czy te zestawy car audio sa warte tych pieniedzy
Moderator: Moderatorzy
- ADAMKIEWICZ24
- Świeżak

WERSJA 1
--------------------------------------------------------------------------------
stacja multimedialna:
-
przednie głośniki:
JBL POWER P6560C - 700zł (bardzo trafny wybór do głośnego i mocnego słuchania, ale nie tylko)
STP vibroplast mata tłumiąca - 360zł (najwyższa jakość, bardzo lekka)
wytłumienie + dodatki - 200zł
dystanse głośnikowe - 150zł (wykonane z MDF, malowane)
montarz głośników - 150zł
głośniki tylne:
Infinity REF 6532i - 270zł
montarz głośników - 100zł
wzmacniacze:
JBL GTO 1004E - 1000zł (rewelacyjne wzmacniacze w tej klasie cenowej)
JBL GTO 14001E - 1800zł (rewelacyjny monoblock 1400W RMS)
montaż, zestrojenie - 300zł
subwoofer:
JBL POWER P1222 - 2x750zł - 1500zł (dynamiczny subwoofer z potężnym basem)
akcesoria:
przewody, bezpiecznik, osprzęt - ok. 600zł
zabudowa bagażnika - 700zł (obudowa subwoofera, wzmacniaczy, ramka dekoracyjna)
RAZEM: 7830zł
WERSJA 2
--------------------------------------------------------------------------------
stacja multimedialna:
-
przednie głośniki:
JBL POWER P6560C - 700zł (bardzo trafny wybór do głośnego i mocnego słuchania, ale nie tylko)
głośniki tylne:
-
wzmacniacze:
montaż, zestrojenie - 200zł
subwoofer:
JBL GT5 15 - 360zł (dynamiczny subwoofer z potężnym basem)
akcesoria:
przewody, bezpiecznik, osprzęt - ok. 400zł
zabudowa bagażnika - 600zł (obudowa subwoofera, wzmacniaczy, ramka dekoracyjna)
RAZEM: 4120zł
Można w tym samochodzie zrobić jeszcze taniej, np. na szprzęcie Infinity (ok. 3000 z zabudową)
stacja multimedialna:
-
przednie głośniki:
głośniki tylne:
Infinity REF 6532i - 270zł
montarz głośników - 100zł
wzmacniacze:
JBL GTO 14001E - 1800zł (rewelacyjny monoblock 1400W RMS)
montaż, zestrojenie - 300zł
subwoofer:
JBL POWER P1222 - 2x750zł - 1500zł (dynamiczny subwoofer z potężnym basem)
akcesoria:
przewody, bezpiecznik, osprzęt - ok. 600zł
zabudowa bagażnika - 700zł (obudowa subwoofera, wzmacniaczy, ramka dekoracyjna)
RAZEM: 7830zł
WERSJA 2
stacja multimedialna:
-
przednie głośniki:
głośniki tylne:
-
wzmacniacze:
montaż, zestrojenie - 200zł
subwoofer:
JBL GT5 15 - 360zł (dynamiczny subwoofer z potężnym basem)
akcesoria:
przewody, bezpiecznik, osprzęt - ok. 400zł
zabudowa bagażnika - 600zł (obudowa subwoofera, wzmacniaczy, ramka dekoracyjna)
RAZEM: 4120zł
Można w tym samochodzie zrobić jeszcze taniej, np. na szprzęcie Infinity (ok. 3000 z zabudową)
poco płacić za montarze jakieś strojenia takie kwoty
dobierz sobie sam sprzęt badz jak nie wiesz jaki doradz sie... montuj sam i sam dostrój co za problem... zaoszczędzisz kupe kasy stary !!!!
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Kolego jak chcesz coś na prawde dobrego to zapomnij o JBL-ach itp Owszem,moze i grają głośno,ale to nie znaczy ze czysto... Konkretny subwoofer to nic innego jak Polk Audio,Momo,Re Audio,Roxford... Natomiast wzmacniacze to Steg,Hifonics ... Ceny ktore podales to na prawde kupa kasy,za te pieniadze mozna miec juz cos o wiele konkretniejszego niz jakies JBL. Rozejrzyj sie za tymi markami które ci napisalem powyżej,zwróć też uwage na firmę SIGNAT.
Pozdro
Pozdro
Jeta JBL jest złą firmą ?? 
