Witam. Ostatnio wymieniłem sobie olej z Lotosa 15w40 na Mobila S 10w40. Tak, wiem, Lotos kaszana ale stary wlasciciel na nim jezdzil, ja pozniej wymienilem na taki sam no i teraz zalałem tego mobilka. problem jest w tym, że wcześniej olej uciekał mi tak do 2,5 litra na 10.000 km. Nie mogłem znaleźć przyczyny. Wczoraj i przedwczoraj jeździłem po wioskach jako kurier (własnym autem) i raz zachaczyłem spodem o bryłę lodu a raz wjechałem w zaspę. Wczoraj stojąc na światłach koleś podszedł do mnie jakiś i powiedział, że olej mi cieknie. Przeraziłem się ponieważ po kilkunastu sekundach stania na światłach zrobiła się taka plama 10x10 cm (mniej więcej). Na kanale byłem to od spodu wszystko jest ok. Przód bloku silnika (tam gdzie jest pasek), wiatrak, pasek, napinacz, chlodnica jest zachlapana olejem a sam olej splywa po chlodnicy kroplami. Zobaczyłem pod domem ile jest oleju - patrze nic nie ma, dolałem pozostałości (pol litra oleju) i coś tam na bagnecie pokazywało a więc nie cały olej poszzedł na marne (mysle ze okolo 3-4 litrów w DWA DNI!!). Dodam też, że olej ścieka tylko przy włączonym silniku.
zamieszczam filmik z nagraniem od dołu jak olej spływa po chłodnicy.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KUrIWEvXiZ8[/youtube]
Bardzo znaczne ubytki oleju e36 325 TDS
Moderator: Moderatorzy
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
kolego a może przetarł się ci przewód od oleju który idzie do chłodnicy oleju jak tak sądzę ale może ktoś ci dokładniej odpowie
- raven_1983
- Ekspert

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Również zaczął bym od sprawdzenia w jakim stanie jest chłodnica oleju i jej przewody...
Akurat zdmuchiwało by na silnik albo zbierało się na półce nad intercoolerem i ściekało w dół.
Skoro góra silnika też zaolejona to raczej kwestie zbierania się ogromnych ilości oleju w dolocie i wyciek przez dziurawy IC bym wykluczył.
Akurat zdmuchiwało by na silnik albo zbierało się na półce nad intercoolerem i ściekało w dół.
Skoro góra silnika też zaolejona to raczej kwestie zbierania się ogromnych ilości oleju w dolocie i wyciek przez dziurawy IC bym wykluczył.
-
mrherod
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Województwo: Dolnośląskie
@ raven_1983:
góra silnika, tam gdzie są te plastikowe osłony, korek wlewu etc jest czysta (tzn. nie zachlapana olejem. Olej jest rozdmuchiwany po bokach (przewody turbiny, zbiornik spryskiwaczy etc, przód bloku silnika tam za wiatrakiem, sam wiatrak i chlodnica całe zachlapane no i sprawej troszeczke mi dmucha na pompe i na filtr oleju. Olej skapuje tylko i wylacznie w tym miejscu co jest pokazane na filmiku.
góra silnika, tam gdzie są te plastikowe osłony, korek wlewu etc jest czysta (tzn. nie zachlapana olejem. Olej jest rozdmuchiwany po bokach (przewody turbiny, zbiornik spryskiwaczy etc, przód bloku silnika tam za wiatrakiem, sam wiatrak i chlodnica całe zachlapane no i sprawej troszeczke mi dmucha na pompe i na filtr oleju. Olej skapuje tylko i wylacznie w tym miejscu co jest pokazane na filmiku.
M-Tech 
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Sprawdź chłodnicę oleju... pewnie na przyłączu będzie ciekło.
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... l_cooling/
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... l_cooling/
-
mrherod
- Bywalec
Dzięki kolego raven_1983 jutro sprawdze
nawet jeżeli to nie będzie to, to i tak wielkie dzięki za próbe pomocy
Jest tu taka opcja by kliknąć "pomógł" he, he ? 
M-Tech 
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Mi tez uciekal olej ale u mnie to byly oringi w tych przewodach doprowadzajacyh olej do chlodnicy. U Ciebie jest to druga strona wiec obawiam sie ze chlodnica do wymiany. Ostatnio byly zaspy, zamarzniety snieg wiec mogles walnac w cos i pekla. Jak jest z klejeniem to nie wiem ale bezpieczniej bedzie nowa kupic (jest mam racje), od razu wymien oringi o ktorych pisalem (koszt 2zl), nie musza byc idealnie na wymiar tylko identyczna srednica wewnetrzna i wieksza grubosc.
- lyssek
- Bywalec
- Model: 325td
- Rocznik: 1994
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
A rolki to tak każdemu świergolą ?
Myślałem że tylko mi 
-
mrherod
- Bywalec
kolego ded patrzyłem za nówkami to chodzą po ponad 1000zł, nie wiesz ile mogą kosztować takie używki, na allegro używane są tylko do e39. No faktycznie kilka razy wjechalem w zaspe a raz przez nie uwage jednej kobitki wjechałem w mały rowik i utknąłem progiem na kamieniu.
M-Tech 
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Miałem przetartą chłodnicę na jednym żeberku, przetarła ją osłona wentylatora.Umyłem to w benzynie przedmuchałem wcisnąłem strzykawką poksipol w żeberko[rurkę]tak że została weliminowana z obiegu.Trzymie siódmy rok żadnych wycieków oleju.Należy uważać przy dokręcaniu przewodów do chłodnicy śruba M8 ,łatwo wyrwać gwint z chłodnicy