[E36][[318TDS] Problem z odpaleniem 318TDS
Moderator: Moderatorzy
-
djsully99
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Coupe
- Model: 320d
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
witajcie panowie
zrobilem jak mowiliscie i podpowiadaliscie zaczalem od kompa co uslyszalem WSZYSTKO WPORZADKU zostawilem auto aby na zimno odczytac wartosci z czujnikow i ok. wiec na kanal i naprawde sprawdzilem uklad paliwowy gdyz niepokoi mnie pojawiajace sie powietrze po dluzszym postoju w przezroczystym wezyku za filtrem powietrza. Powiem szczerze golym okiem tam nic nie widac a poszedlem od pompy az po bak. Moze wiecie gdzie sie uklad potrafi rozszczelnic bo naprawde nic nie widac a nie chce dlubac i narobic wiecej potencjalnych punktow gdzie moglo by sie dostawac powietrze . Mowiliscie rowniez o przewodach przelewowych ale co z nimi rozkrecic i zobaczyc czy sa drozne czy o co chodzi. Mam teraz pare dni urlopu i chetnie pobawie sie autkiem dlatego kazda sugestia bedzie dla mnie cenna. Dzieki panowie bo i tak juz wiele razy podpowiedziliscie cenne wskazówki
pozdrowionka
zrobilem jak mowiliscie i podpowiadaliscie zaczalem od kompa co uslyszalem WSZYSTKO WPORZADKU zostawilem auto aby na zimno odczytac wartosci z czujnikow i ok. wiec na kanal i naprawde sprawdzilem uklad paliwowy gdyz niepokoi mnie pojawiajace sie powietrze po dluzszym postoju w przezroczystym wezyku za filtrem powietrza. Powiem szczerze golym okiem tam nic nie widac a poszedlem od pompy az po bak. Moze wiecie gdzie sie uklad potrafi rozszczelnic bo naprawde nic nie widac a nie chce dlubac i narobic wiecej potencjalnych punktow gdzie moglo by sie dostawac powietrze . Mowiliscie rowniez o przewodach przelewowych ale co z nimi rozkrecic i zobaczyc czy sa drozne czy o co chodzi. Mam teraz pare dni urlopu i chetnie pobawie sie autkiem dlatego kazda sugestia bedzie dla mnie cenna. Dzieki panowie bo i tak juz wiele razy podpowiedziliscie cenne wskazówki
pozdrowionka

