układ wtryskowy e34 525 td

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
matti-525
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: matti-525 »

witam.

pisze ponieważ na forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. posiadam oczywiście model e34 525 td
a więc.

pewnego dnia zauwazyłem, że faluja mi obroty, a jak faluja to nastawnik. okazało sie ze pompa wtr. na łączeniu z nastawnikiem przecieka, po wymianie uszczelki pod nastawnikiem i jego pokrywką wszystko cacy, falowanie sie skonczyło, ale zaczol sie inny problem, otóż przy jednostajnej prędkości 80 -90km/h trzymając pedał gazu "aby aby go muskając" silnik poszarpuje, jak lekko go nacisne jest wszystko ok, przy odpaleniu z rana cacy, lecz gdy schodzi poniżej 1000 obr/min silnik drży, pracuje jaakby na 4 garki, zachowuje sie jak benzyniak , poprostu przerywa, nie jest realne dojechanie do skrzyzowania ponizej 1500 obr po silnik szarpie, (zaznaczam że prędzej nie było tego problemu, nawet gdy falował). pompa wtryskowa współgra z starszym typem nastawnika EDC, którego to niby nie można rozebrać. byłem kilka razy w tym samym serwisie ktory sie cieszy dobra opinia na ustawianiu nastawnika metoda młotkowa, ponieważ twierdzą ze tego rodzaju nastawnika nie da sie ani podłączyć pod kompa, ani w żaden inny sposób wyregulować, tylko metodą prób i błędów tj młotek i mesel. ?? byłem dziś nawet jeszcze raz w tym serwisie i podłączyli nastawnik po jakieś urządzenie wielkości wzmacniacza od kina domowego i krecąc gałką stwierdzili że nastawnik za słabo reaguje. i oczywiscie diagnoza, że nastawnik do wymiany.

W związku z tym mam kilka pytań:

1. czy nastawnik typu edc naprawde jest nie rozbieralny czy nikt tego nie próbował, skoro ktoś tam to włożył to powinna istnieć możliwość wyjecia i wyczyszczenia

2. czy pompa wrtyskowa z nastawnikiem edc da sie ustawić w jakiś logiczny sposób oprócz młotka i mesla, ponieważ moim zdaniem jeśli dali rade to ustawić i złożyć w 1993 roku to musi byc na to jakiś patent.

3. czy zna ktorys z szanownych forumowiczów warsztat z okolic iławy, nowego miasta lubawskiego czy okolic który pomogłby mi

dodam jeszcze ze auto nie ma problemu z zapalaniem, ciepłe czy zimne pali od dotkniecia, paliwo tankuje na dobrych stacjach, nie leje żadnych wynalazkow. z tymi wszystkim objawami co opisałem silnik na wolnych obrotach strasznie głosniej pracuje i jaby to byl jelcz a nie bmw. odrazu dodam że koło pasowe na wale jest dobre, ponieważ jak sie guma odklei od koła to sa objawy głosnych stuków.

dziekuje i czekam na porady i pomoc, pozdrawiam.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

mi sie tak zachowywala poprzednia bmw 524 td bo miala uszkodzony elektrozawor w pompie wtryskowej i zaklocona komunikacje z wtryskiem sterujacym
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Wiele warsztatów twierdzi różne bajki jeśli chodzi o podłączanie E34 do kompa.

Od stwierdzeń, że coś jest zwalone w instalacji, przez wadliwą instalację, po wadliwą elektronikę auta... bo przecież nie widzą sterownika silnika czyli jest wadliwy!

Najczęściej mają kompa obsługującego wyłącznie nowsze auta a ten nie gada ze starszymi i tyle.

Regulacja dawki to podpięcie kompa, poluzowanie kilku śrubek, młotek + dłutko żeby było łatwo przesuwać nastawnik, trochę cierpliwości i ustawiasz dokładnie tyle ile chcesz.

W warunkach garażowych za pierwszym razem da się to zrobić bez trudu w dwie godziny.
grancz
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: grancz »

Kolego da się podłączyć pod komputer tylko trzeba mieć program do BMW a nie do wszystkich samochodów.
Rusz delikatnie nastawnik i będzie dobrze. Tak samo miałem przy swojej tylko że moja jeszcze długo wchodziła na obroty.
ODPOWIEDZ