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
Może nie tyle złą,co te najwyższe modele nie są warte swojej kasy. Przynajmniej ja tak uważam i tak mi mówiono
ja myślałem że JBL jest bardzo dobra... no ceny mają troche drogie..... ale ja niedawno kupowałem skrzynie JBL-a 12 cali i nie narzekam puka że hej 
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
To wszystko zależy od zapotrzebowania... dla kogoś,kto nie ma słuchu muzycznego a brakuje mu bassu,to nawet skrzynia basowa za 100zł marki KRZAK będzie wystarczająca. Na prawde trzeba mieć wyczulone ucho,aby dostrzec różnice w jakości,ale o tym wiedzą tylko audiofile...
lubie jak ładnie gra
ale audiofilem nie jestem...
- raven_1983
- Ekspert

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Uwaga... wygłoszę opinię niepopularną 
Lubisz jak ładnie gra... to po co ci skrzynka dająca łup łup?
Ma grać ładnie czy buczeć/dudnić?
Koniec uwagi niepopularnej
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
nawet najwieksze i najlepsze firmy na rynku powtarzaja jednym glosem, niczym anielskie zastepy "MUSI BYC SUBWOOFER BY ODDAC CALE PASMO ODSLUCHOWE" a zeby sub gral tak jak powinien to musi byc w jakiejs obudowie ktora zazwyczaj daje tylko sam bas bo za reszte pasma odpowiadaja inne glosniki, ktore w zaden sposob rownac sie nie moga z subem (posluchaj muzyki klasycznej z subem a pozniej bez niego, roznica bedzie odczowalna w pierwszych chwilach...)
zaraz ktos kto nigdy nie mial przygody z pozadnym subem odezwie sie ze on lupie a nie gra, wiadomo ze sa tacy co przesadzaja z basem, ale jesli chcesz slyszec wszystkie dzwieki lacznie z tymi najnizszymi to musi byc sub pod wzmakiem i to taki by wzmak odpowiadal wooferowi
zaraz ktos kto nigdy nie mial przygody z pozadnym subem odezwie sie ze on lupie a nie gra, wiadomo ze sa tacy co przesadzaja z basem, ale jesli chcesz slyszec wszystkie dzwieki lacznie z tymi najnizszymi to musi byc sub pod wzmakiem i to taki by wzmak odpowiadal wooferowi
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
Ermce ekhym... Marcin (Raven) jest żywym przykładem,gdzie w jego aucie nie potrzeba suba
Sprawdzaliśmy u mnie w Aucie z subem i u niego bez suba... Kwestia dobrych głośników i wzmaka 
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
Jeta, moge sie zalozyc ze w jego aucie nie uslyszy tego co uslyszy ktos z fajnie zrstrojonym zestawem z subem (nie mowie tu o przesadzie jaka jest u mnie, ale to szalenstwo mlodosci i juz niedlugo bedzie jeden cisnieniowy subik
)
- bieniek
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Zachodniopomorskie
Jesteś w wielkim błędzie.Daro280 pisze:poco płacić za montarze jakieś strojenia takie kwotydobierz sobie sam sprzęt badz jak nie wiesz jaki doradz sie... montuj sam i sam dostrój co za problem... zaoszczędzisz kupe kasy stary !!!!
Wstawiłbyś sobie do domu kolumny o zbyt dużych do gabarytów pudła głośnikach, i bez zwrotnic? Może jeszcze zmontowane ze sklejki?
Nie?
Czemu proponujesz to innym?
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Bieniek - dom jest dość specyficznym środowiskiem odsłuchowym 
Ile to osób kupuje super wypasione kolumny i dziwi się, że grają słabo... przecież w pomieszczeniu odsłuchowym (wytłumionym, bez pogłosu i odbić) grały tak cudownie...
Samochód jest niestety jeszcze bardziej specyficznym środowiskiem które znacznie trudniej zestroić.
Proste pytanie - Jak stroić?
1. żeby ładnie grało jak auto stoi z wyłączonym silnikiem? (ciekawe ile osób powie, że oczywiście tylko tak się stroi
)
2. żeby ładnie grało przy włączonym silniku?
3. żeby ładnie grało w czasie jazdy? (to mój wybór)
Ermce - zapewniam cię, że doskonale wiem co daje dobry SW i jakie jest jego zadanie.
Niestety również słyszałem już wiele konstrukcji i nie mogę powiedzieć o żadnej, że była odpowiednia.
Gdy dobierałem się komuś do ustawień to po kilku minutach pytał czemu zepsułem mu ustawienia - bo nie słychać suba!
