E34 525 TDS. brak sprzęgła.
Moderator: Moderatorzy
-
lukka
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Świętokrzyskie
zostawilem auto pod blokiem wczoraj i byl straszny mroz, auto rano nie odpalilo ale najgorsze jest to ze nie mam sprzegła, pedał wchodzi do podłogi, odpalilem auto pozniej a sprzegła nadal nie ma, co to moze byc?. mogł mroz cos rozszadzic? prosze pomóżcie,
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
Układ hydrauliczny. Ale jest jeszcze opcja, że coś Ci po prostu przymarzło skutecznie.
Ja też trzymam teraz przez te największe mrozy autko pod chmurką i co rano odpalam.
Wczoraj np. toczyłem się przez 2km z wciśniętym hamulcem, zanim zaczęło hamować. Klocki, tłoczki i płyn zmienione w listopadzie
, a autko zostawiam tylko na biegu bez ręcznego w zimie.
Jak masz możliwość (np. u kolegi) to wstaw go do garażu na kilka godzin i zobaczysz jak trochę odmarznie. Do tego łatwiej będzie sprawdzić hydraulikę itp niż na mrozie
Ja też trzymam teraz przez te największe mrozy autko pod chmurką i co rano odpalam.
Wczoraj np. toczyłem się przez 2km z wciśniętym hamulcem, zanim zaczęło hamować. Klocki, tłoczki i płyn zmienione w listopadzie
Jak masz możliwość (np. u kolegi) to wstaw go do garażu na kilka godzin i zobaczysz jak trochę odmarznie. Do tego łatwiej będzie sprawdzić hydraulikę itp niż na mrozie
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS
-
lukka
- Bywalec
to samo mi mechanik radził, nie mam możliwości nigdzie auto w garażu zostawić i umówiłem się jutro ze do mechanika zaholuje, może to tylko tak jak mówisz ze zamarzło i odpuści.
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
możesz jeszcze (jak masz nadmiar paliwa
) odpalić samochód, poczekać aż się zagrzeje, włączyć nadmuch na 2st do kabiny (głównie pod nogi) i leciutko uchylić jedną szybę najlepiej z tyłu.
Chodzi o nagrzanie silnika, kabiny i co za tym idzie inne elementy też zaczną łapać temperaturę wyższą niż 0 *C. Rozgrzeje Ci się skrzynia i będziesz widział czy coś pomaga.
Ale uprzedzam to może potrwać nawet godzinę i dłużej. Szybę uchyl jak się trochę zagrzeje już wnętrze, żeby nie uszkodzić mechanizmu, a uchyl ze względu na odparowanie wnętrza i różnicę ciśnienia oraz temperatury pomiędzy środkiem i podwórkiem.
Chodzi o nagrzanie silnika, kabiny i co za tym idzie inne elementy też zaczną łapać temperaturę wyższą niż 0 *C. Rozgrzeje Ci się skrzynia i będziesz widział czy coś pomaga.
Ale uprzedzam to może potrwać nawet godzinę i dłużej. Szybę uchyl jak się trochę zagrzeje już wnętrze, żeby nie uszkodzić mechanizmu, a uchyl ze względu na odparowanie wnętrza i różnicę ciśnienia oraz temperatury pomiędzy środkiem i podwórkiem.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
A pod autem nie ma plamy płynu?
Uszczelka w wysprzęgliku mogła podziękować za współpracę- jest on zupełnie nieosłonięty, a wiadomo jak tworzywa się zachowują w taką pogodę....
Uszczelka w wysprzęgliku mogła podziękować za współpracę- jest on zupełnie nieosłonięty, a wiadomo jak tworzywa się zachowują w taką pogodę....
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
lukka
- Bywalec
odpalałem silnik na trochę ale nie puściło nic, nie ma płynu pod autem i nic nie ubyło ze zbiorniczka, patrzyłem tez wysprzeglik przy pedale i nie jest mokry wiec to chyba nie on, pod auto w taką pogode nie mam jak wejsc, dzis jeszcze zobacze i go zaprowadze do mechanika do cieplego garazu, mam nadzieje ze to tylko zamarzło wszystko.
dzięki Panowie:)
dzięki Panowie:)
-
pluskwa9
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Województwo: Podlaskie
Miałem ten sam problem!wymiana siłownika sprzęgła pomogła. Ok. 100zł wydatku!
- bieniek
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Województwo: Zachodniopomorskie
A hamuje? Sprawdź wysprzęglik. 
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.