[E-39] Wymontowanie rozrusznika

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nara
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: nara »

Czas wyciągnięcia ok 1 godziny.

Potrzebne będą: klucz nasadowy 8, 10, 12, 13, klucz nasadowy typu TORX nr 14, grzechotka i "browarek" :wink:

Pierwszą czynnością jaką musimy zrobić jest odłączenie akumulatora (dla bezpieczeństwa).
Potem ściągamy kolektor ssący (klucz nasadowy 12).
Obrazek

Następnie odkręcamy przewody elektryczne 1, 2, 3 z rozrusznika (klucz nasadowy 8, 10, 13).
Obrazek

Poniżej na zdjęciu widoczne są śruby mocujące rozrusznik (2 śruby typu TORX nr 14). Odkręcamy je za pomocą grzechotki. Potem już rozrusznik powinien lekko wyjść i mamy go już na wierzchu.
Obrazek
Obrazek

POWODZENIA
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 20:55 przez nara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Polecam elastyczną przedłużkę do grzechotki, w E34 dość pomocna przy wyciąganiu rozrusznika.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

a ja uważam że wcale nie jest konieczne ściąganie kolektora. oczywiście jeśli się ma dostęp do kanału lub jeszcze lepiej podnośnika bo od dołu jest rewelka w dostępie do rozrusznika.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Czarek
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Podlaskie

Post autor: Czarek »

hmm dzis wyciagnalem rozrusznik w swojej maciorze i potrzebowalem plaskie 8,10,13 i oczkowa plaska 16. zadnych dreszczotek,przedluzek i przegubow na przedluzke,nie demontowalem tez kolektora poprostu sam rozrusznik i przewody od niego odkrecilem nic wiecej. czas jakies 30min. a chudy nie jestem raczek szczuplych niemam i odkrecalem z gory na parkingu wiec mozna i tak jak widac tylko lapki troche poobdzieralem ale to szczegol :/
Leonn
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1992
Województwo: Łódzkie

Post autor: Leonn »

Nara za pomoca jakiej grzechotki to odkrecales??? klucz plaski typu grzechotka czy nasadka - ja za zadne skarby nie moge podejsc tam zadnym kluczem chociaz kolektor juz sciagniety - od spodu nie ma mowy a z gory coprawda jak u Ciebie ale za malo miejsca zeby nasadke z grzechotka wlozyc....

mam e36 chociaz ten sam silnik...pomocy...
fura
Świeżak
Świeżak

Post autor: fura »

Witam,

Ja róniewież mam problem z rozrusznikem;/ bo gdy chce odpalić auto to cisza. Od razu zaznaczam, że akumulator jest dobry bo już sprawdzałem na innym. Chce odpalić auto poprzez postukanie w ten rozrusznik ale nie umiem go znaleźć;/ Byłbym miły gdyby ktoś wrzuciłą jakieś zdjęcie gdzie ten rozrusznik znajduje się dokładniej (jakieś strzałeczki). Pod auto nie wejdę bo nie mam jak;/ jedynie od góry mógłbym go troszkę pogłasakać:)

pozdro
prazynax
Świeżak
Świeżak

Post autor: prazynax »

Witam.
Mam bmke e39 2,2 benzynka i mialem problem z rozrusznikiem,emczylem sie przez tydzien stukaniem pukaniem ,az przestalo pomagac.Ba skubaniec zaczol mi robic zwarcia i akumulatorek momentalnie dead.mechanik powiedzial,ze bez kanalu i odsuniecia skrzyni sie nieobejdzie :(
nie trzeba odkrecac kolektora a tym bardziej skrzyni,wyciagnolem z kolega na parkingu.
robilismy wiekszosc od gory ale pod autko tez trzebabylo wejsc.
bez klucza nasadowego typu torx nie prubujcie nawet.
:D :D :D
pozdrawiam i powodzonka!!!
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

ja jestem tak zdolny że silnik na podjeździe przed domem przełożyłem, mechanik zawsze bajek naopowiada aby zniechęcić i przekonać że trzeba to w warsztacie zrobić. ja trzymam się jednej zasady na wszystko daję sobie czas nie śpieszę się, czy mi to zajmie 1, 2, 3 godziny lotto mi to, ważne że jest zrobione i ta satysfakcja że sam to zrobiłem
ODPOWIEDZ