wymiana przedniego zawieszenia e39

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

ObrazekObrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

zaczynamy od ustawienia samochodu na równym terenie zaciągnięciu ręcznego i podłożeniu klinów pod koła tylne dla bezpieczeństwa. jak już to zrobimy luzujemy śruby kół przednich następnie podnosimy auto na lewarku na tyle wysoko żeby pod sanki znajdujące się pod silnikiem [miejsce podparcia zaznaczyłem na fotce] zmieścić np stabilny drewniany klocek, betonowy bloczek lub kozła, ja miałem dębową belkę wysoką na 30cm,wtedy po opuszczeniu przód auta stabilnie zawisa w powietrzu. demontujemy koła i przystępujemy do wymiany zawieszenia

na początku demontujemy zacisk hamulcowy razem z jarzmem, oraz sprężynkę trzymającą zacisk hamulcowy [obrazek 1 element 3], jarzmo jest mocowane na dwie śruby klucz 18 [obrazek 1 element 4], tarcza hamulcowa jest mocowana na jedną śrubkę klucz imbusowy 6 [obrazek 1 element 14], dzięki temu cała kolumna jest lżejsza o ok 5 kg co ułatwi opuszczenie mc persona. zacisk najlepiej podwiesić na kawałku sznurka aby nie przeszkadzał i aby nie oberwać wężyka od płynu hamulcowego

następnym elementem do zdemontowania jest łącznik stabilizatora [obrazek 2 element 6] dwie nakrętki [obr. 2 el. 8,9] klucz 16 jeśli łącznik jest fabryczny

teraz odkręcamy drążki kierownicze od maglownicy [obr. 3] po uprzednim zdemontowanie osłon drążka kulistego [el. 2], klucz 24.

odkręcamy wahacze w miejscach ich mocowania do sanek klucz 18 [obr. 4 el. 4,11, śruba 6, 12, nakrętka 13, 20]

dół zawieszenia mamy już wolny teraz odkręcamy górę czyli łożysko górne mc persona 3 nakrętki klucz 13 [obr. 6 el. 2] podczas wykonywania tej czynności radzę podstawić coś pod całą kolumnę aby nie spadła na ziemię po odkręceniu nakrętek, można też poprosić kogoś o pomoc

wyciągamy całą kolumnę i zabieramy się za jej rozmontowanie, odkręcamy mocowanie amortyzatora klucz 16 i 18 [obr. 5 el. 3,4]

do zdemontowania mamy jeszcze wahacze i drążek, sworzeń drążka klucz 19 [obr. 3 el. 7] podkładkę [el. 8] zostawiamy zamontujemy ją z nowym drążkiem, do "wybicia" sworznia używamy ściągacza Obrazek

następnie odkręcamy sworznie wahaczy klucz 22 [obr. 4 el. 7] podkładki [el10] będą potrzebne przy montażu nowych wahaczy, sworznie "wybijamy" ściągaczem

ostatnim elementem do wymiany są osłony i odbojniki amortyzatora oraz gumy na stabilizatorze

aby rozkręcić amortyzator musimy mieć specjalny ściągacz do sprężyn Obrazek

kiedy mamy "zgniecioną" sprężynę odkręcamy nakrętkę mocującą łożysko i górny talerz sprężyny [obr. 6 el 4] demontujemy wszystko pamiętając w jakiej kolejności jest to zamontowane. wymieniamy odbojniki i osłony Obrazek, montaż w odwrotnej kolejności

gumy stabilizatora są dwie mocowane na metalową obejmę, którą trzymają dwie śruby na klucz 13 i imbus 6 [obr. 2 el. 2,3,4,5]

montaż wszystkiego w odwrotnej kolejności pamiętając że TULEJE WAHACZY SKRĘCAMY DOPIERO KIEDY AUTO STOI NA KOŁACH, drążki kierownicze ustawiamy "na oko" wg starych zdemontowanych pamiętając że trzeba ustawić zbieżność

koszt całości czyli, 4 wahacze- meyle, 2 drążki- meyle, 2 łączniki- meyle, odboje z osłonami na dwie strony- monroe to ok 1000zł dość dużo ale warto bo to stukanie do nerwicy potrafi doprowadzić

może ktoś ma jakieś uwagi to dopiszę jak coś brakuje
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Świetny opisik! :D
Nie ma to jak wiadomości "u żródła"!
Dzięki i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

pół roku na polskich drogach i się zawias rozluzował, odłożyłem troszkę kasy i kupiłem wszystko, a nie co miesiąc coś innego a tak jeden bałagan i spokój na dłuższy czas. miały być fotki ale padał śnieg skutecznie utrudniając pracę, zrobiłem tylko amorką bo pod dachem
Roxy
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Roxy »

Prawdę powiadasz. Tylko, że w moim BMW przednie zawieszenie zaczęło się odzywać niepokojącymi stukami tuż po przekroczeniu granicy w Olszynie. Niestety na zachodnich drogach nie dało się dokładnie sprawdzić jego stanu. Dzięki za dokładny opis, napewno skorzystam z tej intrukcji :D
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

dobry opis :)

dodam, że warto też wymienic gumy drazka stabilizatora i aluminiowe obejmy... i poduszki amorkow...
przerabiałem temat.. cała zawiecha nowa u mnie tez na lemforderze.
ODPOWIEDZ