Sztanga i grucha turbiny

Tematy dotyczące mechanizmu doładowania i turbiny.

Moderator: Moderatorzy

speedy
Bywalec

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: speedy »

Witam.

Czy sztanga z gruchy na turbinie powinna dać się wyciągnąć lekko ręką? Bo u mnie po zdemontowaniu turbiny i odkręceniu gruchy nie da się ręką ruszać sztangą, trzeba użyć bardzo dużej siły... Jak jest u was? Czy powinno to chodzić lekko?

Jaka jest dokładnie zasada działania tej gruchy i sztangi? Wg mnie (jeśli się mylę to prosze o popawienie mnie): zawór upustowy uchyla się za pomocą sztangi gdy turbina dmuch za dużo, sztanga popychana jest przez gruchę, która podciśnieniowo połączona jest z turbiną. Czy oznacza to, że sztanga powinna chodzić podczas przegazowania silnika na postoju, bo tak robiłem a sztanga nawet nie drgnęła... Zawias od zaworu upustowego chodzi lekko...

Proszę o pomoc, ciśnienie doładowania sprawdzane na komputerze to 830 kPa.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

powinien być wyczuwalny opór ale bez przesady, a sterowanie gruszki jest ciśnieniem a nie podciśnieniem
dvs269
Bywalec

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: dvs269 »

Witam! Kupiłem jakiś czas temu z uszkodzoną elektroniką e36 318 TDS z 94 roku , naprawiłem i troche mnie dziwi właśnie mułowatość tego samochodu. Na co dzień jeżdżę A klasą 170 CDI ,która ma 180 Nm i 90KM. BMW ma, jak wiecie, 10 Nm więcej ,a naprawde A klasa po przekroczeniu 2000 z kawałkiem ostro ciągnie. Masy samochodów są raczej podobne. Turbine wykręciłem z podejrzeniem zatarcia właśnie zaworu w turbinie ( odrazu sprawdziłem jej stan -wiatraczki lekko chodzą , nie mają luzów , środek suchy) , może i lekko nawet był przytarty. Po założeniu wsumie nic się nie zmieniło. W programie Visa łączącym się z samochodem przez fejs Euroscan ,są dwa wskaźniki ciśnienia , barometryczne i doładowania. Na wolnych obrotach jeden równa się drugiemu , czyli ok. Przy 3500 obr. ciśnienie doładowania dochodzi do 1500 hPa. Naczytałem się o tym dużo i nie wiem co myśleć. Czy ta wartość jest prawidłowa ?
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

Sztanga i grucha turbiny

co do samej gruszki umownie można ją nazwać regulatorem w połączeniu z zaworem bezpieczeństwa aby turbo za bardzo się nie rozkręciło. jeśli turbo pompuje to zacząłbym od sprawdzenia pompki w baku może już czas na wymianę, tak samo filtr paliwa i powietrza ale równie dobrze pompa wtryskowa może mieć zbyt małą dawkę lub przestawiony kąt wtrysku dlatego auto ma muła, najpierw problem obadaj ze strony pomiarowo regulacyjnej- może wystarczy wyregulować, a jeśli to nie pomoże to dopiero zacznij części wymieniać
dvs269
Bywalec

Sztanga i grucha turbiny

No i właśnie badam problem , o ile istnieje ( ze względu na to ,że nie znam charakterystyki tego silnika) , ze strony pomiarowo regulacyjnej. Pompkę paliwa w baku wykluczam , daje jakieś 0,6 litra na 30 sekund ( powinno być niby 0,87 litra /30 sekund), ale bąbelków w wężyku nie ma , auto nie przygasa , nie przerywa. Filtr paliwa co prawda nie wymieniany , ale wartość pompowana przez pompkę jest taka sama przed filtrem jaki i za nim. Filtr powietrza jest wporządku, pewności jeszcze nie mam co do całego układu doładowania powietrza ( ale nie będe go rozkręcał póki nie znam wartości ciśnienia doładowania). Dawke paliwa mam ustawioną na 6,5 mg na rozgrzanym silniku, czyli też w ramie 3-9 mg. Kąta wtrysku nie znam ( nie mam zegara do pomiaru ,także nie wiem czy da rade to Euroscanem sprawdzić) ,ale sądze ,że jest prawidłowy,wątpie ,że ktoś coś kręcił.
Moje pytanie jest takie : czy ktoś zna z badania własnego 318 TDS ( ponieważ wartości z programów typu e-tech znam i się między sobą różnią dość znacznie) jakie są wartość ciśnienia doładowania przy konkretnych obrotach ?
Czy wie ktoś czy da się sprawdzić kąt wtrysku Euroscanem ( program Visa ) , jeżeli da się to jak się nazywa ten parametr w tym programie?

Dzięki za wszelkie sugestie i pozdrawiam .
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: N2O »

Zawór WG na turbo nie poruszy się dając w palnik na luzie bo turbo nie osiągnie ciśnienia około 1 bar potrzebnego do otwarcia tego zaworu. Dopiero podczas jazdy na 3-5 biegu(silnik musi mieć obciążenie) z pedałem gazu wciśniętym do podłogi można sprawdzać ciśnienie doładowania.
Cięgna zaworu WG praktycznie nie poruszysz ręką, im więcej siły trzeba użyć, tym przy wyższym ciśnieniu zawór będzie się otwierać. W warunkach domowych można to sprawdzić pompką z manometrem powoli pompując powietrze w króciec na gruszce WG i obserwując przy jakim ciśnieniu zawór się otwiera(cięgno musi być połączone z zaworem, bo naciąg cięgna reguluje napięcie sprężyny w gruszce, a tym samym ciśnienie otwarcia zaworu). Jeśli ciśnienie przy którym zawór WG się zaczyna otwierać jest niższe niż podaje producent, to cięgno można skrócić(jeśli jest taka możliwość) i sprawdzać metodą prób i błędów ciśnienie otwarcia zaworu.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: raven_1983 »

6.9 na rozgrzanym silniku to głodowa dawka paliwa...

