[E36][[318TDS] Problem z odpaleniem 318TDS

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Mariuszmix
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: Mariuszmix »

Jak ktoś dojdzie przyczyny tego odpalania na mrozie niech da znać ,bo u mnie w e39 2.5tds jest to samo i już ręce wszyscy rozkładają.
dizel
Bywalec

Post autor: dizel »

Mariuszmix pisze:Jak ktoś dojdzie przyczyny tego odpalania na mrozie niech da znać ,bo u mnie w e39 2.5tds jest to samo i już ręce wszyscy rozkładają.

A masz zamontowany rezystor?
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

sprawdzcie panowie kąt wtrysku bo tez miałem podobnie po ustawieniu na oko a po ustawieniu na kompie przy -20 nie mam najmniejszego problemu.
Chyba ze silnik nie ma kompresji(to juz wieksza bolączka)
No i oczywiscie szczelny układ paliwa zeby paliwko sie nie cofało
Mariuszmix
Świeżak
Świeżak

Nie ma rezystora i mam szczelny układ nawet zaworek zwrotny wstawiłem ale to nic nie dało
el_banano
Bywalec

Post autor: el_banano »

dizel pisze:olej wymieniony 700km temu :)
mnie nie chodzi o start rozrusznika tylko o to ze tyle trzeba krecic...tragedia...filtr paliwa wymieniony tez 700km temu, powietrza i oleju rowniez...

na swiecach mam zrobione okolo 15 tysiecy wiec powinny byc dobre - zreszta mam zamontowany wskaznik poboru pradu i napiecia - w czasie grzania swiec pobierany jest dosc spory prad wiec grzeja...
akumulator ok i rozrusznik jak slychac kreci - po nocy mam wlasnie taki problem z odpaleniem...

jakby paliwa nie mial...jak juz odpali to pieknie trzyma obroty i jesli chodzi o jazde to swietnie sie zbiera, nie kopci i w miare jest elastyczny...

co do ptaków :) ten na pierwszym planie odleciał ze strachu - a tamte dwa co sa w oddali po lewej stronie jakby sie zerwały, ale stwierdzily ze silnik diesla im nie grozi :)

nie bede oryginalny i powiem że mam to samo tylko mi odpala jak kręce tak z 15 minut. katastrofa!!
regenerowałem już pompe wtryskową, wymieniłem wtryski, akumulator, świece i nadal to samo, nie moge odpalić, a jak jest ciepło tzn powyżej 5 st to pali normalnie. nie mam już pomysłu co i jak z tym silnikiem, ale jeszcze może to być czujnik temp, silnika jak sie dzis dowiedziałem
dodam jeszcze że kat wtrysku ciśnienie na wtryskach na pompie ustawione tak jak powinno być, prąd jest, ciśnienie jest a nie pali....... no i o co tu chodzi??? :?
bredek
Bywalec

el-banano a cisnienie na tłokach jest???
el_banano
Bywalec

tak ciśnienie jest w normie, tzn tak jak powinno być.
jeszcze spróbuje zmienić olej bo obecnie mam 15w40 może to coś pomoże, bo jak jest ciepło to pali na dotyk dosłownie
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Sprawdź czy napięcie do świec dochodzi.
Przy 3 padniętych świecach przy temperaturze poniżej 5 stopni można kręcić do usranej śmierci i bez pomocy plaka albo innego wspomagacza nie zapali.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
dizel
Bywalec

bredek pisze:s
Chyba ze silnik nie ma kompresji(to juz wieksza bolączka)
A jak to z tą kompresją jest? Mowicie ze jak kompresja jest dobra to zapali a jak nie to bedzie problem - ok, ale jak sprzwdzic kompresje? czy badanie kompresji musi byc przeprowadzone na mrozie? przeciez jak juz odpale i pojade do mechanika sprawdzic kompresje to silnik bedzie goracy...
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998

