przegrzewanie się silnika
Moderator: Moderatorzy
Witam wszystkich ponieważ jestem tu nowy.Mam BMW 525TD od 3 lat do tej pory miałem spokój nic się nie działo.Od niedawna temperatura silnika rośnie mi do czerwonej kreski,wymieniłem termostat i dalej jest to samo.Przewody do chłodnicy są zimne jak i cała chłodnica,przewody nie są napompowane są raczej miękkie.Jak ktoś wie co to może być proszę o doradę?
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Może pompa cieczy chłodzącej wysiada
-
pietrek525
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Dolnośląskie
Tak jak kolega Mamamuszi pisze to bedzie pompa wody zapewne wirnik byl plastikowy i szlak go trafił.
-
pietrek525
- Bywalec
Była o tym mowa na forum,jak masz zimną chlodnice to prosty wniosek brak obiegu w układzie chłodzenia a co za tym idzie pompa wody,daj znac jak namierzysz usterke.
Ok na pewno dam znać jak to usunę, ale czy pompa wody może tak siąść podczas jazdy.Jeżdżę już tym samochodem parę lat i go nieżle znam
-
pietrek525
- Bywalec
Kolego jak wskaznik temperatury poszedłna czerwone pole to oby ci głowica nie pękla,td albo tds-y są na to bardzo czułe.
Nie kolego nie dopuściłem do tego aby poszło na czerwone pole.Jak dochodziło do trzeciej kreski to włączyłem ogrzewanie na maxa i mu przechodziło.To wszystko działo się gdy temp. powietrza była -19stopni
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
A kiedy miała by paść pompa jak nie w czasie pracy?
Element mechaniczny, pracujący cały czas gdy chodzi silnik najczęściej padnie w czasie pracy.
Poszukaj nieco na forum - z mojego punktu widzenia jest to kolejny niesamowicie wtórny wątek na temat poruszany bardzo szczegółowo... zamieszczony chyba tylko i wyłącznie z przekonania autora o wyjątkowości zagadnienia z którym spotkało się już luźno licząc kilkadziesiąt osób z tego forum.
Szkoda czasu, sił, środków i miejsca w bazie danych aby powtarzać te same wypowiedzi i te same schematy postępowania, oraz te same informacje co i jak sprawdzić.
Raczej bym patrzył na to czy termos się nie zacina - przy padniętej pompie nie było by ogrzewania.
Element mechaniczny, pracujący cały czas gdy chodzi silnik najczęściej padnie w czasie pracy.
Poszukaj nieco na forum - z mojego punktu widzenia jest to kolejny niesamowicie wtórny wątek na temat poruszany bardzo szczegółowo... zamieszczony chyba tylko i wyłącznie z przekonania autora o wyjątkowości zagadnienia z którym spotkało się już luźno licząc kilkadziesiąt osób z tego forum.
Szkoda czasu, sił, środków i miejsca w bazie danych aby powtarzać te same wypowiedzi i te same schematy postępowania, oraz te same informacje co i jak sprawdzić.
Raczej bym patrzył na to czy termos się nie zacina - przy padniętej pompie nie było by ogrzewania.
Kolego ogrzewanie działa bardzo dobrze.Przepraszam jeżeli Cię denerwuję szukam właśnie na forum,może coś znajdę.Ja tu jestem pierwszy raz i trochę jed\szcze nie wiem jak to wszystko działa
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Ależ nie denerwujesz... po prostu szkoda żebyśmy przepisywali kolejny raz informacje zawarte na forum.
Jak obszerny wątek nie pomoże to tam zadaj pytanie i będzie poszerzona baza wiedzy.
Jak obszerny wątek nie pomoże to tam zadaj pytanie i będzie poszerzona baza wiedzy.
-
jarku
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1998
- Województwo: Wielkopolskie
też przyczyny dopatrywałbym sie w pompie
Dziękuję koledzy za podpowiedzi.Rzeczywiście to była wina pompy