BMW 320/2005r/209tys km - czy warto ?

Porady na co zwrócić uwagę i jak kupować, opinie o bieżących ogłoszeniach sprzedaży.
Chcesz kupić? Bądź spokojniejszy - zapytaj!

Moderator: Moderatorzy

kaziko
Świeżak
Świeżak

Post autor: kaziko »

zapostowalem to samowczoraj na bmw-klub.pl, ale jak znalazlem to forum to pomyslalem, ze tutaj szybciej sie cegos dowiem :

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11223668

silnik 2.0 diesel 150KM (w ogłoszeniu 170KM ale to pomyłka albo niewiedza aktualnego wlasciciela), przebieg 209kkm, z czego okolo 10kkm zrobione w polsce od jesieni.
ogladalem samochod - od razu mowie, jestem kompletnym laikiem - wyglada bardzo dobrze. silnik chodzi rowno, prawie zadnych wibracji przenoszonych do srodka, jak na diesel to wydaje mi sie, ze jest cichy, karoseria trzyma sie kupy, przy jezdzie probnej nie wyczulem luzow, drzwi nie stukaly na nierownosciach, automat zmienia biegi prawie niewyczuwalnie.

wnetrze rzeczywiscie zadbane, skore na fotelach w takim stanie, ze nie widac praktycznie zyzucia. jedyne co to rzeczywiscie wytarta kierownica powiedzialbym, akurat po 200kkm. lakier i karoseria : nie zauwazylem zadnych widocznych golym okiem zadrapań, wszystkie łączenia jakie moglem zobaczyc wygladaja na oryginalne fabryczne, nie widac sladow pozniejszego lakierowania czy czegos takiego, ale zadnym urzadzeniem lakieru nie sprawdzalem. jedyne co w kwestii wypadkowosci rzucilo sie w oczy to prawe lusterko fotochromatyczne, lewe zwykle, czyli bylo wymieniane. fakt nieprzyjrzalem sie czy wszystkie szyby sa oryginalne.
konfiguracja taka jakiej szukam (samochod dla żony) czyli kombi, automat, marka niemiecka:) .

moje watpliwosci : 200tys km w niecale 5 lat - czy dla tej klasy samochodu to duzo czy malo ? wiem, ze zabrzmi to prowokacyjnie na forum o bmw, ale o mercedesach piszą , ze 500tys to nie jest duzo. jak jest z awaryjnością ogolnie tej saerii z 2005 roku ? jesli dobrze zidentyfikowalem to E46 z silnikiem M47 20TUV ? z roznych dyskusji na forach glownie zagranicznych wyczytalem, ze silnik dobrze traktowany powinien dociagnac do 350tys km może nawet wiecej. czy bmw oficjalnie podaje jaki jest spodzeiwany czas zycia silnika ?

co mnie kusi : ogolnie dobry stan samochodu, i dobra jak na ten rocznik cena.

za wszelkie komentarze bede zobowiazany, decyzje musze podjacdosc szybko, bo żona nie ma czym jeździć w tej chwili :)
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Link nie działa niestety.

Silnik bez problemu powinien dociągnąć i do 500, oczywiście trzeba go dobrze traktować i dofinansować jesli trzeba.
Koniecznie podłącz samocód pod dobrego kompa, jeśli nie żałujesz grosza na sprawdzenie to odwiedź też ASO BMW.

O samym E46 poczytasz trochę tutaj: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=22&t=4043
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Dawit000
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

Wydaje mi się troche mało 200tyś km w 5-6 lat. Wiem jak sie jeździ w za granicą a szczególnie w niemczech. No chyba że auto było z francji to szukaj która ćwiartka była wstawiana. Pisze to ponieważ link nie działa
Szamil
Bywalec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Szamil »

Witam,

KOledzy w zakupie aut nie ma regul. Auto trzba poprostu nalezycie i starannie sprawdzic. Tak jak pisal Jawor nie zaluj fufu i podjedz do serwisu na sprawdzenie. Tylko to Ty wybieraj serwis i nie informuj o tym ktory to sprzedajacego przed wizyta.

Auto na zdjeciach prezentuje sie ladnie.

Pozdrawiam
Rzuc okiem na moje byłe 540i

Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

co do przebiegu to nie ma sie co czepiac, widac ze jesli byl krecony to niewiele, jelsi nie byl (bo raczej nie widac tego po zdjeciach zeby byl) to chociaz wiesz ile naprawde autko przejechalo w swoim zyciu i nie zyjesz w bledzie ze ma ledwie 75 tys km, gdzie pozniej wychodzi to i owo a tu tylko 75tys. km
moim zdaniem na zdjeciach prezentuje sie elegancko,

co do stany tecnicznego to jak wiadomo nikt do konca nie sprawdzi auta przed zakupem

wszystko zawsze wychodzi po kupnie w czasie uzytkowania,

trzeba po prostu trafic na dobre auto, a to tak wyglada
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Co do przebiegu, taki przykładzik... znalazł się odważny, który licznika nie cofnął :mrgreen:

http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11596432
Obrazek
Awatar użytkownika
Bopss
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 2002
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bopss »

Czasem sprzedawca sam proponuje serwisy,wiec podjedź do innego,takiego wybranego przez siebie i nie informuj o tym wcześniej. Juz sama reakcja sprzedawcy będzie dla Ciebie informacją czy coś ukrywa.
ODPOWIEDZ