E36 325 TD - Rozrusznik źle kręci, jak wyjąÄ‡, jaka przyczyna

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Leonn
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

E36 325 TD - Rozrusznik źle kręci, jak wyjąć, jaka przyczyna

Post autor: Leonn »

Witam
E36 325 TD M51

Mam problem z rozrusznikiem a mianowicie:
Czasem jest wszystko wporzadku poprostu krece pale i jade ale jak chwile postoi to obojetnie czy cieplo czy zimno rozrusznik zazebia kreci silnikiem chwile a pozniej wyskakuje i wyje, czasem w ogole nie zazebia i wyje czyli tak jak by pracuje sam silnik rozrusznika

No i moje pytanie jak wyjąć a raczej napierw odkrecic ten rozrusznik - nie dosc ze sroby sa od tylniej strony to jeszcze tak jak by nie pod standardowy kluczy tylko z wglebieniami (moze jakas gwiazdka/kwiatek) tak wyczuwam pod palcem no i ten trudny dostep moze ktos ma jakis pomysl lub tutoriala jak go wymontowac
Leonn
Bywalec

Pomoże ktoś???
msm
Świeżak
Świeżak

Post autor: msm »

Do wymiany bendiks, a co jeszcze to okaże się po wymontowaniu rozrusznika.
Będziesz potrzebował klucz nasadowy torx e12 (nie jestem pewny nr klucza) oraz bardzo długie przedłużenia do klucza.
Dostęp do tych śrub tylko i wyłącznie od dołu auta nad skrzynią trzeba przełożyć klucz tak aby dostać się do śrub.
Śrub trox nie odkręcać zwykłym kluczem np 10 bo na pewno się znicza i założenie klucza właściwego może być wtedy niemożliwe.
Ja zmontowałem klucz który miał około 1m długości. Fajnie to robić we dwie osoby ;)
Przed praca bezwzględnie odłączyć akumulator!, odkręcić przewody od rozrusznika - uwaga nie ciągnąc na siłę łatwo pęka obudowa elektromagnesu, ja dla ułatwienia odkręciłem kolektor, jest lepsze dojście do rozrusznika.

Powodzenia
MSM
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

A wystarczy się wysilic i poszukać.

Na przykładzie E39, ale w E36 jest praktycznie identycznie:
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=1649

http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=75

PS. I NIE pisz posta pod postem, tym bardziej co pare godzin.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Leonn
Bywalec

Jawor niestety te posty mi nie pomogły :(

ale mam pytanie do MSM
mozesz dokladniej opisac patent z przedluzeniem klucza??

czym dokladniej to przedluzyles moze jakies zdjecie jak mozesz

kolektor odkrecilem ale za zadne skarby nie moge sie tam dostac od gory ani od dołu tzn dostep jest ale nie mam takiego klucza ktory by to odkrecil a nasadka od gory nie wchodzi wiec mam pytanko jak zrobiles ta przedluzke zeby moc odkrecic z nad skrzyni

pol dnia w garazu i narazie rezultatu nie ma.....
msm
Świeżak
Świeżak

Aby to wykonać musisz wejść pod samochód i stamtąd włożyć klucz który jest trochę dłuższy od skrzyni biegów.
Klucz wkładasz nad skrzynią biegów w kierunku silnika. Druga osoba pomaga nacelować klucz na śrubę.
Ja użyłem kilku przedłużeń złączonych razem, nie pamiętam ile miały razem długości, ale coś około 1 m.
Do tego miałem jeszcze przegub który umożliwia kręcenie kluczem pod kątem jest w większości kompletów
kluczy nasadowych.
1.jpg
Pozdrawiam
MSM
Leonn
Bywalec

uporalem sie z wyjeciem rozrusznika - zrobilem przedluzke z preta stalowego i poszlifowalem go tak zeby wlozyc nasadke

moje pytanie teraz czym objawia sie zepsuty bendiks optycznie - moj ma wszystkie zeby i zaden nie jest uszkodzony tak samo wieniec nie widze zeby mial jakiekolwiek ubytki a mimo to nie zazebial czesto czy to moze elektromagnes nie dobry co wyrzuca widelki???

dolaczam fotke
msm
Świeżak
Świeżak

Bendiks z zewnątrz może wyglądać dobrze, wewnątrz ma sprzęgło które najczęściej się uszkadza i to ono powoduje objawy które opisałeś. Kręcąc zębatką w jedną stronę będzie zabierało w w drugą przepuszcza. Jest to zabezpieczenie dla sytuacji kiedy silnik ma już większą prędkość obrotową od rozrusznika w momencie zapalania.

MSM
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Kiedyś widziałem, jak elektryk sprawdzał rozrusznik, ale chyba chodziło o bendix.
A mianowicie, rozrusznik zamocował w imadle i podłączył prąd tak, żeby bendix wyrzucał kręcącą się zębatkę.
Wtedy przykładał do zębatki kawałek drewna, np. deskę i ją dociskał. Jeśli zębatka się nie zatrzymała i "mieliła" drewno, uznawał że wszystko w porządku.
To chyba dobry sposób przed rozbiórką rozrusznika. :wink:
Leonn
Bywalec

rozrusznik rozkręciłem i wymieniłem bendiks

mam zatem teraz pytanie jak go sprawdzić co gdzie podłączyć żeby sprawdzić go na sucho bez montowania w aucie

pamietam na elektrowłączniku są oznaczenia 50, 30, 30u i chyba jakies jeszcze

tak moim zdaniem to bardziej usterki ktore opisywalem przypisal bym elektrowlacznikowi ktory wyrzuca bendiks lecz nurtuje mnie pytanie czy istnieje mozliwosc ze silnik rozrusznika sie zalączy jezeli elektrowlacznik nie wyrzuci bendiksu?? bo jezeli tak to wlasnie moj objaw wnioskuje tym ze moze elektrowlacznik podczas oporu nie utrzymuje bendiksu i wyskakuje on z wienca kola zamachowego i kreci sie na sucho-w takim wypadku wymiana bendiksu byla by zbyteczna a jedynie elektrowlacznika (elektromagnesu) - jak to sprawdzic

Pozdrawiam
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Podać minus na masę a plus na elektromagnes tam gdzie przychodzi cieńki przewód <od stacyjki> cewka wyrzuci będiks i będzie go tak trzymać póki dostaje plusa i tak ma być w innym przypadku <przy uszkodzeniu cewki> będzie wyrzucał i cofał i tak bez końca.
Leonn
Bywalec

Usterka usunieta

Wystarczylo wymienic bendiks - jezeli byl by zepsuty elektrowlacznik to rozrusznik w ogole by sie nie zakrecil tak sie dowiedzialem bo do zalączenia potrzebny jest wyrzut bendiksu

dziekuje za pomoc
ODPOWIEDZ