U siebie miałem długo dylemat jak to zrobić żeby było dobrze, eksperymentując doszedłem do rozwiązania optymalnego dla moich warunków, tj. przejście z 13 na 16.5. wymagało nieco pracy z dorobieniem paneli na głośniki i wymagają jeszcze odrobinę pracy, ale nie mam kiedy się tym zająć.
Bagażnik bardzo często mam zawalony tak, że mysz się nie wciśnie więc żaden sprzęt nie mógł wchodzić w przestrzeń użytkową... stąd taki wybór.
Przy obecnych głośnikach brakuje nieco środka, ale dół jest bardzo dobry (jak na zestaw bez SW... i co zadziwiające lepszy od wielu zestawów z tubą/skrzynką/innym wynalazkiem).
Jak będzie nadmiar środków finansowych to głośniki idą do wymiany na hertz'a.
Ile to osób kupuje super wypasione kolumny i dziwi się, że grają słabo... przecież w pomieszczeniu odsłuchowym (wytłumionym, bez pogłosu i odbić) grały tak cudownie...
Samochód jest niestety jeszcze bardziej specyficznym środowiskiem które znacznie trudniej zestroić.
Proste pytanie - Jak stroić?
1. żeby ładnie grało jak auto stoi z wyłączonym silnikiem? (ciekawe ile osób powie, że oczywiście tylko tak się stroi
2. żeby ładnie grało przy włączonym silniku?
3. żeby ładnie grało w czasie jazdy? (to mój wybór)
Ermce - zapewniam cię, że doskonale wiem co daje dobry SW i jakie jest jego zadanie.
Niestety również słyszałem już wiele konstrukcji i nie mogę powiedzieć o żadnej, że była odpowiednia.
Gdy dobierałem się komuś do ustawień to po kilku minutach pytał czemu zepsułem mu ustawienia - bo nie słychać suba!
U siebie miałem długo dylemat jak to zrobić żeby było dobrze, eksperymentując doszedłem do rozwiązania optymalnego dla moich warunków, tj. przejście z 13 na 16.5. wymagało nieco pracy z dorobieniem paneli na głośniki i wymagają jeszcze odrobinę pracy, ale nie mam kiedy się tym zająć.
Bagażnik bardzo często mam zawalony tak, że mysz się nie wciśnie więc żaden sprzęt nie mógł wchodzić w przestrzeń użytkową... stąd taki wybór.
Przy obecnych głośnikach brakuje nieco środka, ale dół jest bardzo dobry (jak na zestaw bez SW... i co zadziwiające lepszy od wielu zestawów z tubą/skrzynką/innym wynalazkiem).
Jak będzie nadmiar środków finansowych to głośniki idą do wymiany na hertz'a.
- bieniek
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Zachodniopomorskie
Raven miałem na myśli to, że niezależnie jakie jest środowisko odsłuchowe, jak wstawisz tam słaby produkt to będzie słabo grało. Nie wyobrażam sobie dobrego audio bez rozdzielania sygnałuraven_1983 pisze:Bieniek - dom jest dość specyficznym środowiskiem odsłuchowym
Jak kupujesz dobre, niekoniecznie drogie kolumny http://www.harpia.pl/ , masz inżyniera do pomocy przed zakupem [min do doboru kolumn do charakteru zabudowy], oraz inżyniera ktory dostraja pudła na miejscuraven_1983 pisze: Ile to osób kupuje super wypasione kolumny i dziwi się, że grają słabo... przecież w pomieszczeniu odsłuchowym (wytłumionym, bez pogłosu i odbić) grały tak cudownie...
I ja bym korzystał z pomocy fachowca.
Tak, a właśnie wielu się wydaje, że jak robi łubu - dubu to wystarczyraven_1983 pisze: Ermce - zapewniam cię, że doskonale wiem co daje dobry SW i jakie jest jego zadanie.
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
po to że skrzynia daje mi bass do dzwieku, sluchasz muzyki bez basu ?? powodzenia,raven_1983 pisze:Uwaga... wygłoszę opinię niepopularną
ja sobie sam dobieram audio, sam stroje itd... zadna filozofia... każdy jak u mnie slyszal dzwiek i muzyke mówi że super gra, a niemam sprzetu za jakis krocie...bieniek pisze:
Daro280 napisał(a):
poco płacić za montarze jakieś strojenia takie kwotydobierz sobie sam sprzęt badz jak nie wiesz jaki doradz sie... montuj sam i sam dostrój co za problem... zaoszczędzisz kupe kasy stary !!!!
