E30 324 D Zwarcie na linii pedał gazu-pompa(?) POMOCY!

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kubus81
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: kubus81 »

Witam ponownie. Właśnie pojawił się poważny problem: O :( dpaliłem autko i stało się coś przerażającego: Tuż po odpaleniu silnik wchodzi na około 3 tysiące obrotów, wskazówka od obrotów i od paliwa spada do "zera", a następnie silnik gaśnie. Błagam pomocy, nie mam pojęcia co jest grane :cry:
Znalazłem informacje, że czujnik chwilowego spalania niejako odpowiada za ilość dawkowanego paliwa. Czy to znaczy, że "walnięty" ten czujnik robi zwarcie i dzieją się takie rzeczy jak opisałem? I gdzie go szukać wogóle. Aha, jeszcze jedno: Pod kolektorem ssącym są wpieta dwa czujniki (ledwo je widać). Od czego one są??? Luuuuudzie, pomóżcie... :(

No dobra, sam wykombinowałem, że gdzieś jest zwarcie [pompa też sterowana jest elektrycznie (TD), a nie linką gazu]. Trochę pogrzebałem w przewodach pod maską, później w przewodach pod kierownicą i zegarami. Na trochę się uspokoiło, ale dzisiaj znowu skoczyły mi dziwnie obroty ( a wskazówki spadły) w momencie jak PUSZCZAŁEM SPRZĘGŁO :shock: I to nie był zbieg okoliczności, bo później powtórzyło się to jeszcze dwa razy. Moje kolejne pytanie, na które mam nadzieję ktoś zna odpowiedź brzmi: gdzie jest przekaźnik odpowiadający za sterowanie "gazem". Która kostka steruje przepływem prądu na linii pedał gazu ---> pompa paliwowa ??? Znalazłem też kiedyś coś o czujniku na dyferku, ale nie wiem już czy brać go pod uwagę jako winowajcę całego zamieszania... Z góry dzięki jeśli ktoś coś podpowie...
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 20:36 przez kubus81, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

E30 324 D Silnik oszalał. POMOCY!

Post autor: Jawor »

bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Z tego co mi wiadomo to przy pedale gazu jak nie ma linki to jest potencjometr. Sygnał z niego jest przetwarzany przez komputer i dopiero komputer steruje dawką paliwa.
Ale w silnikach 2.4 były już elektronicznie sterowane pompy?? W moim poprzednim [E34]2.4 TD była linka.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
kubus81
Bywalec

W moim poprzednim E30 2,4 D też była linka, a w tym jest już sterowanie elektroniczne. Też byłem zdziwiony, bo to jest Diesel bez turbo! Więc albo było coś kombinowane / przekładane albo to jakiś "prototyp" :wink: Jeśli była to przekładka, to ktoś to zrobił cholernie profesjonalnie, bo instalacja (pod machą i pod kierownicą) zrobiona jak fabrycznie!!! :shock:
Co nie zmienia jednak faktu, że coś jest nie tak. Wczoraj opukałem rączką od śrubokręta czujnik położenia wału korbowego (ten pod rozrusznikiem) i w momencie uderzenia silnik trochę się zadławiał :? :?:
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

To chyba znalazłeś możliwą przyczynę.
Mógłbyś wstawić jakieś foto tego silnika?
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

no to rzeczywiście jakaś hybryda, bo silniki bez turbo były na zwykłej pompie (linka), a jak uturbili ten silnik to władowali elektronikę, jest też taka opcja że silnik posiadał turbo ale padło, a ktoś posiadał kolektory i rurę łączącą, a jeśli nawet nie to są one tańsze niż turbo

ps. jaki rocznik
kubus81
Bywalec

Ten mój to '89. Właśnie wróciłem z komputera. Werdykt brzmi: 1.Czujnik prędkości silnika 2.Prędkość samochodu - panel sterujący. To drugie najprawdopodobniej jest następstwem tego pierwszego (chwilowa dysfunkcja zegarów). A to pierwsze to najprawdopodobniej CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁU KORBOWEGO! A przecież "Sam to wymyśliłem!" - jak krzyczał król Julian XIII :mrgreen:
Ostatnio przeglądałem Otomoto i trafiłem na Bawarkę z identycznym silnikiem jak u mnie. Też 2,4 Diesel, też bez Turbo i też na elektronicznej pompie! Czyli są już takie dwie hybrydy hehe...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

e34 z silnikiem bez turbo z tego co wiem nie występowało był silnik 2.4 ale tylko td, czyli tak jak pisałem jakaś hybryda w e34 z silnikiem td było od lipca 87 do sierpnia 91

a co do problemu to na początek wyczyść styki, zobacz czy kabel od czujnika we wtyczce nie jest ukruszony, i zobacz czy czujnik samoistnie nie przesunął się bo to zmieni odległość od kołków w kole zamachowym i może powodować błędy, jeśli nic z tych rzeczy pozostaje wymiana
kubus81
Bywalec

Właśnie, właśnie. Wszystko się zgadza to co piszesz :) Ale ja to sobie tak tłumaczę, że dzięki temu mam wyjątkowo oryginalny i niepowtatrzalny egzemplarz :mrgreen:
No trzeba będzie nad tym posiedzieć. Tylko tak się zastanawiam jak się wymontowuje ten czujnik, bo wygląda jakby był na wcisk, a nie wkręcany. W dodatku przewód jest robiony "na sztywno". :?
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

czujnik jest wtykany i przykręcany małą śrubką na klucz imbusowy
kubus81
Bywalec

Aaaaa, teraz mam jasność umysłu. Dzięki koledzy za zainteresowanie i za wszystkie cenne info. Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł się odwdzięczyć tym samym. Pozdro :)

P.S. Nadal borykam się jednak z problemem "kaszlu" silnika - tak jakby na ułamek ułameczek sekundy pompa wtryskowa traciła zasilanie. Wcześniej już pisałem o małej regeneracji pinów w skręcanej wtyczce od przewodu zasilającego pompę - niestety objawy nie ustąpiły. Gdyby ktoś, ktokolwiek nawet przypadkiem miał jakiś pomysł gdzie w instalacji mógłbym znaleźć przyczynę mojego problemu, to będę ogromnie wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