrzaskami, ślizgami itp. Warto je kupić gdyż mogą Ci się połamać przy ściąganiu boczku. Na jeden boczek jest chyba 12 takich spinek jak sie nie myle. Powodzenia.
M-Tech 
- SprężaM3
- Bywalec
Terkotanie w drzwiach
Witam, też mam ten problem i patrzałem na boczek miałem zdjete ale to nie to w słupku cos mi chyba lata może jakaś śrubka tam sie odkreciła czy cos ale jest to bardzo wkuzajace!!
-
mrherod
- Bywalec
Terkotanie w drzwiach
Ja powiem jeszcze jedno. Być może zamek od schowka jest jakoś rozregulowany i też terkocze. Ja mam takie coś u siebie. Też stawiałem na drzwi. Spróbuj przejechać się kawałek i przytrzymać klapę od schowka. Dobrze by było jakbyś nagrał jakimś aparatem czy dobrym telefonem jak to terkocze bo tak nie znająć dokładnych szczegółów i dźwięku to za bardzo nie wiadomo co to może być.
M-Tech 
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Terkotanie w drzwiach
Z tego co ja pamietam to jest 10 spinek na drzwi i zwykle czesc jeszcze jest dobra. Co do zakupu to ja dostelem w autolandzie na nastepny dzien. Warto zaniesc im jedna spinke na wzor zeby sie nie pomylili. Choc jesli mozesz to kup ori, sa w tej samej cenie i mysle ze dostepne od reki.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Terkotanie w drzwiach
Teraz to nie rozbieralem ale jak kiedys suwak od podnosnika szyby mi wysiadl to mialem okazje. Potem mechanik cos poprawial (chyba glosniki) i zle zamontowal. Do tego stopnia ze od dolu moge dlon wsadzic pod boczek. Probowalem wcisnac to na szybko ale nie dalo rady a na rozbieranie za zimno.
-
mrherod
- Bywalec
Terkotanie w drzwiach
Aha.. czyli już rozbierałeś? Bo coś tam napisałeś, że boisz się rozbierać bo później możesz źle złożyć.
Nie no, wiesz, myśle, że to te białe zatrzaski się tylko powyrabiały i dlatego odchodzi - najgorszy przypadek oderwały się mocowania tych białych zatrzasków a to już źle.
A ja mam taki problem, że jak otwieram swoją szybę to (jakbyś patrzył wewnątrz auta na wprost niej) to po prawej stronie mi coś blokuje i lewa strona idzie szybciej przez co zamiast iść do góry idzie coraz bardziej na skos w prawo. Wymieniłem obydwa ślizgi, poobserwowałem te gumy na prowadnicach - z nimi nic się nie działo. Więc złożyłem boczek i wszystko bylo git - przez jeden dzień, bo potem natrętna usterka wróciła. Masz jakiś pomysł?
Nie no, wiesz, myśle, że to te białe zatrzaski się tylko powyrabiały i dlatego odchodzi - najgorszy przypadek oderwały się mocowania tych białych zatrzasków a to już źle.
A ja mam taki problem, że jak otwieram swoją szybę to (jakbyś patrzył wewnątrz auta na wprost niej) to po prawej stronie mi coś blokuje i lewa strona idzie szybciej przez co zamiast iść do góry idzie coraz bardziej na skos w prawo. Wymieniłem obydwa ślizgi, poobserwowałem te gumy na prowadnicach - z nimi nic się nie działo. Więc złożyłem boczek i wszystko bylo git - przez jeden dzień, bo potem natrętna usterka wróciła. Masz jakiś pomysł?
M-Tech 
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Terkotanie w drzwiach
U mnie to byl plastikowy suwak do wymiany ale w moim przypadku calkiem sie rozsypal wiec diagnoza latwa. Ktos mi mowil ze trzeba powyginac samodzielnie te prowadnice ale bylbym z tym ostrozny.
-
mrherod
- Bywalec
Terkotanie w drzwiach
No w tym sęk, że dwa te suwaki (ślizgi) wymieniłem i dalej to samo. To jak mówisz o tym wyginaniu to może podjade do jakiegoś mechańca.