-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Układ zazwyczaj rozszczelnia(zazwyczaj nie zauważysz gdzie się rozszczelnia, bo paliwo nie wycieka tylko wraca się do zbiornika) się na wszelkiego rodzaju połączeniach, lub na filtrze paliwa.
Przewodu przelewowe wymienić, wężyk bodajże 3,2mm, dostępny w każdym lepszym sklepie motoryzacyjnym, jak poprosisz o wężyk do przelewów 3,2mm to sprzedawca powinien wiedzieć o co chodzi. Są to przewody pomiędzy wtryskiwaczami, gumowe, stare wyrwać, nowe dociąć na wymiar i pozakładać(może być problem z dociśnięciem przewodów na wtryskiwaczach - nowe bardzo ciasno wchodzą).
Przewodu przelewowe wymienić, wężyk bodajże 3,2mm, dostępny w każdym lepszym sklepie motoryzacyjnym, jak poprosisz o wężyk do przelewów 3,2mm to sprzedawca powinien wiedzieć o co chodzi. Są to przewody pomiędzy wtryskiwaczami, gumowe, stare wyrwać, nowe dociąć na wymiar i pozakładać(może być problem z dociśnięciem przewodów na wtryskiwaczach - nowe bardzo ciasno wchodzą).
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- Nest
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
...mi kiedyś łapał powietrze przez dziurawy przewód w miejscu uchwytu gumowo plastikowego trzymającego przewód ...przewód był po prostu skorodowany i rdza przeżarła dziurę.djsully99 pisze:.... Moze wiecie gdzie sie uklad potrafi rozszczelnic .....
Kupiłem dwa przewody paliwowe: bo występują tylko w parze (z baku do filtra i powrotny)
...wymieniłem tylko jeden bo drugi nie był w ogóle skorodowany ....został mi się 'powrotny' ...jak coś to mam go na sprzedaż
- emilvip82
- Bywalec
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Rocznik: 2000
- Województwo: Podkarpackie
- Kontakt:
witam kolegów!
ja miałem to samo, autko stało w te największe mrozy ok. 4 tyg bez jeżdżenia, wcześniej wszystko ładnie śmigało, ale w grudniu odczułem że coś jest nie tak bo zaczął ciężko palić, okazało się że miałem przepalone wszystkie świece żarowe, ale to nie koniec, po wymianie wszystko było ok, palił od pierwszego razu, ale jeszcze coś mi nie dawało spokoju, bo to nit było to samo. I jak się okazało na na tej obudowie filtra paliwa jest wpięta taka kostka z kabelkami, na czerwono na zdjęciu, i ona była u mnie wypięta, kolega powiedział mi że to jest od podgrzewania paliwa i dlatego auto trochę gorzej paliło nawet po wymianie świec. Teraz jest ok. Pozdro
ja miałem to samo, autko stało w te największe mrozy ok. 4 tyg bez jeżdżenia, wcześniej wszystko ładnie śmigało, ale w grudniu odczułem że coś jest nie tak bo zaczął ciężko palić, okazało się że miałem przepalone wszystkie świece żarowe, ale to nie koniec, po wymianie wszystko było ok, palił od pierwszego razu, ale jeszcze coś mi nie dawało spokoju, bo to nit było to samo. I jak się okazało na na tej obudowie filtra paliwa jest wpięta taka kostka z kabelkami, na czerwono na zdjęciu, i ona była u mnie wypięta, kolega powiedział mi że to jest od podgrzewania paliwa i dlatego auto trochę gorzej paliło nawet po wymianie świec. Teraz jest ok. Pozdro
..:: było BMW e36 318tds Compact M41 2000r 204k km ::..
..:: było Audi A4 B7 Avant BPW 2.0 tdi 2006r 150k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor R170 2002r 133k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz C 200 Diesel W202 1994r 260k km
-
djsully99
- Bywalec
no gites malines ten rysuneczek panowe mega szybka odpowiedz nr 17 to jest wezyk przelewowy tak ? bo kapie mi ropa i chyba to jest problem wlasnie wracam ze stacji diagnostycznej musze to na biegu zrobic bo mi dowod zabrali PLEASE !!!!

- emilvip82
- Bywalec
- Rocznik: 2000
- Województwo: Podkarpackie
- Kontakt:
@djsully99 nr17 jest to wąż paliwowy, tak jest w opisie na realoem 
..:: było BMW e36 318tds Compact M41 2000r 204k km ::..
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
Dlaczego przeczucie mówi mi, że za chwilę będzie następne pytanie... znając "złośliwość" naszych pomp to nie będzie to wężyk przelewowy.
Swoją drogą nieźle musiało się lać żeby się tym diagnosta zainteresował :/
Mi tam pod maskę nawet nie próbowali zaglądać... pomijam już kwestię powodu zabrania dowodu... bo co... bo blok się brudzi?
To olej napędowy a nie benzyna...
Swoją drogą nieźle musiało się lać żeby się tym diagnosta zainteresował :/
Mi tam pod maskę nawet nie próbowali zaglądać... pomijam już kwestię powodu zabrania dowodu... bo co... bo blok się brudzi?
To olej napędowy a nie benzyna...
-
djsully99
- Bywalec
Panowie jest girzej niz myslalem az mi wlosy deba stanely jak to rozebralem
okazalo się że metalowa rurka która idzie z baku do pompy na zgięci poprostu zardzewiała i zrobiła się dziurka. Jak pościągałem obudowy z doły poprostu zalała mnie ropa MASAKRA. uszczelniłem przewód poprzez odcięcie 2 cm wadliwej rurki i połączyłem przewodem paliwowym poczym zacisnąłem specjalnymi opaskami metalowymi na śrube i juz jest ok ale ja tak nie chce mieć i diagnosta stwierdził elegancka robota i podbił dowód i oddał ale ja chce wstawić mimotego nowe całe przewody nie chce mieć żadnej rzeźby pod autem. Naprawde każdemu poproponuje to przejrzeć bo naprawde za głowe się złapałem jak to zobaczyłem. Ale pytanie moje brzmi. Gdzie kupie takie rurki bo nigdzie tego poprostu nie ma. Macie jakieś namiary ????? proszę napiszcie
Dodano: 10 Mar 2010 20:52
NEST idą tam łącznie 4 rurki Dwie grubsze i dwie węższe mi szczelił jeden ten grubszy jeśli akurat taki posiadasz daj cynka a mysle ze je łykne i gdzie to kupowałeś daj NAMIAR
okazalo się że metalowa rurka która idzie z baku do pompy na zgięci poprostu zardzewiała i zrobiła się dziurka. Jak pościągałem obudowy z doły poprostu zalała mnie ropa MASAKRA. uszczelniłem przewód poprzez odcięcie 2 cm wadliwej rurki i połączyłem przewodem paliwowym poczym zacisnąłem specjalnymi opaskami metalowymi na śrube i juz jest ok ale ja tak nie chce mieć i diagnosta stwierdził elegancka robota i podbił dowód i oddał ale ja chce wstawić mimotego nowe całe przewody nie chce mieć żadnej rzeźby pod autem. Naprawde każdemu poproponuje to przejrzeć bo naprawde za głowe się złapałem jak to zobaczyłem. Ale pytanie moje brzmi. Gdzie kupie takie rurki bo nigdzie tego poprostu nie ma. Macie jakieś namiary ????? proszę napiszcie
Dodano: 10 Mar 2010 20:52
NEST idą tam łącznie 4 rurki Dwie grubsze i dwie węższe mi szczelił jeden ten grubszy jeśli akurat taki posiadasz daj cynka a mysle ze je łykne i gdzie to kupowałeś daj NAMIAR

