chce wymienic pompe wspomagania e36 318 tds compact

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

tom3k
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: tom3k »

jak w temacie, moja zaczela jakis czas temu nieznosnie jeczec, dwukrotnie nalewalem plynu ( tego czerwonego ) dodam ze plyn po dniu eksploatacji zmienil barwe na jasny brazowy, mam okazje kupic pompe z 316 benzyniaka (chyba z 1994 lub 1995 r), problem polega na tym ze nie wiem czy to ta sama pompa, mam 318 TDS compact silnik 1665 z roku 1997, jezeli napisalem nie w tym dziale prosze o przeniesienie, to moj 1 temat na tym forum, prosze o jakas podpowiedz, jakiej pompy musze szukac, regeneracja nie wchodzi w gre pozdrawiam.
  Powód edycji: w dziale sam naprawiam umieszczamy relacje z naprawy, wymiany itp., dlatego temat przeniesiony
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: skroczek1 »

Z tego co sie orientuje to musisz mieć org, pompę od wspomagania od tego modelu co masz ... Ja kiedys myślałem ze u mnie tez wyje pompa i wymieniłem na innna , używkę i co sie okazało tez wyje :o
W końcu kiedyś z tata sie wzięliśmy za sprawdzanie co tak szumi i co sie okalało ALTERNATOR wyje:/ łożyska... Upewnij sie czy na pewno u ciebie wyje pompa czy alternator lub któraś rolka...
Papay318tds'99
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

witam kolego tom3k mam podobny problem, który uwidocznił się w te mrozy zanim się trochę olej rozgrzeje to przy skręcaniu szczególnie mocniej na postoju słychać dość mocno pompę jak by pracowała bez oleju. jak coś będziesz wiedział więcej na ten temat chętnie skorzystam 8)
czemu nie regenerowaną coś z nimi nie tak?
tom3k
Świeżak
Świeżak

Papay widzialem ze regeneracja pompy to ok 250 zl i wiecej, a uzywana pompa od 100 zl ( za tyle moge ja kupic ) dodam ze zaczela ryczec wlasnie po tych mrozach, auto stoi przed blokiem nie garazowane, kierownica chodzi ciezko jak silnik chwile pochodzi to sie troche rozluznia, zastanawiam sie nad wymiana pompy zanim moja padnie na dobre, ale mozliwe ze to przejsciowe spowodowane przez niska temperature.
Papay318tds'99
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

też mam nadzieję że to przez te mrozy i jak temp wzrośnie bedzie ok. bo jak na razie to coraz gorzej :evil:
dzisiaj tak słabo kręcił że myślałem że nie zapali i to chyba ta pompa go tak trzyma. Jak myślisz jest to możliwe żeby stawiała taki opór?
tom3k
Świeżak
Świeżak

Papay318tds'99 pisze:też mam nadzieję że to przez te mrozy i jak temp wzrośnie bedzie ok. bo jak na razie to coraz gorzej :evil:
dzisiaj tak słabo kręcił że myślałem że nie zapali i to chyba ta pompa go tak trzyma. Jak myślisz jest to możliwe żeby stawiała taki opór?
stawiam na akumulator :)
ODPOWIEDZ