Post autor: marcellchen »

kompresja kolego to cisnienie sprezania silnika - czyli mowiac prosto jakie cisnienie sprezania ma kazdy tlok - jak szczelna jest komora spalania -tlok, pierscienie, zawory i gniazda zaworowe - jednym slowem wynik ten mowi nam o kondycji silnika ... jezeli kazdy cylinder ma dobra kompresje i w kazdym cylindrze jest ta wartosc podobna to silnik jest git, jezeli nawet w jednym jest troche mniejsza wartosc to znak ze silnik umiera. przy dobrej kompresji mieszanka paliwowa jest szybko i efektywnie sprezana wiec problem z rozruchem i moca nie wystepuja, gdy ta mieszanka jest slabo sprezana, cylinder na zimno nie moze sprezyc powietrza do wymaganej temperatury pracy i musi troche pokrecic zeby doprowadzic do wybuchu mieszanki ... mierzy sie to sprezanie przez wkrecenie urzadzenia w miejsce wtryskiwacza i wykonuje pare obrotow rozrusznikiem i tak dla kazdego cylindra.
Obrazek
dizel
Bywalec

dziekuje za nieco teorii, ale brak odpowiedzi na moje pytanie.
Czy pomiar kompresji na zimnym silniku przy -15 a na goracym to jakas roznica?
Czy np nie ma tak, ze przy -16 kompresja jest do bani a jak sie silnik nagrzeje to jest ok - czy to mialo by znaczyc, ze zeby wiarygodnie okreslic czy do wina kompresji czy nie trzeba by mierzyc kompresje kiedy silnik ma -15 stopni?
el_banano
Bywalec

kompresje kolego sprawdza sie na zimnym silniku. jak u siebie sprawdzałem to auto dałem do warsztatu i koleś to sparwdzał dopiero na drugi dzień rano jak silnik jest zimny.
wiec odp na twoje pytanie brzmi że kompresje sprawdza sie na zimnym silniku.

pozdro
Mariuszmix
Świeżak
Świeżak

I jak tam doszedł ktoś jaka to wada tego uruchamiania jak tak to niech podzieli się tym na forum.
Awatar użytkownika
Diler
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Lubelskie

Post autor: Diler »

U mnie w 318 ten sam problem. Auto ma kompresję (zbadane w serwisie) a przy mrozie poniżej -5 jest masakra z pierwszym zapaleniem. Muszę go kręcić dobre 25 sekund zanim załapie. Później jest wszystko ok, jak nawet ostygnie po 2-4 godzinach. ale jak postoi całą noc to rano kręcę i kręcę. Będę również wdzięczny jeżeli ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu.
Jedyny słuszny wybór - BMW
bredek
Bywalec

nie ma jednej odpowiedzi nie ma cyk i juz
kazdy kto sledzi forum i czyta posty dawno wie co jest powodem bo temat jest wałkowany non stop
cznników jest tak wiele jak tdsów na tym forum i wszystkie juz chyba były omawiane ale dla leniwych wymienie jeszcze raz kilka:
1-swiece
2-nieszczelny układ zasilania
3-kąt wtrysku
4-dawka paliwa
5-lejące wtryski
6-cisnienie silnika(kompresja)
7-marznące paliwo
8-cofające sie paliwo
9-słaby aku
10-rozrusznik(musi kręcić)
11-olej w silniku (mineralny-zmienic natychmiast!!!)
I wiele innych które juz były opisane,ale mając to co wymieniłem w porządku problemu nie powinno byc
Awatar użytkownika
Diler
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Lubelskie

Post autor: Diler »

ja u siebie juz wyeliminowałem:
1-swiece
2-nieszczelny układ zasilania
6-cisnienie silnika(kompresja)
7-marznące paliwo
8-cofające sie paliwo
9-słaby aku
10-rozrusznik(musi kręcić)
11-olej w silniku (mineralny-zmienic natychmiast!!!)

zostało jeszcze kilka rzeczy do sprawdzenia
Jedyny słuszny wybór - BMW
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Kontrolnie zapytam - jak sprawdzałeś świece?

brak przepływu prądu = padnięta...