- raven_1983
- Ekspert

Tak na szybko gdzie je dostaniesz....
http://www.bmw-inchcape.pl/
http://www.bmw-inchcape.pl/
-
djsully99
- Bywalec
raven PO cholerke krakales dzisiaj sobie stoje na shellu patrze kapie otwieram make a tam na pompie ropa AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA wykrakales kolego wykrakales jade zwalic kolektor i zobacze co tam sie dzieje
jakies pomysly czy regenracja tylko ????
jakies pomysly czy regenracja tylko ????

- raven_1983
- Ekspert

Ehhhh...
Ile razy jeszcze mamy robić aluzję, że wyszukiwarka do czegoś służy?
poszukaj "pompa wyciek"...
poszukaj "pompa wyciek"...
-
djsully99
- Bywalec
Bumcia naprawiona !!!! yapi
uszczelnienie pompy i wymiana wtrysku sterującego i auto smiga az miało
polecam warsztat w sulechowie SERWIS BOSH jak by ktos potrzebowal wiecej szczegółów pisać pozdrowionka
ahhhh. te nasze betki
uszczelnienie pompy i wymiana wtrysku sterującego i auto smiga az miało
polecam warsztat w sulechowie SERWIS BOSH jak by ktos potrzebowal wiecej szczegółów pisać pozdrowionka
ahhhh. te nasze betki

