e39 umarło radio

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

AMAR
Świeżak
Świeżak

e39 umarło radio

Post autor: AMAR »

Moje radio przestało nagle działać. Po przekręceniu stacyjki działa głos przez 5 sekund i nic nie wyświetla a potem milknie i nie reaguje.
Prąd jest w obydwóch przewodach. Co jest tego przyczyną?
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

e39 umarło radio

Post autor: adam-bmw »

zobacz w środku radia czy jakiś kondensator nie wylał, może też być zimny lut, daj jak coś do naprawy, jak masz zwykłe to jeśli naprawa wyjdzie więcej jak inne to je zmień http://allegro.pl/item930638157_orginal ... kazja.html
AMAR
Świeżak
Świeżak

e39 umarło radio

No właśnie chodzi o to że radio jest na pewno dobre bo przełożyłem to które miałem wcześniej i było na pewno dobre i jest to samo a ta dolna część radia chyba nie ma wpływu na działanie bo wcześniej grało nawet po odłączeniu kostki od dolnego radia.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

e39 umarło radio

Post autor: adam-bmw »

sprawdź dokładnie przewody, plusy muszą być dwa tak jak pisałeś stały i po stacyjce, do tego masa, wyjście wzmacniacza anteny, wygląda jakby jakieś napięcie zanikało stawiam na coś z masą, na chwilę napięcie może iść przez antenowy kabel ale jak radio wyczaja że nie ma dostatecznie dużo prądu wyłącza się. możesz zrobić małą próbę, weź kawałek przewodu i daj na radio lewy minus, sprawdz, jak coś to dalej plus jeden potem drugi

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... dolkab.htm rozpis pinów jest w dziale fabryczne
AMAR
Świeżak
Świeżak

e39 umarło radio

Robiłem już wszystko tak jak napisałeś i na krótko podłączałem i nic,ale jutro jeszcze coś zobaczę bo z tego schematu co przesłałeś wynika że są tam 3 minusy a mi jak dobrze kojarzę na dwóch pokazywało prąd 6v jakimś cudem.Dzięki bardzo jak na razie.Mam nadzieję że zrobię jutro.
ODPOWIEDZ