Powinno być to około 4 (powyżej 3 zaczną się problemy z telepaniem silnika przenoszącym się na budę - nie mające nic wspólnego z poduszkami) ale mogą być problemy z nastawnikiem i dlatego taka a nie inna dawka.
dvs269
Bywalec

Sztanga i grucha turbiny

Hmm... troche nie rozumiem jak 6,9 jest mniejszą dawką niż 4 mg. Miałem dawkę około 4 ustawioną na początku ( wyczytałem na tym forum ), ale auto z trudem odpalało na zimnym silniku. Ustawiłem więc na 6,5 sądząc ,że zwiększam dawkę , teraz auto odpala przy -15 stopniach , a wtedy nie paliło przy temp. około 0 stopni C. Proszę o rozjaśnienie sprawy. Dzięki pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Sztanga i grucha turbiny

Temat rzeka... poczytaj na forum.

Dawkę zmniejszyłeś.
lukas22bmw
Bywalec

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: lukas22bmw »

Ta Sztanga i grucha turbiny nazywa sie aktuator. Wnioskujac z wypowiedzi kolegi N2O na biegu jałowym aktuator nie działa tak? dopiero załancza sie pod obciazeniem? U mnie na jałowym po przegazowaniu ciegno delikatnie sie wychyla. A jakie moga byc objawy gdy aktuator nie działa?
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: wojtek_blekitny »

Siłownik wychyla się pod wpływem nadciśnienia wytworzonego przez sprężarkę (na biegu jałowym nie ma takowego).
Gdy nie działa- zatrze się etc., turbosprężarka będzie "przeładowywać" [jeśli pozostanie w takiej pozycji, że wastegate będzie stale zamknięty] lub będzie wytwarzać za niskie ciśnienie [gdy wg. pozostanie otwarty].
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: Ermce »

dla rozjasnienia sprawy kolegom powyzej, ktorzy pytali o co chodzi z WG wklejam filmik, gdzie bardzo ladnie pokazane jest jak to tam wszystko dziala :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gc2awh0O ... re=related[/youtube]
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

Sztanga i grucha turbiny

na filmiku jest przedstawiona taka turbina jak w silnikach CR czyli z płynną regulacją, minimalizującą efekt turbo dziury
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: N2O »

To na tym zdjęciu to turbina VNT która ma zupełnie inne sterowanie ciśnieniem doładowania od turbiny z WG. Turbo z WG tylko upuszcza spaliny puszczając je bokiem tak aby omijały wirnik turbiny. W turbo z VNT zmieniany jest kąt łopatek kierujących spaliny na wirnik.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Sztanga i grucha turbiny

To może dla odmainy... filmik wyjaśniający co to jest WG, jak działa i co robi...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xp1nxki-M2c[/youtube]

Powinno wyjaśnić wszystkim... WG to nie zmienna geometria łopat... :roll:
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d
Rocznik: 1993

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: papwil »

czy w E34 mozna sie dostac do WG od spodu czy trzeba sciagnac turbine?

przy sciaganiu turbiny jak to jest ze smarowaniem, po odlaczeniu przewodow olej bedzie leciec czy nie?
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Sztanga i grucha turbiny

Post autor: Ermce »

turbina jest wyzej jak miska olejowa, pompa nie pracuje podczas gdzy silnik jest wylaczony to dlaczego by mial olej leciec??
papwil
Bywalec Gadulec

Sztanga i grucha turbiny

MOWILEM CI STO RAZY ZEBYS MNIE IGNOROWAL NA FORUM TAK JAK JAK CIEBIE ZLEWAM. NIE OBCHODZA MNIE TWOJE OPINIE DOSWIADCZENIA I DOMYSLY. A ODOPOWIADAJAC NA TWOJEGO POSTA TO CI POWIEM ZE TYLE SAM TEZ WYMYSLILEM ZE TAK MOZE BYC ALE CHODZI MI O TO ZEBY KTOS TO POTWIERDZIL, KTO TO ZROBIL A NIE KTOS KTO DOMYSLA SIE ZE TAK BEDZIE A NA DODATEK MA BARDZO OGRANICZONE ZDOLNOSCI MYSLENIA. wymoderowano.

Powód edycji: proszę o nieunoszenie się i nie pisanie wielkimi literami oraz kulturę wypowiedzi. //Jawor
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

Sztanga i grucha turbiny

samo osobiście demontowałem turbo i to 2x potwierdzam więc że olej nie będzie leciał co nie oznacza że po odkręceniu przewodów nic nie skapnie bo to nieuniknione, pamiętaj też że do montażu turbo należy użyć nowych uszczelek miedzianych do przewodu ciśnieniowego ojeju
papwil
Bywalec Gadulec

Sztanga i grucha turbiny

ok, dzieki
ODPOWIEDZ