-
Pikun
- Bywalec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Czym wy się przejmujecie ... 25 sek. kręcenia to nic przy moim egzemplarzu.
U mnie potrzeba czasem 125 sek. i może może odpali.
Aktualnie BMW bez przodu po stłuczce, więc narazie nic nie ruszam
U mnie potrzeba czasem 125 sek. i może może odpali.
Aktualnie BMW bez przodu po stłuczce, więc narazie nic nie ruszam
-
danielodj
- Bywalec
- Rocznik: 1997
- Województwo: Małopolskie
Słuchajcie. U mnie zima to była tragedia. Na początku odpalał. Gdy przyszły mrozy poniżej -5 [wydawać by się mogło co to za temperatura
] miałem już problem. Zastosowałem samostart. Ten też pomagał tylko do czasu. Później przyszła lekka odwilż i już nie chciał palić nawet na dodatnich temperaturach. No i załamka. Wymiana świec nic nie dała [wymieniłem wszystkie na nowe]. Przypomniałem sobie jak kiedyś byłem u fachury od tdsa, że mówił mi właśnie o tym, że będę miał problemy zimą. Wtedy powiedział mi, żebym wymienił sobie pierścienie tłokowe, że może coś pomoże taki zabieg. No i mój brat wziął się do dzieła. Samochód odstawiłem do niego do garażu na ok tydzień. Wymienione zostało oprócz świec: pierścienie tłokowe [wszystkie] na nowe, końcówki wtrysków [wszystkie nowe], przy okazji brat przeczyścił mi zawory z nagarów i zrobił delikatny szlif głowicy. Do tego doszła oczywiście nowa uszczelka pod głowicę i pod miskę. Wymieniony został wężyk od filtra paliwa do pompy wtr na grubszy. Po tych zabiegach nawet przy -26 odpalał po nocy bez większych problemów. Wiadomo, że trzeba było chwilkę zakręcić, ale nie zawiódł mnie. Dodam, że obecnie mam wlany niestety mineralny olej, więc był gęsty okropnie. Nie besztajcie mnie za mineralny, ale miałem okropny wyciek spod chłodniczki i musiałem ratować budżet tańszym olejem. Poprzednio zalałem mobila 10W40 i teraz przy wymianie też taki zaleje. Dodam jeszcze, że wszystkie filtry były wymieniane przed zimą oprócz przeciwpyłkowego [który teraz trzeba będzie wymienić
] No i u mnie kuleje pompa wtr - poprzednik włożył jakąś starą byle jaką. Mam zamontowane cudeńko z allegro i tu też mnie nie besztajcie, bo sam je sobie montowałem i pali ciepły jak i zimny od kopa przy każdej temperaturze. Jak już wcześniej wspomniałem przy -26 nie było problemów po nocy.
Jeszcze został tu poruszony temat pęcherzyków powietrza. U mnie też był ten problem. Zapowietrzał się przy filtrze paliwa pod opaskę zaciskową uciąłem ze starej dętki kawałek gumy i podłożyłem - dopiero później skręciłem. Wymieniłem przy okazji przelewy. 1m węża przelewowego zbrojonego [z tym materiałem na gumie] kosztował mnie ok 6zł
Jeszcze został tu poruszony temat pęcherzyków powietrza. U mnie też był ten problem. Zapowietrzał się przy filtrze paliwa pod opaskę zaciskową uciąłem ze starej dętki kawałek gumy i podłożyłem - dopiero później skręciłem. Wymieniłem przy okazji przelewy. 1m węża przelewowego zbrojonego [z tym materiałem na gumie] kosztował mnie ok 6zł
To że jestem młody, nie oznacza, że trzeba się odnosić z pogardą, nie jestem druciarzem, umiem dbać o samochód, umiem wpuszczać innych i nie katuje mojego dieselka
ON 5/100
ON 5/100
-
Rafalindeczka
- Świeżak