M-Tech 
- Nest
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Terkotanie w drzwiach
fafik_881 pisze:... a lubię słuchać silnika w trakcie jazdy...
..u mnie też był problem z 'czymś trzeszczącym' w drzwiach na wybojach ....po zdemontowaniu boczka w czasie jazdy też trzeszczało ..więc boczek odpadał
Okazało się że odpowiedzialny za trzaski jest zamek drzwi ...przykręcony dość dużymi srubami typu 'torx' które jasno i klarownie widać po otwarciu drzwi.
Pod wszystkie śruby i także wewnątrz, gdzie zamek bezpośrednio styka się z blachą (tutaj trudny temat bo nic nie widać) podłożyłem gumowe podkładki.
Problem znikł tak w 90% bo niekiedy usłyszę ten trzeszczący dźwięk, ale to naprawdę bardzo rzadko ....bo powodem może być też praca zapadki
lub tego gniazda drzwi na tym bolcu w karoserii. Bo generalnie logicznie patrząc ..to drzwi potrafią nieźle pracować w tym miejscu podczas jazdy na wybojach .......wiadomo wszystko pracuje
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Terkotanie w drzwiach
Najlepiej do blacharza podjedz ze zdjetym boczkiem. Ja bym szukal takiego co sie zajmuje picowaniem i pospawaniem jednego auta z 3mrherod pisze:No w tym sęk, że dwa te suwaki (ślizgi) wymieniłem i dalej to samo. To jak mówisz o tym wyginaniu to może podjade do jakiegoś mechańca.
-
fafik_881
- Bywalec
Terkotanie w drzwiach
Nest jak sie nei ma co sie lubi to sie lubi co sie ma:).. nie ma to moze 6 cylindrow i nie wiadomo jakiego gangu ale jak silnik zadbany i rowno pracuje to milo sie slucha... nawet tych 4 cylindrow:)
A co do zamka to tam nawet nie szukałem wiec dzieki za tipa! Obejrze , zobacze moze trafie.
Ogolem widac ze wiele "trojek" cierpi na te przypadlosc bo rozmowa wywiazuje sie calkiem ciekawa
Pzd
A co do zamka to tam nawet nie szukałem wiec dzieki za tipa! Obejrze , zobacze moze trafie.
Ogolem widac ze wiele "trojek" cierpi na te przypadlosc bo rozmowa wywiazuje sie calkiem ciekawa
Pzd
-
fafik_881
- Bywalec
Terkotanie w drzwiach
Dzisiaj zaliczylem troche dluzsza wycieczke autem i probowalem sie przysluchac temu terkotaniu i wychodzi mi na to ze jest to spowodowane ocieraniem sie plastikow w miejsu laczenia boczka/boczku(cholera wie jak to odmienic:) drzwi z kokpitem w miejscu schowka...tak jakby brakowalo miedzy nimi przestrzeni... moze to faktycznie zatzraski mocujace boczek...
Proponuję poczytać w regulaminie o funkcji "EDYTUJ". Jeśli pisanie postów jeden pod drugim będzie się powtarzać, dostaniesz ostrzeżenie.
Proponuję poczytać w regulaminie o funkcji "EDYTUJ". Jeśli pisanie postów jeden pod drugim będzie się powtarzać, dostaniesz ostrzeżenie.
- Lucius
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Terkotanie w drzwiach
Oryginalne spinki w ASO kosztują 0,56pln , jeżeli ktoś mieszka gdzieś dalej to pozostają mu te z Allegro po złotówce
Przed demontażem boczków warto może posadzić kogoś na miejscu pasażera i niech ''maca'' podczas jazdy , jeśli da się zlokalizować źródło dźwięków można spróbować zrobić tam więcej luzu lub czymś przesmarować , na przykład wazeliną
Przed demontażem boczków warto może posadzić kogoś na miejscu pasażera i niech ''maca'' podczas jazdy , jeśli da się zlokalizować źródło dźwięków można spróbować zrobić tam więcej luzu lub czymś przesmarować , na przykład wazeliną