Wyciek plynu + spore cisnienie w ukladzie

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Ostanio mam nastepujacy problem. Mam maly wyciek plynu chlodniczego, w garazu po nocy jest kilka kropel z tylu silnika (idealnie na srodku wzgledem szerokosci auta). Wyciek jest na tyle maly ze mechanik nie mogl go namierzyc. Plynu ubywa mi raczej wolno ale gdy zgasze cieply silnik i otwieram korek (po polgodzinnym postoju) to syczy (uchodzi za duze cisnienie) do tego ponosi sie plyn.

Zagladalem pod auto ale nic nie znalazlem, pod korkiem brak majonezu, do komory spalania tez raczej nie idzie, rano kopci troche na bialo ale przy tej pogodzie to raczej standard. W srodku cieplo, szybko sie nagrzewa, wskazowka idealnie w pionie, czy z nagrzewnicy nie leci trudno powiedziec, w okolicy dywanikow mam mokro ale od sniegu a plynu chlodniczego nie zauwazylem.

Jeden mechanik obstawial uszczelke pod glowica, inny mowil ze moze korek w zbiorniczku plynu chlodzacego do wymiany (chyba po 30 min powinien wyrownac cisnienie). Macie jakies pomysly? Dodam ze plyn wymienilem na prestone, uklad wyplukalem i dolalem uszczelniacz w plynie prestone. Niestety nie pomoglo.
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Jeżeli podnosi się płyn i jest za duże ciśnienie to może być następstwem niedrożnego przewodu przelewowego między chłodnicą a zbiornikiem płynu.W następstwie powyższego w górnych partiach chłodnicy będzie zbierać się uwięzione powietrze.Gdyby puszczała uszczelka pod głowicą powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza przy pracującym silniku.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Pecherzykow nie zaobserwowalem ale co do droznosci tego przewodu to czy moge go odlaczyc od chlodnicy, podniesc do gory koniec (nie powinien leciec plyn) i dmuchnac w ten koniec rurki, tak?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Należało by np. wykałaczką przetkać wylot z chłodnicy i wlot do zbiornika ,płynu raczej należało by upuścić ponieważ chłodnica jest nisko mocowana i cokolwiek wycieknie.Sam przewód przedmuchać.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Zaparkuj auto dziobem do góry i prawy bok w dołku, grawitacja powinna wystarczyć aby nic nie wyleciało :)

Ale zanim zaczniesz coś robić odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego i zobacz czy płynie płyn wężykiem przelewowym, lekko podgazuj i powinien być wyraźny strumyk, na jałowym powinno się sączyć/malutki strumyczek.

Jeżeli była by niedrożność to nie będzie płynu z przelewu.
Awatar użytkownika
emilvip82
Bywalec
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 2000
Województwo: Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: emilvip82 »

Witam!
Zauważyłem ostatnio że po przejechaniu kilkunastu km jak odkręce korek od zbiorniczka z płynem chłodzącym to wydostaje że powietrze. Zauważyłem też, że ten gruby wąż jest lekko twardawy i jak się odkęci korek to schodzi z niego powietrze. Jak ściskam ten gruby wąż to płyn się przelewa przez ten mały wężyk do zbiorniczka. Dodam że nie mam żadnych wycieków pod autem, temp jest cały czas w pionie, auto normalnie się nagrzewa, płyn chłodniczy jest czysty ( nie ma żadnego oleju). Martwi mnie jednak to ciśnienie które robi się w wężach :( Drożność płynu jest, na wolnych obrotach lekko się sączy. Czy to korek jest zepsuty i nie puszcza powietrza? Proszę o porady :)
..:: było BMW e36 318tds Compact M41 2000r 204k km ::..
..:: było Audi A4 B7 Avant BPW 2.0 tdi 2006r 150k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor R170 2002r 133k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz C 200 Diesel W202 1994r 260k km
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

A nie szukasz dziury w całym?

Układ w czasie jazdy się nagrzewa i wzrasta ciśnienie - dodatki w płynie + ciśnienie powodują, że płyn nie gotuje się.

Chyba, że po przejechaniu X kilometrów, następnie pełnym wystudzeniu auta (np. 12 godzin postoju... chociaż i tak jeszcze nie będzie w pełni wychłodzone w obecnych temperaturach) występuje wyraźne nadciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym.

Na zimnym (np. po nocy) korek powinien odkręcać się bez dodatkowych atrakcji.
Awatar użytkownika
emilvip82
Bywalec
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 2000
Województwo: Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: emilvip82 »

raven_1983 pisze:A nie szukasz dziury w całym?

Układ w czasie jazdy się nagrzewa i wzrasta ciśnienie - dodatki w płynie + ciśnienie powodują, że płyn nie gotuje się.

Chyba, że po przejechaniu X kilometrów, następnie pełnym wystudzeniu auta (np. 12 godzin postoju... chociaż i tak jeszcze nie będzie w pełni wychłodzone w obecnych temperaturach) występuje wyraźne nadciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym.

Na zimnym (np. po nocy) korek powinien odkręcać się bez dodatkowych atrakcji.
Sprawdzę jeszcze raz :) zwykle robię codziennie ok 50km autkiem, czasami zdarzy się 100-150km, zobaczę jak będzie wyglądała sytuacja po nocy. W sumie mogę jeszcze zainwestować w nowy korek ( bo nie mam nikogo w okolicy żeby pożyczyć i sprawdzić inny) tak na wszelki wypadek, nie kosztuje to przecież nie wiadomo ile, a zawsze będę miał pewność że jest dobry :) Zauważyłem też, że na wężyku przelewowym, który wychodzi z chłodnicy do zbiorniczka jest taki zielonkawy nalot przy opasce ściskającej. Ale wężyk, który odprowadza nadmiar płynu jest drożny, sprawdzałem. Dzięki za info :)
..:: było BMW e36 318tds Compact M41 2000r 204k km ::..
..:: było Audi A4 B7 Avant BPW 2.0 tdi 2006r 150k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor R170 2002r 133k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz C 200 Diesel W202 1994r 260k km
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Mialem niedrozny wezyk powrotu a konkretnie krociec w zbiorniczku wyrownawczym. Zabil sie drobinkami zamulacza ktory zaaplikowal poprzedni wlasciciel. Plukalem uklad 2 razy ale widac wszystko nie wyszlo. Teraz jest juz dobrze, dzieki za rady.
ODPOWIEDZ