Witam wszystkich
Napisze wszystko odpoczatku. A wiec tak:
W czerwcu 2010r mial wymnieniany samochod silnik(goly silnik,niestety poprzednik mial przebieg ponad 400tysiecy i nie oplacalo sie go robic, dlatego tez nowy zakupu motoru) ma on przebieg 160tysiecy realny sprowadzany z zaufanego zrodla(silnik naprawde w bardzo dobrej kondycji).mechanik przy jego montazu nie wiedzial ze przy golym silniku trzeba ustawic rozrzad...oddalem do innego mechanika wszystko ladnie mi ustawil. Samochod palil bez problemu jak bylo cieplo raz zakrecil i silnik chodzil. Gdy jest mocny zimnyt wiatr albo jak jest mruz nawet najmniejszy samochod ma problem, nie moge go odpalic, np dzisiaj krecilem tak samochod mruz -5 samochod nie chcial zapalic za pierwszym kreceniem samochod jak by chcial zalapac obroty podskoczyly gdzies do 0.4tycisca i nagle spadly. Pozniejsze krecenie takie jakby suche z obrotami nic sie nie dzieje sa na 0 i jak by krecil tylko sam rozrusznik niewiem. po dluzszym takim kreceniu, ktorys raz z rzeduy aku padlo(nowy 6miesieczny 74Ah prad rozruchowy 730A)wykonalem telefon do znajomego aby mnie zaciagnal i zdecydowalem sie jeszcze raz sprobowac zakrecic tym razem samochod juz prawie zalapal tzn obroty podskoczyly do 0.5tysiaca ale spadly i znowu to samo, poczekalem z jakies 5minut i znowu podeszlem aby go odpalic i za tym razem odpalil.Mechanik odpowietrzal mi uklad paliwowy z jakies 3 tygodnie temu bo by zapowietrzony Swiece mial tydzien temu wymieniane, jakies 2 lata temu zostay wymienione koncowki wtryskow bo sikaly paliwem teraz mechanik twierdzi ze sa dobre. Prosze pomozcie, gdzie moze lezec przyczyna takiego odpalania samochdu. doadam jeszcze ze silnik pracuje na oleju magnatec diesel 10W/40, silnik nie bierze ani grama oleju.
pozdrawiam
Napisze wszystko odpoczatku. A wiec tak:
W czerwcu 2010r mial wymnieniany samochod silnik(goly silnik,niestety poprzednik mial przebieg ponad 400tysiecy i nie oplacalo sie go robic, dlatego tez nowy zakupu motoru) ma on przebieg 160tysiecy realny sprowadzany z zaufanego zrodla(silnik naprawde w bardzo dobrej kondycji).mechanik przy jego montazu nie wiedzial ze przy golym silniku trzeba ustawic rozrzad...oddalem do innego mechanika wszystko ladnie mi ustawil. Samochod palil bez problemu jak bylo cieplo raz zakrecil i silnik chodzil. Gdy jest mocny zimnyt wiatr albo jak jest mruz nawet najmniejszy samochod ma problem, nie moge go odpalic, np dzisiaj krecilem tak samochod mruz -5 samochod nie chcial zapalic za pierwszym kreceniem samochod jak by chcial zalapac obroty podskoczyly gdzies do 0.4tycisca i nagle spadly. Pozniejsze krecenie takie jakby suche z obrotami nic sie nie dzieje sa na 0 i jak by krecil tylko sam rozrusznik niewiem. po dluzszym takim kreceniu, ktorys raz z rzeduy aku padlo(nowy 6miesieczny 74Ah prad rozruchowy 730A)wykonalem telefon do znajomego aby mnie zaciagnal i zdecydowalem sie jeszcze raz sprobowac zakrecic tym razem samochod juz prawie zalapal tzn obroty podskoczyly do 0.5tysiaca ale spadly i znowu to samo, poczekalem z jakies 5minut i znowu podeszlem aby go odpalic i za tym razem odpalil.Mechanik odpowietrzal mi uklad paliwowy z jakies 3 tygodnie temu bo by zapowietrzony Swiece mial tydzien temu wymieniane, jakies 2 lata temu zostay wymienione koncowki wtryskow bo sikaly paliwem teraz mechanik twierdzi ze sa dobre. Prosze pomozcie, gdzie moze lezec przyczyna takiego odpalania samochdu. doadam jeszcze ze silnik pracuje na oleju magnatec diesel 10W/40, silnik nie bierze ani grama oleju.
pozdrawiam
- Diler
- Bywalec
- Województwo: Lubelskie
a znasz przyczynę dlaczego Ci się zapowietrzył układ paliwowy? Być może masz do wymiany węże paliwowe - ja to u siebie przerabiałem zaraz po kupnie, bo paliwo się wysączało przez drobne pęknięcia i gdy dłużej postało to się zapowietrzało i wtedy trzeba było auto dość długo kręcić, żeby paliwo wróciło do silnika. Może warto w ta stronę poszukać?
Jedyny słuszny wybór - BMW
-
Rafalindeczka
- Świeżak

Zapowietrzyl sie dlatego ze byl wezyk wymieniany ktory idzie od filtra paliwa do silnika.Chyba dlatego. Mechanik mowi ze juz sie nie cofa te paliwo
- Diler
- Bywalec
- Województwo: Lubelskie
Ja bym na twoim miejscu poszukał przyczyny na początek w tych wężykach (koszt niewielki- mnie kosztowało około 20 zł + godzina czasu na wymiane) wymień wszystkie wężyki w komorze silnika, jeżeli to nie pomorze, to szukaj przyczyny prawdopodobnie w pompie.
Jedyny słuszny wybór - BMW
-
Rafalindeczka
- Świeżak

Przed chwila patrzalem na te wszystkie wezyki paliwowe, lecz wszystkie zostally wymienione(prawdopodobnie mechanik juz je wymienil). Mowisz o pompie wtryskowej czy o pompie paliwowej?Sprobuje go jutro odpalic z rana, nagrac filmik i wrzucic na forum
-
Jenot7
- Świeżak

- Rocznik: 1997
- Województwo: Podlaskie
A może po prostu pompa zapowietrza się i najlepiej wsawić zawór zwrotny tuż za filtrem paliwa i sprawa załatwiona ponieważ słabiutka pompa paliwa.