Więcej nic się nie stwierdzi bez sprawdzenia jak rzeczywiście grzeje.
djsully99
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Coupe
Model: 320d
Rocznik: 2004
Województwo: Lubuskie

Post autor: djsully99 »

witam
panowie mam identyczny problem z odpalaniem i czytam sobie ze to nie ja sam mam z tym problem ale wielu z nas. Ja dzisiaj wymienilem swiece autko postalo i efekt identynczy jak przed wymiana wiec kupilem jeszcze filtr paliwa bo podobno to tez jest przyczyna i tak sobie mysle czytajac te wypowiedzi. czy mozliwe zeby nagle kazdemu z nas padla:
1, pompa
2 swiece
3. przestawil sie kat wtrysku
4 itd itp
tak troche kurde dziwnie wszystkim naraz sie 318 tds rozjechaly nie sadzicie ?
ja sprobuje jeszcze filtr paliwa jutro wymienic i zobaczymy ale moje pytanie brzmi
czy ktos kiedys wymienial ten filterek ja juz nie mialem cierpliwosci dzisiaj po wymianie swiec bo wiadomo ze latwo nie jest to wymieniec dlatego ide na latwizne i sie pytam
jak szybko i sprawnie wymienic filtr paliwa
z gory dzieki z pomoc
pozdrowionka
Obrazek
dizel
Bywalec

Ja mam problemy z odpalaniem a jestem swiezo po wymianie filtrow: powietrza, oleju, paliwa...wiec to nie to...

Co do wymiany filtra - jest gdzies opis na forum, ze mozna go oburacz wykrecic i wkrecic nowy - sposob spoko, ale ropa sie wyleje na silnik...ja to zrobilem inaczej:
1. odkrecasz dwie sruby - chyba 13-stki mocujace obudowe filtra do karoserii.
2. odpinasz wtyczke zasilajaca podgrzewacz w wykreconej obudowie.
3. odpinasz wezyk doplywowy i odplywowy - nie sciagasz wezykow tylko naciskasz taki zatrzask i wychodzi razem z kawalkiem pastiku - i tylko w tym momencie moze polac sie troszke ropy z wezykow - wystrarczy podlozyc jakis stary podkoszulek bo wiele tego nie bedzie - na pewno nie tyle co by bylo gdybys wykrecic filtr bezposrednio z obudowy w samochodzie
4 po tych wszystkich operacjach wyciagasz filtr z obudowa - odkrecasz sobie gdzies na boku

Ja dodatkowo wyczyscilem sobie dokladnie ta obudowe filtra, wkrecilem nowy filtr, obejrzalem dokladnie czy uszczelka dobrze siadla i dopiero zaczalem wkrecac obudowe do karoserii - najpierw dwie sruby mocujace, pozniej wezyki, i na koncu wtyczke podgrzewacza...

Wcale nie trzeba napelniac swiezego filtra ropa - owszem trzeba chwile pokrecic, ale jak masz aku sprawny to kilkanascie sekund i pali :)

Cała operacja trwala moze ze 20 minut lacznie z wyczyszczeniem wszystkiego i odpaleniem
djsully99
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Coupe
Model: 320d
Rocznik: 2004
Województwo: Lubuskie

Post autor: djsully99 »

dzieki dizel zaraz podjade to zrobic wiem i raczej czuje ze po tym szalu nie bedzie ale ja nie wymienialem tego ustrojstwa jeszcze a mam bumke 2 lata i kto wie czy ktos przedemna to wymienial dlatego tak dla zwyklego czystego sumienia to zrobie, A tak szczerze wam powiem czy moze poprostu nie przesadzamy bo kurde widzialem nowiuskie passaty ktore klekaly podczas tych konkretnych mrozow a my sie czepimy ze on jakos sie zadlawi przez pare sekund na poczatku wkoncu jak by nie patrzec nie jest to najnowsza konstukcja silnikow i ja chyba tak podejde do tej sprawy bo wrabalem juz naprawde duzo sieki w autko i mysle ze nawet jesli wymienil bym silnik to kto wie czy rano nie schodzac do autka nie pokaszle mi na troche moja beemka.
dzieki za podpowiedz
i walczcie dalej
Obrazek
ODPOWIEDZ