[E39] Wibracje samochodu i odgłos klekotania / mielenia

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Jarec
Bywalec

[E39] Wibracje samochodu i odgłos klekotania / mielenia

Post autor: Jarec »

Dziś podczas manewrów po zmianie biegów samochód dostał dużych wibracji i zaczoł wydawać taki klekot z siebie. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika niby wszystko było ok, ale po chwili zaczął się odgłos jakby mielenia czegoś i duże drgania na dźwigni zmiany biegów. Biegi nadal wchodzą bez problemów, przyspiesza niby oprócz tego odgłosu i tych drgań nic się nie dzieje. Zauważyłem tez spadwek obrotow na jałowym biegu jak normalnie na ciepłym miałem tak ok800 teraz jest ok500. Tak samo na parkingu zgasiłem i zapaliłem silnik i po pewnym czasie znów usłyszałem coś jakby mielenie. Miałem wymieniać dwumasówkę, może to coś ze sprzęgłem?? mam e39 tds. Dziękuje z góry za pomoc.
UPDATE: Właśnie poszedłem na parking i odpaliłem samochód. Wszystko było ok dopóki nie dodałem gazu. Na jałowym biegu z puszczonym sprzęgłem. Po dodaniu gazu pojawił się odgłos jakby obcierania. Tak jakby np jakieś koło było wygięte i zaczynało obcierać o coś taki metaliczny odgłos.
help:(
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

moze ktoras poduszka sie zerwala i silnik sie ze skrzynia nie zgrywa? ja jak mialem stluczke to mi wlasnie poduszki zerwalo z silnika, wysunal sie kawalek do przodu i zaczal glosno stukac+zniknely mi biegi, moze Ci sie delikatnie cos przesunelo? albo skrzynia z poduszki spadla? nie wiem, tak tylko podaje 1 pomysl jaki mi przyszedl do glowy ;>
;>
Jarec
Bywalec

Post autor: Jarec »

UPDATE: Witam, posiedziałem z kolegą nad samochodzikiem. I tak silnik chodzi równo, wkręca się na obroty i wszystko ok. Tak jak powiedziałem są drgania na dźwigni zmiany biegów i taki dziwny pisk jakby obcierania. Jedyna rzecz jaką zauważyliśmy to że taki 5-cio rowkowy pasek, długi, przechodzący przez alternator, klime itp jest bardzo lużny i tańczy na kołach, i właśnie to najprawdopodobniej on wydaje ten dziwny dźwięk po dodaniu gazu. I to jest jedyna rzecz jaką zuważyliśmy nie tak. A i jeszcze od czasu do czasu miga ikonka ładowania. Ale czy przycięcie tego paska spowodowało by aż takie drgania całego samochodu i dźwigni zmiany biegów??

[ Dodano: Sob Maj 17, 2008 12:56 pm ]
No i wszystko juz wiadomo: przyczyną wszystkiego byl wadliwy pasek który mimo że z napisem BMW skurczył się o ponad 2cm przez co sukcesywnie rozwalał napinacz. Naprawa z wymiana napinacza i paska kosztowała mnie 300pln a samochodzik śmiga jak nowy :) Pozdr.
ODPOWIEDZ