Jesteś w wielkim błędzie.
Wstawiłbyś sobie do domu kolumny o zbyt dużych do gabarytów pudła głośnikach, i bez zwrotnic? Może jeszcze zmontowane ze sklejki?
Nie?
Czemu proponujesz to innym?
subwoofer musi byc !!
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
oj Daro Daro... jeszcze mało wiesz o muzyce
czy twoje strojenie polega na dodawaniu bądź odejmowaniu bassu,treble itp. na radyjku ? Jeżeli tak,to z całą pewnością masz wszystko SUPER wystrojone ! 
nie jestem jak mowiłem audiofilem, no ale głosniki z allegro za 10pln napewno nie nacieszą mojego ucha...
ja mam alpine głośniki, radio pionnera suba JBL... nie są to napewo firmy takie jak pisałeś Jeta lecz są tansze i tez niezle graja i dosyc czysto... nic mi nie harczy ani piszczy, na taka profesjonalna zabudowe poptrzeba sporo kasiorki...
ale jesli sie dobierze sprzecik taki dobry (nie profesjonalny) to mozna calkiem dobry efekt uzyskać...
ja jestem zadowolony z tego co mam
napewno nie jeden kto kocha sie tym zajmować powie: shit
ale jak na moja kieszen i wymagania jest z*********

jesli chodzi o ustawienia to ja ustawiałem suba na wzmaku odpowiednio do moich potrzeb... potem na radyjku wszystkie czestotliwości bass treble i inne p****** jakie sa w nim... który glosnik jak ma grac itd... chyba z pol dnia ustawiałem aby grało jak najlepiej... ustawiałem sobie to wszystko do moich potrzeb i tak jak ja lubie sluchac... na zgaszonym silniku...
a co do basu... dla mnie musi byc
inaczej nie kupowalbym 12cali suba 
ja mam alpine głośniki, radio pionnera suba JBL... nie są to napewo firmy takie jak pisałeś Jeta lecz są tansze i tez niezle graja i dosyc czysto... nic mi nie harczy ani piszczy, na taka profesjonalna zabudowe poptrzeba sporo kasiorki...
ale jesli sie dobierze sprzecik taki dobry (nie profesjonalny) to mozna calkiem dobry efekt uzyskać...
ja jestem zadowolony z tego co mam
ale jak na moja kieszen i wymagania jest z*********
jesli chodzi o ustawienia to ja ustawiałem suba na wzmaku odpowiednio do moich potrzeb... potem na radyjku wszystkie czestotliwości bass treble i inne p****** jakie sa w nim... który glosnik jak ma grac itd... chyba z pol dnia ustawiałem aby grało jak najlepiej... ustawiałem sobie to wszystko do moich potrzeb i tak jak ja lubie sluchac... na zgaszonym silniku...
a co do basu... dla mnie musi byc
- ADAMKIEWICZ24
- Świeżak

dzwiekuje za opinie ale gdyby ktos mogl mi podac konkrtetnie frime i rozmisar glosnikow do przodu
tylu
i wzmacnieacz i sub ktory sie przebije przez bagaznik
zanim napisalem ten post sprawdzalem i cos mi sie wydaje ze 7tys za jbl to duzo ale moze sie myle zwlaszccza ze za wygluszenei chca osobno tyle za material i prace aw innnych firmach jest taniej-bo tak mi sie wydaje ze po co wygluszenei za tyle kasy do glosnikow jbl-ale pytalem o rozpis wiec dostalem/myslalem tylko ze beda ciekawsze propozycje /
jestem z podkarpacia wiec u nas niema duzych firm tunningowych dlatego pytac sie i potem sie zastanowie czy podjechac gdzies czy kupic samemu i zrobic.
pozdrawiam
tylu
i wzmacnieacz i sub ktory sie przebije przez bagaznik
zanim napisalem ten post sprawdzalem i cos mi sie wydaje ze 7tys za jbl to duzo ale moze sie myle zwlaszccza ze za wygluszenei chca osobno tyle za material i prace aw innnych firmach jest taniej-bo tak mi sie wydaje ze po co wygluszenei za tyle kasy do glosnikow jbl-ale pytalem o rozpis wiec dostalem/myslalem tylko ze beda ciekawsze propozycje /
jestem z podkarpacia wiec u nas niema duzych firm tunningowych dlatego pytac sie i potem sie zastanowie czy podjechac gdzies czy kupic samemu i zrobic.
pozdrawiam