Ostatnio wyprzedzając na trasie poczułem jak beata dziwnie przyspiesza i zwalania.Zaciekawiło mnie to postanowiłem to jeszcze raz sprawdzić dziś.Jadąc mostem gdy obroty dochodziły do 2,5 tyś mocno przyspieszała tak jak powinna i po chwili zwalniała i znów przyspieszała i zwalniała dzieje się to w odstępach mniej więcej dwu sekundowych.Zdarza się że przyspiesza bez zwalniania tak jak powinna.Czy to może być wina turbosprężarki?? Pompuje dobrze jak ściskałem przewód podczas wysokich obrotów to był twardy.
SILNIK: Pojemność skokowa (ccm)2499(TDS)T.Diesel R6/12,
-Oznaczenia silnika M51 + Turbo
-Stopień sprężania 22,0:1
-Zużycie paliwa (l/100km)10.7/5.8/7.6
-Ilość cylindrów 6
-Średnica cylindrów 80 mm
-Skok tłoka 82,8 mm
-Rodzaj wałka rozrządu OHC
BMW e39 525TDS 97r Czy to wina turbosprężarki ??
Moderator: Moderatorzy
Ja uwielbiam taki stan kiedy wszystko w tyle mam 
witam kolego
to może być wina paliwa,wymień sobie filtr paliwa,i powinno być git
jak by to była wina turbo sprężarki to by ci wogóle nie przyśpieszał 
Filtr wymieniony,śmigam na ropie Shell V-Power,byłem na kompie z nią kąt wtrysku dobry,dawka paliwa była za mała i jakiś błąd sterownika silnika.Wszystko już ok problem rozwiązany ale jest jedno ale.Straszny zamuł.Ten samochód katastrofalnie się buja co może być tego przyczyną??Końcówki wtryskiwaczy sprawne,dawka paliwa też,wtrysk sterujący sprawny.Nie wiem co jeszcze można wydumać??
Ja uwielbiam taki stan kiedy wszystko w tyle mam 
Sprawdz przepływomierz w jaki stanie jest.
-
mani210
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Jak rozpoznac sprawny przeplywomierz lub ocenic jego zurzycie??
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
-
krisztof2000
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Dolnośląskie
trzeba się wpiąć i wszystko wyjdzie pojedz na diagnostykę komp i tam ci powinien powiedzieć czy przepływka leży.
-
mani210
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Wielkopolskie
komp nic nie pokazal wszystko ok.
Mechanik z gosliny stwierdzil,ze mam nieszczelna pompe i to stad ma sie brac ten brak mocy.
Stwierdzil,ze trzzeba ja uszczelnic ale czy shock:
to cos da :
Dodano: Pon Mar 15, 2010 8:51 am
Ze tak jeszcze wtrace i spytam. Pompe do regeneracji czy uzuwana ?? Jak remont to w jakich cenach sie to rysuje i czy zna ktos kogos z poznania komu mozna by powierzyc taka pompe i spac spokojnie.
Dodano: Wto Mar 23, 2010 7:58 am
Gdyby to komus kiedys pomoglo to ja osboiscie uszczelnilem pompe bo lecialo z niej odpalac nadal kiepsko odpala ale to chyba nie do konca wina pompy bo cisnienie ma i pompiarz mowil "ze jest ladna tzn w dobrym stanie"
A jezeli chodzi o brak mocy to odlaczylem kabel od przeplywki i jak reka odjol nie muli nie przerywa wkreca sie jak na obroty nie dymi.
Jak by ktos mial problem z tds-em z Poznania to zapraszam mam kogos kto w dobrych cenach a wrecz smiesznych naprawi badz wymieni taka pompe.
Mechanik z gosliny stwierdzil,ze mam nieszczelna pompe i to stad ma sie brac ten brak mocy.
Stwierdzil,ze trzzeba ja uszczelnic ale czy shock:
Dodano: Pon Mar 15, 2010 8:51 am
Ze tak jeszcze wtrace i spytam. Pompe do regeneracji czy uzuwana ?? Jak remont to w jakich cenach sie to rysuje i czy zna ktos kogos z poznania komu mozna by powierzyc taka pompe i spac spokojnie.
Dodano: Wto Mar 23, 2010 7:58 am
Gdyby to komus kiedys pomoglo to ja osboiscie uszczelnilem pompe bo lecialo z niej odpalac nadal kiepsko odpala ale to chyba nie do konca wina pompy bo cisnienie ma i pompiarz mowil "ze jest ladna tzn w dobrym stanie"
A jezeli chodzi o brak mocy to odlaczylem kabel od przeplywki i jak reka odjol nie muli nie przerywa wkreca sie jak na obroty nie dymi.
Jak by ktos mial problem z tds-em z Poznania to zapraszam mam kogos kto w dobrych cenach a wrecz smiesznych naprawi badz wymieni taka pompe.
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,