filtr paliwa nie daje sie odkrecic

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kantowy
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: kantowy »

witajcie krece go kluczem lancuszkowym w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara ale tylko 2 pelne obroty poszedl i nic mocniej boje sie zeby podstawy nie polamac doradcie co zrobic bo juz niestety brak mi sil i cierpliwosci na ten gowniany motor totalna pomylka jak bmw to benzyniak
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996

Post autor: bÅ‚ażej21 »

kolego ale jaki silnik bo w poście nie napisałeś a także w swoim profilu nie masz podanego , modelu bemki
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

Post autor: marcellchen »

ja u siebie jak wymienialem filtr 2 tygodnie temu, to wykrecilem cala podstawke z komory silnika, potem podstawke wkrecilem w imadlo i filtr wykrecilem ... szlo ciezko ale znacznie lepsze dojscie i wieksza sile mozna bylo uzyc.

i to nie prawda ze jak BMW to tylko w benzynie ....
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Ja odkręciłem rękoma filtr paliwa [po kupnie auta, później również], czy Twój był kiedykolwiek zmieniany :?:
Próbuj kręcić w jedną stronę i drugą- powinno się udać "rozruszać", albo wyjazd z całą podstawą na imadło- jak napisał kolega powyżej.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

w kierunku przeciwnym do skazówek zegara-zakręcasz :!: :!: :!:
(jeszcze zalezy jak patrzysz na ten zegar)
jak filtr jest zamontowany w aucie stoisz przed nim i masz przed oczami zegar to kręc zgodnie z ruchem wskazówek zeby odkręcić
jak wymontujesz i zakręcisz z podstawą do imadła filtrem do góry wtedy sytuacja jest odwrotna

ps. podstawa jest droga wiec jak nie masz pewnosci jak kręcić wez zwykłą śrube z nakrętką łbem do góry i kręć nakrętką - w tym samym kierunku odkręcasz filtr co nakrętke

Takie proste a mozna sie pogubić :roll:
Przykrecaj filtr ręką z czuciem a nie kluczem na maxa
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 10:15 przez bredek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Taki malutki off topic... ale rozbawiło mnie stwierdzenie, że motor jest "g****" dlatego, że użytkownik nie potrafi odkręcić filtra paliwa :D

Benzyna jest równie g**** - tam też jest filtr :P
bredek
Bywalec

g**** mechanik a nie motor ale jemu tez trzeba pomóc zanim cos popsuje jak juz tego nie zrobił :wink:
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Województwo: Lubelskie

Post autor: RaffY »

Moj stary filtr odkrecalem przecinakiem i młotkiem :roll: Tylko to w miare znakomicie podeszlo :) Kluczem do filtrow jedynie przykrecilem nowy... No i trzeba uwazac zeby nie polamac tej plastikowej podstawki...
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

W jakim celu dokręcać filtr paliwa kluczem?

U siebie odkręcam i przykręcam bez żadnych narzędzi - nie połamię podstawy, jest szczelne bo są uszczelki, oraz mam możliwość stosunkowo łatwego odkręcenia.

Zresztą o ile pamiętam wszystkie "instrukcje" mówią o przykręcaniu filtra dłońmi.
bredek
Bywalec

Dokładnie ręką wystarczy klucza uzywac tylko w ostatecznosci do odkrecenia po poprzednim mechaniku

ps.jak by tak padło w trasie wymienic filtr to by sie trzeba było zapłakac przy nim a ja robie to w 5 minbez zadnych kłopotów i narzędzi
kantowy
Bywalec

525 tds ale filtr dokrecony rekami a może odkrecic sie nie chce z powodu podcisnienia ktore dala pompa paliwa juz mam dosc bmw mam procz tego audi i ono bardziej niezawodne tylko nie daje takiej frajdy z jazdy
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A może... po prostu go odkręć zamiast dokręcania...

Teorie typu podciśnienie wytworzone przez pompę są równie dobre i prawdopodobne co zastanawianie się czy to może nie przez zielone ludziki (A może innego koloru?).

Nigdy nie miałem problemu z odkręceniem filtra, jednak żaden z filtrów które odkręcałem nie był przykręcony przez osobę o przeroście siły nad intelektem - taka przyczyna problemu również może teraz cię prześladować... a nigdy nie wiadomo kto wcześniej dłubał przy aucie.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Kontakt:

Post autor: ded »

Z poziomu Twoich wypowiedzi wydaje mi sie ze z mechanika masz malo wspolnego i jesli wymiana filtru Cie przerasta to zwroc sie do prawdziwego mechanika. Nie musi miec wiedzy ani doswiadczenia, zrobi to w kilkanascie sekund:P

Co do filtra paliwa to mi zawsze ladnie wykrecal sie reka ale slyszalem ze w ostatecznosci mozna przebic go wkretakiem i wtedy odkrecac. Polecam jednak patent z imadlem, wydaje mi sie bezpieczniejszy.

Z ciekawosci zapytam jeszcze jakie masz problemy z tym silnikiem. Takie dosadne opinie warto poprzec argumentami :)
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

powiem tak, ja mialem jeszcze oryginalny niemiecki filtr ze znaczkiem bmw, sadzac po tym musial byc przy ostatnim przeg;adzie w niemczech wymieniany tzn, jakies 2 lata temu (moze dalej?) i z lekkim trudem wykrecilem go reka...
jak wykrecasz filtr to nie ciagnij go do dolu, tylko przekrecaj odwrotnie do poruszajacych sie wskazowek zegara
kantowy
Bywalec

odp wciagu 16 miesiecy przejechane 20 tkm i takie problemy nastawnik pompy czyszczenie pompy czujnik abs dwa razy pierdyknol napinacz paska kiwaczek razem z lapa napinajaca termostat kolo pasowe a teraz dwumasa szykuje sie do wymiany nie bede pisal o reguralnych przegladach bo to wszystko jest na czas sami znacie ceny zawiodlem sie strasznie na tym silniku daje zajebiste wrazenia ale utrzymanie go w dobrej kondycji kosztuje krocie moim zdaniem jak bmw to benzynka
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

Post autor: marcellchen »

kantowy pisze:odp wciagu 16 miesiecy przejechane 20 tkm i takie problemy nastawnik pompy czyszczenie pompy czujnik abs dwa razy pierdyknol napinacz paska kiwaczek razem z lapa napinajaca termostat kolo pasowe a teraz dwumasa szykuje sie do wymiany nie bede pisal o reguralnych przegladach bo to wszystko jest na czas sami znacie ceny zawiodlem sie strasznie na tym silniku daje zajebiste wrazenia ale utrzymanie go w dobrej kondycji kosztuje krocie moim zdaniem jak bmw to benzynka
no to kolego trafiles na mine .... ja jezdze swoim ponad 4 lata i przy silniku wymienilem tylko pasek, swiece no i filtry i plyny ...... i jestem zadowolony i nie sadze ze jak BMW to tylko benzyna ....
Obrazek
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Kontakt:

Post autor: ded »

Moj bilans przez rok wyglada nieco gorzej ale takze uwazam ze TDS to fajny silnik. Tyle ze BMW to samochod nie dla kazdego. Jak kupowales to czego sie spodziewales, ze bedzie kosztowal tyle co golf 3? Poza tym podstawa to kupic zadbana bunie ale patrzac na Twoje problemy to i tak masakry nie ma. Ja jestem zdania ze majac samochod 1. rok po prostu sprzatasz po poprzednim wlascicielu. BMW glownie przez wieksza komplikacje budowy maja tendencje do tego, ze zawsze jest jakis drobiazg do zrobienia.
ODPOWIEDZ