Wymiana filtrów i oleju w e34 TDS 92 r

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

AbsoluticXTC
Świeżak
Świeżak

Post autor: AbsoluticXTC »

Witam!
Na wstępie chciałem powiedzieć że jestem nowy i zielony w temacie mechaniki, a to jest mój pierwszy samochód...
Za około 2 tys bede wymieniał olej, do tej pory stosowany był tam półsyntetyk Castrol MAgnetec 10w40(podobno najlepszy olej do tego silnika) więc z olejem nei będę kombinował ale mam następujące pytania:
1. Czy przy wymianie oleju koniecznie trzeba wymieniać wszystkie filtry?
2. Czy warto zastosować magnetyczny korek oleju:
http://www.moto.allegro.pl/item91765141 ... 4_e39.html
3. Samochód ma przebieg 300 tys czy są jakies dodatki do oleju regenerujace? Czy to cos daje jest warte uwagi?
np. takie:
http://www.moto.allegro.pl/item94515418 ... ilnik.html
lub takie do turbiny:
http://www.moto.allegro.pl/item94515418 ... zarki.html
a może znacie inne Z DOŚWIADCZENIA które możecie polecić?
Warto inwestowac w takie rzeczy?
Powiem tak wole wydac parę zloty aby zregenerowac i zadać o silnik, żeby miec czyste sumienie i zadbane auto.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Fajnie ze pytasz ale podazasz w zlym kierunku... Co do oleju to castrol nie jest zly ale czolowka to Liqui Moly, Motul i Valvoline. Polecam ten ostatni z uwagi na cene. 10w40 przy tym przebiegu wydaje sie w porzadku. Wymiana co 10 tys, co do fitrow to zakladalem topic gdzie ktos podal harmonogram wymian- szukaj moich postow pod haslem "inspekcja". Osobiscie filtr paliwa zmieniam czesciej i w zime czesto odwadniam. Wystrzegaj sie filtrow filtrona. Ja kupuje boscha z uwagi na cene ale mann, knecht sa chyba najlepsze. Filtr paliwa pasuje z omegi i warto taki kupic z uwagi na cene.

Wszelkie regeneratory odpusc, sa to zwykle zageszczacze oleju ktore wycisza i przywroca sprawnoc na krotko. Sluza one tylko po to by dojechac do gieldy, bo po wymianie takiego oleju silnik nie nadaje sie do niczego. Daj sobie z tym spokoj i inwestuj w markow (nie koniecznie drogie) plyny i filtry. Korek magnetyczny warto kupic gdy masz opilki w starym oleju, w innym przypadku odpusc.

Jak chcesz trohe zainwestowac to warto zmienic olej w dyfrze i skrzyni, plyn we wspomaganiu, hamulcowy i chlodniczy. Niestety moze to kosztowac pare groszy ale zaraz po kupnie warto sie tym zajac.
AbsoluticXTC
Świeżak
Świeżak

Post autor: AbsoluticXTC »

Dzieki za cenne rady teraz wiem na co zwórcić uwagę...
czy mógłbys mi jeszcze napisać na jakie płyny najlepiej mam wymienić? I czy mogę zmienić olej na Motul itd skoro do tej pory uzywałem Castrola??
O co jeszcze przydaloby się zadbać zaraz po kupnie?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Eh... a możemy po prostu powiedzieć, że już było to grane setki razy na forum i nie powtarzać tych samych informacji?

Kolega wyraźnie podał gdzie szukać informacji...
Zablokowany